Grauzone 2020: underground explosie met kunst, film en muziek

Op 7 en 8 februari is de zevende editie van het veelzijdige underground festival Grauzone 2020. Op meerdere locaties als PAARD, Paardcafé, The Grey Space In The Middle en het Magazijn zijn tentoonstellingen, films, interviews, een muziekmarkt en heel veel live muziek. Naast muzikanten uit de underground van de jaren 80 is er een groot aantal veelbelovende jonge artiesten. Jitters pakt de vrijdag van dit heerlijke festival mee.

Esya rauw en energiek

Foto: Wouter Vellekoop

In de kleine volle zaal van het PAARD staat Esya, de solo act van Ayşe Hassan alles te geven. Een niet in een hokje te plaatsen, elektronische sensatie met hypnotiserende stem springt op het podium heen en weer. De dansbare muziek laat het publiek meebewegen en in een andere wereld wegzweven. Een alternatief publiek wat zichzelf kan zijn, geen dresscode, geen image. Punk, spijkerbroek en alles ertussenin vangt de heerlijke rauwe energie van Esya op, dat zowel verfrissend nieuw als jaren 80 aanvoelt.

The Murder Capital op handen gedragen

Foto: Wouter Vellekoop

Dankzij een tip van Jitter Hedi staan we vooraan in de stampvolle grote zaal van PAARD voor de Ierse rock/postpunk band The Murder Capital. Afgelopen jaar bracht deze band zijn debuutalbum When I Have Fears uit. En wow, vanaf het begin af aan worden we meegenomen in een mengeling van kwetsbaarheid en eigenzinnigheid. Heftige gitaarpartijen en snelle drumsolo’s wisselen elkaar af. Zanger James McGovern predikt zijn woorden en blaast zijn adem met passie vanuit zijn tenen door de microfoon. James springt van het podium en creëert een moshpit tussen de mensen. Het publiek dat hem graag op handen draagt als hij ook nog crowdsurft door de zaal. Wat een supertof optreden.

Los Bitchos maakt een groot feest

Foto: Willem Schalekamp

Alleen al voor de naam gaan we kijken in het Paardcafé bij de vijf ladies van Los Bitchos uit de UK. In no time is het café gevuld met mensen die van een dansfeestje houden. Zelf noemen ze de muziekstijl Cumbia, Colombiaanse muziek- en dansstijl. Het is een mix met psychedelische rock en een Quentin Tarantino-soundtrack tintje. Los Bitchos neemt af en toe een slok uit een fles Tequila en laat ons in de waan alsof we op een Spaans feest zijn beland. We dansen de heupen los en genieten van de tomeloze energie en het entertainment van de ladies op het podium.

Dansen in The Grey Space en het Magazijn

In de donkere kelder van The Grey Space in de Middle staat de Belgische Cabaret Nocturne achter de draaitafel. Vette elektronische housebeats en strakke baselines knallen door de ruimte. Soms hypnotiserend donker en meeslepend met een popinvloed uit de jaren 90. Zeker is wel dat niemand stil kan staan; iedereen gaat los, joelt en danst. We krijgen er geen genoeg van. Afsluiten doen we dansend tot in de vroege uurtjes in het mistige en donkere Magazijn. Dj Pasiphae zorgt voor een waanzinnige sfeer en beat zodat we in vervoering raken en geen seconde stil staan, tot we met pijn in onze voeten voldaan weer de stad verlaten.