Haagse Jitters: Vince van Reeken

Elke maand doet iemand zijn of haar zegje over Den Haag. In de vorm van een column, gedicht, verhaal, tekening of interview. Deze keer Haagse songwriter/producer/toetsenist Vince van Reeken. Foto: Linda Hastrich

Vince van Reeken: muzikant in hart en nieren

Vince van Reeken is van kinds af aan al met muziek bezig. Op jonge leeftijd was hij zanger en pianist van de Haagse band Juice en trad vele malen op. Ook was hij mede-oprichter van het muziekfestival Jam de la Creme. Hij speelde zeven jaar bij DI-RECT, waarbij Vince naast toetsenist ook een belangrijke rol speelde als songwriter. Vince stapte in 2016 uit de band en richtte zich meer op songwriting, studio-producties, andere genres en andere artiesten. Vorig jaar bracht Vince zijn eerste song ‘Cross the Line’ uit onder de naam Vince John. In de zomer van 2019 zal Vince zijn eerste solo ep uitbrengen.

vince van reeken DI-RECT
Foto: Popunie/facebook Vince van Reeken

————————————————————

De Rode Loper (by Vince van Reeken)

Ik hou ontzettend van mijn stad Den Haag. Ik wandel nog steeds regelmatig door het oude centrum en kijk vol bewondering naar de prachtige gebouwen, de vele monumenten, de statige lanen, de bomen van het Lange Voorhout, het weidse aanzicht van de Hofvijver enzovoort. Heerlijk. Ook als ik een date heb, bijvoorbeeld met een meisje van buiten de stad, dan stel ik altijd voor om eerst samen een stukje te wandelen en laat ik haar even rustig alle highlights van de stad zien, voordat we aan ehm.. mijn highlights beginnen.

Onzekere fietsjes in een dip

Enfin, ik ben hier geboren, getogen en zal hier waarschijnlijk ook sterven. En als het aan de gemeente ligt, kan dat laatste geloof ik niet snel genoeg gebeuren. Want ondanks dat ik zo trots ben op Den Haag: wat kan de gemeente er af en toe een lekker zooitje van maken als het gaat om de infrastructuur en het verkeer in de binnenstad. En ik heb het nu niet eens over het verkeer-circulatie plan. Of over het fietsen-parkeerbeleid rondom de Grote Marktstraat. (Want wat de hek is nou weer een fiets-coach? Is dat iemand die arme onzekere fietsjes uit een dipje praat?) Maar ik heb het over de manier hoe de gemeente de laatste tijd hele straten opnieuw inricht en reorganiseert, maar vervolgens niet bekijkt of het allemaal wel goed en veilig werkt.

Kamikaze-fietspad Grote Marktstraat

Mooi voorbeeld is natuurlijk dat beruchte kamikaze-fietspad van de Grote Marktstraat. Ik bel altijd eerst maar even met mijn notaris om te dubbelchecken of alles nog steeds goed op papier staat, voordat ik daar ga oversteken. En dan heb je ook nog het kruispunt van het Spui bij het stadhuis. Ook niet de meest overzichtelijkste. Met 20 verschillende type voertuigen, trams, taxi’s, fietsers, bussen die daar allemaal te samen komen, terwijl jij je roze buggy veilig richting de Primark probeert te duwen. Maar waar ik het echt over wilde hebben is het andere nieuwe infrastructureel-technische hoogstandje, namelijk: De Rode Loper.

Wandelen vanaf Hollands Spoor naar Centrum

Kijk, er zijn mensen die zichzelf vrijwillig met een elastiek aan hun been van een hoge dam afwerpen en daar heel erg blij van worden. Andere stappen graag hoog in de lucht uit een vliegtuig, om zo hun stoot adrenaline te krijgen. Maar je kunt het sinds vorig jaar dichterbij huis zoeken. Want als je ook op zoek bent naar die zelfde spanning, die adrenaline, de kick, en de bevrijdende gevoel als het eenmaal achter de rug is, dan moet je eens proberen om vanaf Hollands Spoor naar het centrum te rijden of te lopen, via de opnieuw ingerichte Stationsweg en de Wagenstraat. Met als hoogtepunt het kruispunt Bierkade – Wagenstraat/Wagenbrug. Want. Mijn. God. Wat is dat een onoverzichtelijk t*ringzooitje geworden (Sorry voor mijn oud-Hollands taalgebruik). Ik bedoel, ik denk dat een moedereend met haar tien kuikens gemakkelijker de A4 oversteekt, dan dat ik in de spits veilig de Wagenbrug overkom.

