Boekids 2019 sluit het weekend af met avontuurlijke kinderen

Zondag 9 juni was de succesvolle eerste editie van de volwassen versie van Boekids 2019: Boekids UP. Jongeren en volwassenen genoten van internationale, nationale auteurs uit het Young Adult-genre en van diverse optredens. Vandaag, maandag 10 juni, is literatuurfestival Boekids speciaal voor kinderen van 4-12 jaar. In en rondom theater De Nieuwe Regentes is er een doorlopend afwisselend programma met theater, literatuur en veel plezier.

Tipi vol dromen

boekids 2019 poetipi

Het deel van de Weimarstraat voor theater De Nieuwe Regentes ziet er vrolijk uit. Een mini-zweefmolen, een levensgrote human-grijpmachine en andere activiteiten wachten de kids op. Uit een grote tipi, de ‘Poetipi’, klinkt muziek. In de tipi laten twee dames, Feaha en Fleur, van Met Andere Woorden kinderen hun diepste wens vertellen in een heel relaxte setting. Languit op vele kussens op de grond. En terwijl de één een tekening met de kinderen maakt, typt de ander in een handomdraai er een gedicht bij op een typemachine. Ze krijgen het mee als aandenken om verder van te dromen.

Sterrin Smalbrugge showt echte slangen

sterrin smalbrugge boekids 2019
Foto: Fred Ernst

In ’t Diepe van De Nieuwe Regentes is speciaal voor Boekids 2019 de voorstelling van de vrouwelijke Freek Vonk bezig: Sterrin Smalbrugge en het Grote Reptielenboek. De zaal is tot de top gevuld met kinderen en hun begeleiders. Met open mond kijken ze naar de kronkelende slangen op het podium. Een enkele gelukkige avonturier mag de slang ‘Basje’ even vasthouden of aaien. Ze vinden hem zacht en glad. Tot Sterrin aangeeft dat de slangen nu weer even moeten rusten, wat de kinderen volkomen begrijpen en weer naar buiten huppelen.

Voorstelling Spinvis en dans verwondert en vermaakt

Spinvis boekids 2019
Foto: Fred Ernst

De theaterzaal voor de voorstelling van Spinvis, Erik de Jong, met Introdans is afgeladen. Op bijna elke stoel zitten kinderen, of begeleiders met kinderen op schoot. We kijken naar een indrukwekkende voorstelling met muziek en dans. Een die gaat over wensen en dromen en die spreekt tot de verbeelding van de kinderen maar ook van de volwassenen. Volgens de kinderen in de zaal hebben ze vast wel drie jaar geoefend hiervoor. Hoe dan ook is het een uur genieten en verdwijnen in een verhaal die ons nog een tijdje bij zal blijven.

Van Illustratiecafé tot kijkdoos

Boekids 2019 knutselen vogelhuisjes
Foto: Fred Ernst

Je kan de hele dag verdwalen en je vermaken bij Boekids 2019. Een illustratiecafé, waar de kinderen hun eigen stripverhaal maken. Afhaalpoëzie, kies een gedicht van het menu en krijg hem op een kaart mee. Een levensgrote kijkdoos met een ‘Leven van een Loser’-inhoud. Een knutseltafel, een van de favorieten van directeur Ellen van Heijningen vertelde zij in een interview aan Jitters. En vele films, optredens en shows.

Er is nog zoveel moois wat we willen zien, maar te weinig tijd. Volgend jaar hopen we ook de escaperoom uit te kunnen proberen. Dank je wel artiesten, organisatie, medewerkers en vrijwilligers!