Boekids UP: de eerste volwassen editie van Boekids

Op deze 9e juni beleven we de 16e editie van het Kinderboekenfestival Boekids. Voor het eerst is er een avond speciaal voor volwassenen geprogrammeerd: Boekids UP. Een feestje voor oudere jongeren en jongere ouderen, want de line up is verrassend volwassen met namen als Frits Spits, Huub van der Lubbe, Janne Schra en Jaap Robben. Een lijstje om u tegen te zeggen!

De presentatie deze avond is in goede handen bij de voormalige nachtburgemeester van Nijmegen, Angela Verkuijlen. Wel onder toeziend oog van onze eigen voormalige nachtburgemeester René Bom

Frits Spits

Frits Spits
Foto: Ilja Vlietstra

De sfeer is ontspannen in het voormalig zwembad Theater de Nieuwe Regentes. We stappen letterlijk ’t Diepe in, waar we naar de vertrouwde stem van Frits Spits mogen luisteren.

Twee boeken heeft hij volgeschreven over het Nederlandse lied en een derde is onderweg. Hij leest voor uit zijn werk ‘De Standaards van Spits’ en trakteert op beeld èn geluid. Vooral bij Doe Maar’s ’32 Jaar’ hangt de hele zaal als een klas met kinderen aan zijn lippen. 

Jaap Robben

Jaap Robben
Foto: Ilja Vlietstra

Nu het kind in iedereen is wakker gemaakt, is het de beurt aan woordkunstenaar Jaap Robben. De schrijver van ‘Suzie Ruzie’ en ‘de Zuurtjes’ draagt voor uit o.a. ‘Zomervacht’ en ‘Wassing Mathilde’. Een hoogtepunt van deze avond, door de heerlijke humor, gelardeerd met een wel zeer prettig Brabants accent.

Het is tijd voor een drankje!  

Bij de bar bekijken we het blokkenschema nog eens. We kunnen films kijken, de Escaperoom proberen, of in gesprek gaan met ‘Young Adults’ schrijvers Renée Watson, Katherine Rundell en Abdelkader Benali. Maar Huub van der Lubbe is al begonnen en er zijn ook nog workshops. 

Huub van der Lubbe

Huub van der Lubbe
Foto: Ilja Vlietstra

We besluiten gewoon terug te gaan naar ’t Diepe, waar Huub van der Lubbe net tips aan het geven is voor het schrijven van teksten. ‘Je moet gewoon één goede regel hebben en niet te veel gedachtes in één liedje willen stoppen’. In Groningen kwam de inspiratie voor ‘Ik heb geen cent te makken’, de eerste regel van het nummer ‘Nergens goed voor’. Huub zet in en de zaal zingt mee. Genieten. Hij heeft en passant ook nog een nieuwtje: Op 1 oktober komt het nieuwe album van De Dijk uit.

Illustratiecafé

Boekids illustratiecafe
Foto: Ilja Vlietstra

Het is warm en we gaan terug naar de workshop ruimte, waar Benjamin Leroy, Ludwig Volbeda en Paco Kamil aan tafel hun Illustratiecafé houden. We zien het prentenboek ‘Plasman’ van Benjamin Leroy en Jaap Robben op tafel. De superheld Plasman kan heel ver plassen. Benjamin vraagt naar onze superkrachten, iets kleins. Bezoekster Aleid Landeweerd, zelf tekenaar, blijkt heel goed plantjes te kunnen stekken en we zien haar op papier verschijnen als superheld Stekwoman. 

Janne Schra

Anne Schra
Foto: Ilja Vlietstra

Wat afgekoeld gaan we weer t’ Diepe in om te luisteren naar multi-talent Janne Schra. Janne kennen we vooral als zangeres van Room Eleven, maar ze maakt ook prachtige schilderijen en schrijft boeken als ‘Je kijkt wel, maar je ziet niks’. Rechtstreeks uit Parijs naar Den Haag, speciaal voor Boekids!

Ademloos wordt er geluisterd naar die mooie, heldere stem. Vol humor krijgen we uitleg waar een liedje over gaat en met gemak krijgt ze het hele publiek aan het zingen.

Jan Terlouw Jr. & The Nightclub

Jan Terlouw Jr.

We gaan nog wat drinken en meeten en greeten in de foyer voordat we gaan dansen en afsluiten met Jan Terlouw Jr. & The Nightclub.  Wat een gezellig festival is dit! Ongelooflijk hoeveel er op het 3-urige programma staat. Volgend jaar gaan we ook de films bekijken en we gaan hopen op een herkansing van de Escaperoom… 

De eerste editie van Boekids Up was een goeie. Hartelijk dank Boekids!