Festival Tijd: viering 50 jaar worldforum

Zaterdag 16 maart 2019 vieren ruim 2.000 bezoekers het 50-jarig bestaan van het Concertgebouw oftewel het Worldforum. En dat vieren gebeurt met optredens, tentoonstellingen en een backstage rondleiding.

Humorvolle, ambtelijke en muzikale opening

festival tijd 50 jaar worldforum

Sjaak Bral introduceert supersaxofonist Benjamin Herman met de woorden: ‘Dames en heren, hier is hij dan… de man met de langste adem…’. En met dat gezegd speelt een van de meest gevraagde saxofonisten een heel vet solostuk. Sjaak Bral noemt de namen die de laatste 50 jaar op de voorgevel hebben gestaan. Van congresgebouw tot aan het huidige Worldforum en stelt onze burgemeester Pauline Krikke voor.

festival tijd 50 jaar worldforum

Krikke vertelt over hoe belangrijk het Worldforum voor Den Haag is. Van Michiel Middendorf (General Manager) krijgt ze een boek met een verzameling van verhalen en foto’s over het 50-jarig bestaan. Aan elkaar prater en Haagse caberatier noemt namen van de grootste artiesten op vele vlakken…zoals bijvoorbeeld het eerste optreden van Queen in Nederland in 1974. Het North Sea Jazz festival met een paar van de honderden namen die de Haagse bodem hebben bejazzt. Een Nederlandse chansonzanger die bij de opening in 1959 heeft gezongen. Niet de minste entertainer, maar een die vandaag nog even voor ons optreedt… Paul van Vliet.

festival tijd 50 jaar worldforum

Hoe kan het mooier dan een van onze grootste Haagse die met nog net zoveel overtuiging, zuiverheid en humor zijn ding staat te doen. Een bedankje naar het publiek dat van heinde en verre komt. Paul toont nog even aan wat het verschil is tussen iemand uit de buurt en een van ver af. “Op de vraag van een artiest na een optreden hoe iemand de show vond zal een Groninger zeggen… ‘Nou, ’t ken minder’. Terwijl een Hagenaar zal zeggen: ik stond gisteren aan de rand van de afgrond en nu ben ik een stap verder!” Mooie woorden en muziek. Nog steeds zo mooi. En na de afsluiter “Er is nog zoveel niet gezegd”, volgt een oorverdovend applaus.

Verrassende muziek en dans

festival tijd worldforum

Harisson Young zingt een paar, voor mij onbekende, oude jazz classics. Harisson, die al geruime tijd In Nederland woont heeft een coole jazzformatie inclusief onze eigen Haagse Koen Herfst, die alle seizoenen vol drumt, om zich heen staan. Like2dance zet met een choreografie op Fame het stukje dans, waar het Worldforum ook bekend om staat, neer.

festival Tijd 50 jaar worldforum

Om nog wat meer Haags accent in de viering te stoppen komen De Reigahs en Tim Akkerman met zijn Ivy League op hey podium. ‘Meisjes uit Den Haag’ en nog wat andere flamingo Reigahklassiekers zijn welkome klanken bij het veelal 50+ publiek. Tim zet een set van drie nummers neer. Startend met een song van zijn net uitgekomen album triggert hij het publiek. Met ‘Inside My Head’ uit zijn periode met Di-Rect en zijn nieuwe ‘I’m Still Alive’ geeft zijn diversiteit, zijn nieuwe zelf, neer.

festival tijd worldforum

Als laatste komen alle artiesten op het podium en ons volkslied ‘O o Den Haag’ komt vol overgave uit meer dan 2.000 kelen. Hele mooie afsluiter van de opening. Voor het tweede deel van de programmering zijn we twee keer de rondleiding misgelopen. Dus lekker in de kelder zitten chillen bij een vette jazzcombi in de kelder.

Mooie dag. We moeten vaker dit soort dingen vieren!