Dia de Muertos, Mexicaans Dodenfeest, in Den Haag

Op 2 november is er op De Grote Markt in Den Haag de eerste Dia de Muertos, Dag van de Doden, van Nederland. In Mexico zijn dit de jaarlijkse belangrijke feest- en herdenkingsdagen op 1 en 2 november. Ook in de rest van Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en de Filipijnen worden op deze dagen de doden herdacht en hun leven gevierd. Dit jaar pakt ook De Grote Markt het grondig aan om dit feest in Nederland te laten leven.

Eren, herdenken en feesten

Dia de Muertos Moab
Dia de Muertos Moab

Deze dodendag komt voor buitenstaanders soms luguber of vreemd over. Echter brengt het juist de goede en mooie dingen des levens samen. Het hele jaar leven de families naar deze dag uit en sparen attributen om bij de Dia de Muertos aan de overleden dierbaren -mensen, maar ook huisdieren- te offeren. Mensen eren de doden, maken de graven schoon en versieren deze. Er worden altaren gemaakt van de gespaarde attributen en foto’s. De doden krijgen eten en drinken aangeboden. Daarna eten hele families samen met vrienden de rest wat er over is. Dit alles tegen de achtergrond van een groot kleurrijk feest voor jong en oud in uitbundige kostuums.

Mexican food en live muziek op De Grote Markt

dia de muertos Den Haag
Foto: @fergomez

Het gratis toegankelijke feest barst los op De Grote Markt bij de Zwarte Ruiter vanaf 18.00. Trek je meest kleurrijke of aparte feestkleding aan en geniet van de beste tequilas & mezcal, Mexican food, een heftig doodskoppendecor, veel bloemen en twee ongelofelijk goeie live bands.

De Dag van de Doden staat vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Lees hier meer over over Dia de Muertos.