Guinness en rugby Jitters op het Noordeinde

Sport en Cultuur, zo heet bij TUDelft de afdeling waar ik mijn hobby tot baan heb mogen maken. Op het eerste gezicht een combinatie die niet tot de verbeelding spreekt, of enige cohesie heeft, maar natuurlijk is die er wel. Direct denk ik dan aan de keer dat ik buiten een Ierse pub stond op een zomerse ochtend rond half 10.

Het moet een mooi gezicht zijn, een aantal keer per jaar. Midden op het Noordeinde fietst de nietsvermoedende ambtenaar ’s morgens vroeg naar zijn werk, als hij in zijn ooghoeken opeens een open deur van een kroeg bespeurt. Binnen staan twee verdiepingen vol mensen zich te vergapen aan de All Blacks, het Nieuw Zeelandse Rugby team, met de befaamde Haka als ritueel voor de wedstrijd.

Rugbyfans en Sportspub O’Casey’s

o caseys volle tent rugby Six Nations

Rugbyfans geloven heilig in hun sport, en vooral in de tradities eromheen. Ze willen die boodschap graag delen, maar zoals mijn vrienden wel eens zeggen: we krijgen mensen aan de deur met het woord Gods waar we makkelijker vanaf komen dan van jou. Ik zie ’t toch maar als een compliment, en voel tegelijk de pijn van de Jehova’s in de stad.

In Den Haag zijn het naast de lokale rugbyers van de HRC en Te Werve toch vooral de expats die het woord uitdragen. Dan wel niet het woord van de Heer, maar van de heer William Webb Ellis, die ooit tijdens een partij voetbal de bal oppakte en ermee ging rennen. Op die manier ontstond namelijk de sport waarvan het WK eind dit jaar in Japan, het op twee na grootste sporttoernooi ter wereld is qua kijkers en media. Het belijden hiervan doen ze voornamelijk in de grootste sportspub van de stad, O’Casey’s, de verzamelplek van sportsfanaten van vooral buiten de landsgrenzen.

Six Nations, Guinness en fish and chips

fusten st patricks day ocaseys

Deze zaterdagmiddagen puilt de pub uit met liefhebbers van Six Nations. Liefhebbers van rugby, gezelligheid, sport in het algemeen, of van mannen in strakke shirts, het kan en mag allemaal. Ze zitten hier gebroederlijk samen aan de pints Guinness, aan de Nacho Mountains en Fish and chips, ogen gericht op de vele enorme schermen, waarop 30 volwassenen mannen achter een ovalen bal aanrennen. Er wordt meegezongen met de volksliederen en er zitten allerlei nationaliteiten gebroederlijk naast elkaar.

De Ierse pub is de ideale plek om zoiets te beleven, gemaakt voor samenzijn, met in de avond vaak fantastische live muziek, zoals Jitter Ka afgelopen weekend al berichtte en op andere tijden een plek om je onder te dompelen in het internationale aspect dat Den Haag te bieden heeft. Want we zijn een internationale stad, met veel lagen, en veel culturen, die soms moeite hebben elkaar te vinden. Op een zaterdagmiddag in de pub op het Noordeinde is daar weinig van te merken, naarmate de Guinness sneller vloeit, worden de banden tussen landen hechter, en worden ook hier vriendschappen voor het leven gesloten, een mooi voorbeeld voor ons als bewoners van ons stadje achter de duinen.

Super Saturday en vrienden voor het leven

fish and chips

Aanstaande zaterdag 16 maart zal het niet anders zijn. Het is Super Saturday, de laatste drie wedstrijden van de Six Nations. Wales kan thuis in Cardiff tegen Ierland het tournooi winnen, met Ierland zelf en Engeland op het vinketouw mocht Wales de klus niet kunnen klaren. Ierland kan dus winnen, een dag voor St. Patricks Day, ook wel St. Practice day genoemd. Mocht Ierland aanstaande zaterdag het tournooi winnen, zal het groen overheersen, en zoals gezegd, de Guinness vloeien. Een mooi gezicht als je langsfietst over het Noordeinde zaterdagmiddag, OF……of je loopt naar binnen, en dompelt je onder in een stukje internationaal Den Haag. Een ding is zeker, je maakt ook hier vrienden voor het leven.