Haagse Jitters: MIAW, de hippie art place to be

Het is 27 juni, een gewone zonnige dag in Den Haag en ik fiets langs MIAW (Make It Art Worthy) op de Noordwal 18 in Den Haag. Ik had er vaker van gehoord. Regelmatig worden er jamsessies en workshops georganiseerd. Repair Kid is er een onderdeel van. Maar wat doen ze daar nou precies? En wie zitten er achter? Tijd om naar binnen te stappen bij deze op en top bijzondere Haagse culturele broedplek. Foto boven: Maarten Willems

Repair Kid

MIAW Repair Kid

Binnen zitten een paar mensen aan een grote tafel. Hoewel ik geen afspraak heb, krijg ik wat te drinken en ben ik welkom. Er heerst een ongedwongen en vrije sfeer. Ik maak kennis met Cis Deyl, inititiefnemer van MIAW. Ze vertelt trots over hoe ze in 2012 met Repair Kid begon, een reizende caravan (Tante II) die kinderen laat onderzoeken hoe apparaten in elkaar zitten. Cis: “Behalve dat we op festivals en buurtfeesten te vinden zijn, kun je ook met kinderen iedere woensdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur komen knutselen bij MIAW voor maar €3,50. Neem je apparaten mee, maar dat hoeft niet”.

Nieuwe projecten Repair Kid

MIAW Repair Kid

Cis: “Het is voor kinderen, maar het is leuk voor iedereen hoor. We gebruiken spullen die niemand meer gebruikt en wat kinderen niet kennen. Zoals oude filmprojectors, oude radio’s, casettebandjes en oude telefoons. En als we dat op de een of andere manier ook nog kunnen laten werken, maakt niet uit hoe, zou dat zou geweldig zijn.” Tante I, de oude camper, staat nu op Buitenplaats Molenwei bij Stompwijk. Cis: “Dat is het terrein van een vriendin van ons, Vicky. Het is een prachtig groot terrein waar van alles mogelijk is. We hopen daar onze werkzaamheden te kunnen uitbreiden.”

Diverse kunstenaars met unieke stijlen

Ricco kunst miaw
Kunst Ricco MIAW

Om me heen in het kleurrijke pand van MIAW hangen schilderijen. Vitrinekasten staan vol met bijzondere kunstwerken. Je kan het hier allemaal bewonderen en kopen. Mike, de gastheer van vandaag, biedt een rondleiding door het pand aan. We lopen langs de verschillende ruimtes van de 22 kunstenaars. Schilderijen, beelden, sieraden, kleding, alles gemaakt van ander materiaal. Elke ruimte heeft een eigen sfeer en inrichting. Het maakt het divers en eigen. Mike vertelt ronduit over de materialen en de kunstenaars achter de kunstwerken. Allen met een ander verhaal. Boven, in het midden van de ruimte staan dozen vol met apparaten en spullen. Mike: “Iedereen mag spullen of appratuur brengen. We maken daar dan nieuwe kunst van. In principe hoeft je niks weg te gooien.”

Geen dertien in dozijn

arti cijntje
Arti Cijntje

Ik maak kennis met een aantal kunstenaars die in het pand rondlopen. Allemaal even open en vriendelijk. Arti Cijntje, degene die me eerder had uitgenodigd, laat me zijn nieuw gemaakte sieraden zien. Geen dertien in het dozijn, maar prachtig handgemaakte unieke juwelen. Eigenlijk zou iedereen hier zijn sieraden en kunst moeten kopen. Hier en daar speelt iemand gitaar en wisselt men gemoedelijk ervaringen met elkaar uit. Blij dat ik dit juweeltje ben binnengelopen.

Lees meer over MIAW en Repair Kid op de website. Je kunt ook gewoon even binnenlopen bij het kunstHONK bij MIAW op Noordwal 18. Zeven dagen per week open van 10.00 tot 18.00 uur. Iedereen is welkom.