Fokkerhaven Festival 2019: live muziek en poncho’s

Het weer valt wat tegen op zondag 29 september. Gelukkig laat de organisatie van het Fokkerhaven Festival 2019 op de Binckhorst zich niet kisten. Alle optredens worden ‘gewoon’ naar binnen verplaatst en de Fokker Terminal dient als overdekte, centrale plaats van het festival. Samen met Jitter Iwan de Brabander en zijn camera ga ik genieten van optredens op verschillende locaties in de buurt, waar georganiseerde wandeltochten langs lopen. Bij binnenkomst komen de reggae tunes van DJ Yan Sun je tegemoet en voel je dat binnen de zon wél schijnt!

Sunny Rays

sunny rays fokkerhaven festival 2019
Foto: Iwan de Brabander

Hoe toepasselijk; voor de verdere zonnestralen is Sunny Rays vandaag ook van de partij bij het festival. Samen met Silver Lining en Step Aside spelen zij vandaag vanuit Ready To Play. Het reggae-stokje wordt met alle liefde van DJ Yan Sun overgenomen door Sunny Rays. De band zingt over hoe reggae de oplossing kan zijn voor ál je problemen. De nieuwe singel ‘Rustig Aan’ krijgt het publiek al vroeg op deze zondag aan het dansen. Hier en daar verschijnt een grote glimlach op het gezicht van de aanwezigen. Lekkerder dan dit kun je toch niet wakker worden op zondag?

Silver Lining

silver lining fokkerhaven festival 2019
Foto: Iwan de Brabander

Dan is het aan Silver Lining om te shinen; ze knallen Iron Sky (Paolo Nutini) eruit alsof het niets is. Prachtig! De stem van zangeres Dana Qadri is meteen al op volle kracht, de uithalen die ze maakt zorgen voor verbluffende blikken uit het publiek. Silver Lining zet een stevig opgebouwde set neer, waarbij er zo nu en dan een gitaarsolo voorbij komt die je versteld doet staan. Ook ‘Wild Man Blues’ (original) krijgt het publiek weer in beweging. Silver Lining is on a roll!

Step Aside

step aside
Foto: Iwan de Brabander

Ook Step Aside speelt vandaag vanuit Ready To Play. Ze zetten in met Treasure (Bruno Mars) waarmee ze de zaal meteen in funk-modus zetten. Net als vorige week bij ‘Triple S Megashow XL’ speelt drummer Emma Groen weer bij alle drie de bands mee en laat zien van alle markten thuis te zijn.

We krijgen we alleen het eerste nummer van deze set mee, want het is tijd voor de wandeltour. Wat natuurlijk ook heel tof is! Voor de minder voorbereide bezoekers vandaag liggen er poncho’s op de tafels. Wat een service van de organisatie. Ingepakt en wel gaan we op pad naar de eerste locatie voor een muzikale verrassing.

PEACH.

PEACH.
Foto: Iwan de Brabander

Vlakbij de Fokker Terminal lopen we de foto-studio van Mark David binnen. Hij deelt deze met Joeri Gordijn, die met een pop-up studio (een portable installatie) vanaf locatie live-streamt. Vandaag streamt hij voor PEACH., de driekoppige band die klaar staat om voor ons te spelen. De sfeer in de studio is eerst nog wat onwennig, maar zodra de heren hun ontspannen tonen laten horen, verliezen alle aanwezigen zich in de muziek. De nummers van de band zijn catchy en zeer eigen. Er zitten prachtige driestemmige stukken in. In één woord; genieten!

MOYO

MOYO in loods
Foto: Iwan de Brabander

Na een korte wandeling stappen we een loods binnen waar verschillende boten worden opgeknapt. De industriële omgeving met zijn verfluchten (een geur die ik persoonlijk heerlijk vind) zorgt voor een bijzondere sfeer. MOYO staat in de grote ruimte klaar om voor ons te spelen en doet dit volledig akoestisch. De stem van zangeres Mila Stips klinkt helder boven de cajon en de twee gitaren uit. Samen laten ze horen dat zij ook onversterkt kunnen rocken. De bassist en toetsenist spelen zeer enthousiast de tamboerijn en verzorgen de achtergrond dans; heel vermakelijk om naar te kijken.

Aymar Torres

aymar torres in R.V. De Laak
Foto: Iwan de Brabander

Een paar stappen verder komen we bij het gebouw van R.V. De Laak terecht. In de kantine, op een kleine verhoging, zit Aymar Torres op ons te wachten. Deze locatie biedt zicht op de vaart. In combinatie met de warme tonen en Spaanstalige klanken is het gegarandeerd even wegdromen naar warmere momenten. Aymar speelt klassiekers als ‘Todo Me Gusta De Ti’ (uit 1964) waarbij hij zich volledig inleeft, maar ook een original in Papiamento. Zijn prachtige gitaarspel en zang zorgen ervoor dat menig luisteraar met een glimlach rond de mond zit te luisteren.

Doolaard

Doolaard band
Foto: Iwan de Brabander

De laatste, wel heel bijzondere, locatie van onze wandeltocht is Begraafplaats St. Barbara. Volgend jaar bestaat de begraafplaats 100 jaar. Er is door The Hague Street Art een prachtig passend kunstwerk gemaakt. Mensen kunnen er kaarsen aangesteken voor overledenen. Een mooie mengeling van klassieke gebruiken en moderne kunst. In de modern ogende condoleance zaal staat de band Doolaard voor ons klaar. De bassist vertelt dat hij samen met zijn twee broers en schoonzussen speelt, samen creëren ze een knus familiesfeertje. De band speelt een Bob Dylan cover en eigen songs; vrolijk en relaxed. Een hele fijne afsluiter van deze zondag!

Bijzonder en muzikaal

Foto: Iwan de Brabander

Met de wandeltour van het Fokkerhaven Festival komt je op bijzondere plekken die je anders niet gauw zou ontdekken. Op iedere locatie staan muzikanten die met alle liefde hun muziek ten gehore brengen en stuk voor stuk is de kwaliteit top. Wat een bijzondere, muzikale dag!

Op het Fokkerhaven Festival is zo veel te doen, dat we maar een gedeelte ervan hebben kunnen beleven. Behalve de wandeltour en de bovenstaande optredens, waren er nóg meer muzikale sessies en andere dingen te beleven. Bedankt voor de gastvrijheid! Wij komen volgend jaar graag weer meegenieten. Hopelijk dan op het water, mét een zonnetje erbij.