Bloemen bij de Dierentuinbrug

Vandaag, zaterdag 4 mei, leggen we bloemen bij de Dierentuinbrug, tegenover het Provinciehuis (Zuid Hollandlaan) in Den Haag. In de oorlog werden er stiekem bloemen gelegd bij de ornamenten. Vandaag niet stiekem, maar wel in stilte. Met een korte toespraak over de brug. Tekst: Chris Schram. Foto’s: Richard Mulder

Waarschuwend ornament

In 1939 waren op deze brug ornamenten geplaatst van de beroemde kunstenaar Gra Rueb, oud tante van Marnix (Haagse Harry). Deze ornamenten waren enigszins geïnspireerd op de dreigende oorlog in Europa. Waarschuwend en hoopgevend.

Bloemen als klein verzet

Bij het ornament met de tekst “Die heden wint waant zich een held, maar morgen wordt hij zelf geveld” werden door onbekenden gedurende de oorlog als daad van klein verzet “heimelijk” bloemen neergelegd, die door de Duitsers weer werden verwijderd. Een kat en muis spel.

Stilstaan bij de vrijheid

Wie de bloemen er neerlegde is niet bekend, maar het gebeurde gedurende de hele oorlog. Dit jaar begint de Herdenkings Estafette in verband met 75 jaar “bevrijding”. Onder andere met de korte ceremonie bij de Dierentuinbrug staan we daarbij stil.