Iedereen heeft voorrang, vinden ze

Ik weet niet wat de gemeente bezielde haha, maar alles is versmald, gelijkvloers gemaakt, zonder verkeersborden, haaientanden etc. Het enige bord dat er staat is een nieuw 30 km bord, maar daar houden alleen de Thuisbezorgd-fietsers zich aan. Die rijden er namelijk 29 km per uur. En met alles bij elkaar als resultaat dat niemand nou precies meer weet wie of wat er voorrang heeft, maar wel vol bravoure aan komt rijden. En in een tijdperk dat iedereen vindt dat ie voorrang heeft, is dat gewoon heel gevaarlijk.

Uitzicht over de mooie Bierkade

Ik ben daar zelf ook vaak getuige van. Ik heb namelijk vanuit mijn lieve huurhuisje een prachtig uitzicht over mooie Bierkade. En ik mag graag uit het raam kijken want daar wordt ik rustig van of krijg ik muzikale inspiratie door. Plus, naar buiten staren schijnt zelfs therapeutisch te werken, of sterker nog, spiritueel helend te zijn! Nou, ik kan je vertellen, dat walhalla-gevoel verdwijnt vrij snel als je naar het verkeer beneden kijkt. Auto’s die elkaar expres blokkeren omdat ‘de ander toch opzeker wel voorrang had moeten geven’. Scheldende en boos-kijkende mensen die met elkaar op de vuist willen, terwijl hun kind huilend op het kinderzitje zit. (De toeristen leren hier dan wel gelijk Haags, dat is dan wel weer mooi.) Maar goed, piepende remmen, piepende banden, piepende botten, piepende kinderen. Ze zijn eerder regel dan uitzondering. En met de hoeveelheid aan dagelijks getoeter kan ik ook hele symfonieën schrijven.

Kortom, de hele opzet is best wel mislukt. Daarbij is deze route ook altijd al erg populair geweest bij opgevoerde Golfjes, die vanuit de Hoefkade naar de snelweg willen en alvast even hun uitlaat willen testen. (Overigens uitlaten waar NASA jaloers op zou zijn.) En dat doen ze nu nog steeds, alleen dan op de nieuwe veel smallere rijbaan met meer fietsers en voetgangers op de weg. Niet heel handig.

Gemeente Den Haag; de klus eens afmaken

Maar het kan gelukkig heel makkelijk aangepast worden. Teken hier en daar even wat wits op de grond. En pleur er gelijk een flitser neer, heb je gelijk binnen een week al het geld van de verbouwing terugverdiend. Trek de stoepen van de Wagenstraat/Wagenbrug weer door met een drempeltje, dan kunnen de voetgangers die de rode loper volgen zoals voorheen zonder angst hun weg aflopen, zonder dat ze ineens een Mercedes AMG op hun teen hebben staan. Krijg je gelijk ook nog eens echt nieuwe toeristen in het centrum. Win-win. Nu moeten ze onder het bloed weer terug naar hun eigen land gevlogen worden, voordat ze ook maar een glimp hebben gezien van onze prachtige stad. Zonde. (Ik snap alleen nu wel de naam ‘Rode Loper’ ineens, nu ik dit zo voor me zie. Arme toeristen.) Maar goed, gemeente Den Haag, maak je klus dus even af. En als je toch in de buurt bent, geef dat kamikaze-fietspad even een ander kleurtje dan het voetgangerspad. Is voor iedereen duidelijker. En dan kan iedereen zich weer rustig rondbewegen en fijn genieten van ons mooie Den Haag.

Vince John Cross the line vince van reeken

Enfin, ik kruip weer terug achter de geraniums. Ik bedoel achter mijn raam. Ik bedoel, ik ga weer druk verder met liedjes schrijven en muziek maken voor mijn eerste solo-ep die deze zomer uitkomt.