Haagse Jitters: Gideon Rozendaal – Bravissimo Music

Regelmatig loop ik hem tegen het lijf bij festivals of events: Gideon Rozendaal. Boeker van bands als Banana Savannah en Aymar Torres en presentator en programmeur voor diverse festivals als The Life I Live, Eurosonic Noorderslag en The Streets of Chuck Deely. Nu is hij ook genomineerd voor de NMI Awards in de categorie beste booking agent. Ik wil meer weten over deze veelzijdige Gideon. Tijd voor een interview! Foto: Remco Miltenburg.

The Streets of Chuck Deely

Streets of chuck deely Gideon Rozendaal
Foto: Iwan de Brabander

Eind augustus programmeerde Gideon de acts voor The Streets of Chuck Deely in de binnenstad van Den Haag. En het was een succes met veel bezoekers. “Er is een problematiek met straatmuzikanten die geen vergunningen kunnen aanvragen. Hopelijk kunnen we dit door het festival weer op de politieke agenda krijgen.” Gideon zat met eigen artiesten op soortgelijke festivals als World Port Busker Festival in Rotterdam en het Fries Straatfestival. “Ik vond het een mooi concept en een uitdaging om voor The Streets of Chuck Deely te programmeren.”

Terug naar het begin: jeugdhonk

Foto: Wouter Vellekoop – Sniester

Maar hoe word je boeker? En waar begin je? Gideon: “Tijdens de middelbare had ik geen flauw idee wat ik wilde gaan doen. Ik besloot vrijwilliger te worden bij jeugdsociëteit de Bastille in Schoonhoven. In de zaal waar ongeveer 100 man in kunnen, gebeurde niet veel meer. Ik kreeg de kans een plan te maken voor een muziekavond.” En met succes. Gideon regelde bands, draaide de avond aan elkaar en stond achter de bar. En het leverde een drukbezochte avond op. “Ik heb veel geleerd en wilde hier meer mee doen.”

Festival Gimme Shelter

Foto: online archieven

In die periode startte Gideon ook met de studie Industrieel Ontwerpen (IO) aan de TU delft en verhuisde naar Gimmie Shelter in Delft. “Deze noodwoningen zouden gesloopt worden. Een aantal bewoners stelden een festivalcommissie samen voor een afscheidsfeest. Ik regelde de band en dj’s.” Het werd uiteindelijk een professioneel festival met een podium voor bands, een balkon met dj’s, beveiliging en hekken. “Op een gegeven moment was het maximaal aantal van 700 bezoekers bereikt, waardoor er rijen mensen voor de deur stonden. We hadden niet verwacht dat er zoveel mensen zouden komen!”

Festivals en poppodium Speakers

westerpop 2019 eerste dag
Foto: Iwan de Brabander

Na het festival bij Gimmie Shelter vroeg IO Festival Gideon het programma te verzorgen. Dat deed hij graag. “Ik vroeg René Steijger, voorzitter van festival Westerpop, of hij het hoofdpodium wilde presenteren. Het is namelijk geweldig hoe hij de artiesten aankondigt op Westerpop.” Verder vroeg hij poppodium Speakers in Delft om tips. Een goed contact bleek, want Gideon werd uiteindelijk programmacoördinator bij Speakers. “Dat heb ik vijf jaar gedaan. Helaas konden we door diverse redenen de begroting niet meer rond krijgen. Daarom besloten we om met Speakers een commerciëlere koers te varen zonder de culturele programmering. Voor mij was dit het moment om te stoppen en mijn studie af te ronden.”

Van HPC naar boeker

westerpop 2019 eerste avond
Foto: Iwan de Brabander

Na het afstuderen werd Gideon projectcoördinator bij HPC, nu Popradar Den Haag. Een logische stap, lijkt het. “Ik werkte hier met veel plezier aan events als de Haagse Popweek, Plein Open en het Haags Podium op Parkpop. Mijn netwerk werd alsmaar groter. Waar ik bij Speakers meer contact had met boekers, lag de focus nu meer op talentontwikkeling en het promoten van Haagse artiesten. Ik wilde meer tijd stoppen in een aantal bands en samen met hen plannen maken, strategieën uitstippelen etc. Helaas was het niet meer te combineren met HPC. Het was tijd om de stap te wagen en voor mezelf te beginnen.”

Bravissimo Music een feit

Mamihlapinatapai
Foto: Marjon van der Vegt

Tijdens Gideons Wijsje boekte Gideon onder andere de Latijns Amerikaanse band Mamihlapinatapai. En met succes. Gideon boekte uiteindelijk 45 shows voor Mamihlapinatapai in 2017. “Deze band zie ik als het begin en de geboorte van Bravissimo Music! Nu zijn er nog ongeveer 25 bands bijgekomen. Ik vind het belangrijk korte lijnen te hebben met artiesten en te blijven verbeteren. Hoe komen we beter in the picture? Moeten we een plaat uitbrengen? Moet er een label komen? Komt er een manager bij voor zakelijke aspecten?”

Balans werk en privé

gideon rozendaal

Gideon heeft een goede balans tussen werk en privé gevonden. Hij werkt vanuit huis waar hij samen met zijn vriendin en tweejarige zoon Matteo woont. “Ik vind het fijn dat ik het zo kan combineren met de thuissituatie.” Als tip voor beginnende boekers geeft Gideon mee: “Logisch nadenken, zo ingewikkeld is het niet. Vraag jezelf af hoe ver de band is en bij welke doelgroep die past. Moet een band eerst nog meters maken door in kroegen te spelen of trekt een band al genoeg publiek om op grotere podia te spelen. Doe goede research: wanneer gaan festivals boeken, welke bands stonden er vorig jaar en wie is de contactpersoon. Ga op pad en netwerk. Gewoon doen!

Stem vandaag nog!

Je kan vandaag nog op de sympathieke Gideon Rozendaal stemmen voor de NMI Awards. En als je nou in de buurt van Groningen bent 17 januari, mis dan vooral zijn eigen showcase Bravisonic niet!