Bontebal in een Kissie: hartverwarmende Haagse cultuur

Oké, het is even geleden, maar zaterdagmiddag 12 oktober ben ik aanwezig in The Grey Space in the Middle, voor de lancering  van ‘Bontebal in een Kissie’. Adriaan Bontebal, oftewel Aad van Rijn (1952-2012) was niet alleen dichter/performer, maar ook een van de eerste bekende bloggers van Den Haag. 

Vandaag wordt er voor de liefhebber een bijzonder Kissie gepresenteerd voor de Haagse dichter Adriaan Bontebal, die overigens al sinds 11 februari 2012 in zijn eigen kissie ligt. Een waar collectors item, samengesteld als eerbetoon aan de dichter, die door de Groene Amsterdammer is omschreven als de Carmiggelt van de kraakbeweging. De dichter met het houten been, de schrijver die zo droevig kon voorlezen dat het publiek het niet meer kon houden van het lachen.

Voordrachten uit het publiek

Jookje Zweedijk Bontebal in een kissie
Jookje na haar voordracht

Wanneer ik de Grey Space binnenloop, is de zaal goedgevuld met vele bekende Haagse gezichten en val ik midden in de vertoning van de film, die de VPRO maakte met Bontebal als éénbenige soldaat. De sfeer is goed en heeft tegelijkertijd het plechtige van een ‘in memoriam’. Na de film neemt Tanja Meijer het woord. Al snel wordt zij onderbroken. Jacob, die naast mij zit, staat op en begint blokfluit te spelen. Hij loopt naar voren en ademloos luistert iedereen naar Bach’s Partita voor fluitsolo BWV1013. 

Het blijkt het startsein voor meerdere voordrachten uit Bontebals’ werk door mensen uit het publiek. Nog voor het verstommen van het applaus voor Jacob, roept Roel Goudsmit vanachter de bar ons toe: “Rozen verwelken, schepen vergaan, langzaam maar zeker gaat alles er aan”.  

Er worden meerdere gedichten voorgedragen. Jookje Zweedijk draagt voor over Bontebals’ relatie met de buurthond, een Prins Bernadette, Bert Dekker vertelt over de zoektocht naar het verkeerde been, Boozy de Kok draagt voor uit eigen werk: het was immers Bontebal die hem geïnspireerd heeft om te gaan schrijven. 

De Avonden op een mooie middag

Modeshow Bontebal n een kissie
De modeshow

De voordrachten worden onderbroken voor een geluidsfragment uit ‘De Avonden’. We krijgen 9 minuten lang de stem van Adriaan Bontebal in overvalst plat Haags over ons heen. In een turbo conference, horen we dat plat Haags geen echte taal is en leren we hoe de weekindeling van een huisvrouw op leeftijd er uit ziet wat betreft de was doen, stofzuigen en hoeveel en wanneer haar man suiker in zijn thee neemt.

Het prachtig Haags taalgebruik, het hoge tempo van spreken gelardeerd met zijn kenmerkende humor, maakt meteen duidelijk waarom deze dichter / performer zo gemist wordt en dit eerbetoon meer dan waardig is. 

Gonnie, de zus van Aad, komt met een grote bos bloemen voor Tanja het podium op. Haar omschrijving van een hartverwarmende middag, slaat de spijker op zijn kop. Want dat is het. 

Als laatste staat er een modeshow op het programma. Of beter: een levend portret, want een bonte verzameling t-shirts uit de Bontebal collectie hangen aan een kledingrek, klaar om door vrijwilligers uit de zaal geshowed te worden. Dit alles onder de bezielende leiding van Paul Waaijers. 

Cultuurkissie

Kissies inclusief Pretsjekkie

Het project Bontebal in een Kissie, geïnitieerd door Tanja Meijer, blijkt al vijf jaar geleden opgestart te zijn. Huug Schipper van Studio Tint heeft belangeloos meegeholpen met het ontwerp van de zeefdruk. Bij het verhaal Tiny Tot zijn de illustraties van Bert Dekker, die ook een los portret van Adriaan Bontebal heeft gemaakt. Robert Jan Rueb deed mee. Maar wat zit er eigenlijk in dat kissie? In ieder geval een CD. Met zeldzame opnamen van een selectie van voordrachten van Bontebal voor De Avonden. Het hoesje is ontworpen door Jookje Zweedijk. Verder zit er een verhaal, Tiny Tot en -uiteraard- een pretsjekkie in het kissie. Het benodigde lucifermapje is eveneens bijgesloten.

De CD’s zijn in de hoesjes gestopt door Tanja en Jookje. Roel Goudsmit schijnt heel goed pretsjekkies te kunnen draaien en ja, het was best een karwei. 

Wil jij ook een kissie? Dat kan! Bontebal in een kissie is te bestellen bij Tanja Meijer, via onderstaande knop. Je betaalt slechts 25 euris en dat is niet duur voor een uniek stuk Haagse cultuur!