Carnivale 2015: verrassend Haags winterfestival

Van 27 tot 30 december is de vijfde editie van Carnivale in het Huijgenspark. Een festival met een mix van circus en kermis midden in de stad in de winter lijkt mij bijzonder om mee te maken. Samen met fotografen en vrienden fiets ik de naar de opening van Carnivale 2015. Carnivale verrast de bezoekers met diverse acts en shows als Drown the Clown, The Wall of Death, vuurspuwers en nog veel meer.

Carnivale 2016 gezellig druk

carnivale 2015

Carnivale is niet te missen; bij de entree en om tenten heen hangen vrolijk gekleurde lampjes. En hoewel het park net open is, staat er een lange rij bij de ingang. Op het park is het gezellig druk en het lijkt op een groot buurtfeest. Van oorsprong is Carnivale dan ook een buurtevenement van de Stationsbuurt. Nu komt jong en oud uit verschillende buurten erop af. Bekenden komen elkaar tegen en de sfeer is gemoedelijk en open. Kinderen gillen in de zweefmolen of ontdekken aan de hand van papa de vuurspuwers en andere acts.

Drown the Clown

drown the clown carnivale 2015

Op een plateau tussen twee schermen in zit Johny de clown met geel haar. Hij beledigt de mensen die naar hem kijken en lacht irritant. Mensen gooien ballen tegen de schermen. Een goed schot doet de clown in het water storten. Bibberend van de kou klimt hij weer uit het water omhoog en gaat vrolijk verder met beledigen tot de volgende rake treffer. Het is een succesvolle nieuwe act op het festival. De bezoekers vinden het hilarisch en het blijft druk met ballengooiers.

Boksgala en Wall of Death

wall of death carnivale 2015

Tijdens een rondleiding kijken we in de bokstent van Frits Parlando. De komende dagen kunnen bezoekers zich hier laten vermaken met bokswedstrijden. Ik hoor dat Frits stiekem ook degene is die alle roddels van het reizende circus kent en verspreidt. De volgende tent is de fantastische Wall of Death of Steile Wand van Henny Kroeze. In deze ton rijden Henny en zijn dochter Kim rondjes op de steile wand. Het hout op de wanden trilt en af en toe schrikt het publiek terug als de motoren dichtbij komen. Ik kan niet stoppen met klappen en gillen. De passie van Henny en zijn dochter is gevaarlijk, maar echt spectaculair.

Glühwein en stamppot

carnivale 2015

De avond geeft Carnivale 2015 nog meer sfeer. Om een veld heen wacht de menigte op de show van de man van 1,5 miljoen volt. Kinderen zitten vol verwachting op de schouders van vaders of moeders. De show begint met een vuurspuwer. De volwassenen vinden het middelmatig. De kinderen vinden het daarentegen prachtig en klappen uitbundig. De show met 1,5 miljoen volt blijft uit. Voor ons een goed excuus om naar binnen te gaan en het eten en glühwein uit te proberen. Het eten is divers: van stampotten, verse soep tot vegetarische broodjes bal. En alles voor een eerlijke prijs.

Kinderen en burlesque

Na 19.30, terwijl we nog aan een broodje knabbelen, verandert de Carnivale in een Burlesque show. Bij deze showstijl draait het om de kunst van het verleiden. Mooi geklede dames met extravagante kleding en grote verenwaaiers bespelen theatraal het publiek. Van dans tot striptease. Dat terwijl de kinderen ook nog aan hun soep slobberen aan de tafels. Het maakt niemand wat uit. Hooguit wat vaders en sommige moeders krijgen het spontaan warm en rode oren.

Uit de klauwen gegroeid buurtfeest

carnivale 2015

Anne van der Zwaard en Joris Hentenaar begonnen in 2009 met dit buurtevenement; een festival door en voor bewoners. Inmiddels is Carnivale uitgegroeid tot de huidige Carnivale 2015. Anne: “Samen met meer dan 100 gepassioneerde vrijwilligers, artiesten en entertainers zijn we de afgelopen drie maanden full time bezig geweest met de voorbereidingen. Deze gemotiveerde mensen zijn echt onmisbaar voor Carnivale!” Dat er met passie aan gewerkt is, is voelbaar op het festival. De medewerkers stralen passie voor het event uit en doen hun uiterste best om het je naar de zin te maken. We voelen ons dan ook meer dan welkom op dit aparte festival.

Bekijk meer foto’s bij Ilja Vlietstra, een mooie compilatiefilm van Robert John Henderson op YouTube en de prachtige foto’s van Richard Peter Mulder op Facebook.