Harrie Jekkers, Klein Orkest en Tim Akkerman en de verloren tijd

Ooit kwamen ze elkaar tegen aan de bar bij de Vrienden van Amstel, Harrie Jekkers en Tim Akkerman. Het was niet Tim die aan de grond genageld stond en zijn grote voorbeeld aansprak, maar omgekeerd. “Hey…geinag bandje”, zei Harrie toen in z’n onvervalste Haags tegen de toenmalige zanger van DI-RECT. Tim heeft pittige tijden meegemaakt, maar afgaande op de woorden van Harrie en het optreden van vandaag 28 juli in het Zuiderparktheater “komt die jongen er wel”. Met een toetsenist en gitarist verzorgt Tim vandaag het voorprogramma voor zijn oude voorbeeld, weliswaar in ’t Engels, maar ook al doorspekt met de nodige levenservaring. Foto boven: Maarten Ederveen.

De laatste keer de jaren ’80 herleven

Tim Akkerman springt haags beat festival zuiderparktheater
Foto: Iwan de Brabander

Het leven en haar ups and downs, de bodemloze inspiratieput waar Harrie Jekkers en Tim Akkerman uit kunnen tappen. Een aantal prachtige en kwetsbare nummers over Tim z’n scheiding, gecombineerd met heerlijke covers van Bruce Springsteen, verdrijven de dreigende regenwolken op deze zondagavond boven het Zuiderpark. Niet alleen muzikaal is Tim achter Harrie aan gereisd, met de nodige Haagse humor en kwinkslagen zet hij ook de toon voor de man die vanavond met zijn band Klein Orkest, de jaren ’80 laat herleven, voor de allerlaatste keer (maar, in Harrie z’n eigen woorden, hij is wel ’s eerder al 14 jaar gestopt natuurlijk….).

Harrie Jekkers hits en fans

harrie jekkers en klein orkest
Foto: Joke Guijt

De jaren ’80 herleven inderdaad, niet alleen op het podium maar zeker ook in het publiek. Tussen Haagse coryfeeën als Boozy de Kok en de enige echte nachtburgemeester in ruste René Bom, voel ik me met m’n bescheiden 48 jaar het jonkie van de openlucht arena. Het zijn duidelijk Harrie Jekkers zijn fans. Het Klein Orkest, de band met zowel kinderliedjes als diepgaande teksten over relaties, vrouwen en politieke issues. Het is Harrie ten voeten uit. De guy next door, maar dan de belachelijk getalenteerde. Hij neemt ons mee door de hits van de jaren ’80. Over liefde, over yoghurt en banaan, en over verloren tijd. Die verloren tijd heeft Harrie ingehaald, met bijna 130 shows in de afgelopen tijd. Het verenigt de mensen, die allemaal zachtjes meezingen met mooie liedjes als ‘Ik hou van mij’ en ’t Hek’ en natuurlijk een traan lieten bij ‘Over de Muur’.

O, o Den Haag

Foto: Maarten Ederveen

Op toetsen en vocaal ijzersterk ondersteund door “de enige professional in de band” Henk-Jan Heuvelink, klinkt Oost Berlijn zelden zo dichtbij en worden we met z’n allen in deze nieuwe tijden van polarisatie weer even met onze neus op de toenmalige feiten gedrukt. Het zorgt voor een prachtige ambiance in het Zuiderpark, waar het geluid en licht geweldig zijn, en er daarom op de hele avond werkelijk niks aan te merken is. Hoewel…..wanneer ‘O, o Den Haag’ als slotnummer wordt ingezet, blijkt toch weer een deel van het Zuiderpark niet te weten dat er niet meteen een refrein volgt na het eerste couplet. Samen met zijn 1.100 uitzinnige fans sluit Harrie de avond af, want er is natuurlijk uiteindelijk niks mooiers……..dan een Hagenees te zijn.

Afscheid van Den Haag

harrie jekkers en klein orkest3
Foto: Maarten Ederveen

Het Klein Orkest neemt afscheid van Den Haag, in ’t theater waar ’t zo moet zijn, in ’t Zuiderpark. Harrie neemt vast geen afscheid, hij gaat terug naar Spanje, maakt z’n agenda weer een aantal jaar vrij en komt ons daarna waarschijnlijk weer confronteren met ons dagelijks leven in lyrische teksten en keiharde waarheden. De verloren tijd die Harrie Jekkers en Tim Akkerman vanavond hebben ingehaald zal deze Haagse Jitteraar in elk geval lang blijblijven. Magisch, om in de sprookjestaal van de meester te blijven.

In het donker fiets ik terug door het Zuiderpark, over de Zuiderparklaan, Valkenboskade en Segbroeklaan naar het Statenkwartier. Een dik kwartier lang zing ik in m’n hoofd nog steeds over mijn ouwe Puch en de Marathon, over Koos die werkeloos was, over vogels die in vrijheid vlogen en ….over yoghurt met banaan. Harrie Jekkers, er zijn er maar weinig die onze mooie stad zo kunnen vertegenwoordigen. Tekst: Michiel Snijders