Het Grootse Tonka Eindfeest knallende afsluiter van jubileumweek

Vrijdag 25 oktober, dag negen van het 25 jaar Radio Tonka jubileum. We zijn bij het Grootse Radio Tonka Eindfeest in de Grey Space. Bij binnenkomst rond de klok van 21.00 uur, is het nog rustig in de ruimte bij de bar en in de linker ruimte, vanwaar Tonka al een dikke week live uitzendt. Vanavond is alles weer live in de ether te volgen op Den Haag FM. Op ons gemak bekijken we de overzichtstentoonstelling, met foto’s, oude flyers en informatie, samengesteld door Peter Bos en praten we bij met de feestcommissie. 

Gesprekken hervat

Studio radio tonka in the grey space
De studio Foto: Iloisa Fortes

De ruimte ziet er uit alsof Tonka hier al jaren haar studio heeft. De jongens zijn er helemaal klaar voor. Na de uitputtingsslag, die deze feestweek toch geweest moet zijn, kunnen we eigenlijk geen spoor van vermoeidheid bij ze ontdekken. Het zijn gezellige dagen geweest met veel bezoek van oude – en nieuwe bekenden. Er is aandacht geweest in de pers en menig bezoeker heeft zijn of haar steun betuigd aan deze sympathieke zender. Goed nieuws is dat Tonka en Den Haag FM op korte termijn weer met elkaar aan tafel gaan. Radio Tonka heeft wat hen betreft laten zien van grote waarde te zijn in het Haagse en wij hopen met hen dat dit van positieve invloed zal zijn op de contractonderhandelingen met Den Haag FM. Tonka is in ieder geval vastberaden om in de ether te blijven.

Het eerste live optreden voor GitGot

GitGot opHet Grootse Tonka Eindfeest
GitGot Foto: Iloisa Fortes

De sfeer is optimaal. Mensen druppelen langzaam binnen en wanneer de eerste band in de kelder beneden begint, is het ook daar meteen gezellig. Chille klanken, een beetje reggae en een beetje soul om de avond mee te beginnen. Het blijkt het eerste optreden te zijn van GitGot, een band rond de zangeres Bo Canits, die op Youtube en Soundcloud al langer actief is. Leuk!

The Boss Peter Bos

Peter Bos Foto: Iloisa Fortes

Wanneer we naar boven gaan, komen we in een totaal andere sfeer. We vallen in de live uitzending van niemand minder dan Peter Bos. Voor de gelegenheid draait deze oudgediende en mede-oprichter van Radio Tonka een fijn setje plaatjes aan elkaar. Goud van oud zeg maar. Heerlijk om Elephant Talk van King Crimson weer te horen! Fijn ook om dit Tonka kopstuk te zien staan genieten achter de draaitafels. 

The Bad Skins

Bad skins op grootse Tonka eindfeest
The Bad Skins Foto: Iloisa Fortes

We gaan weer naar beneden. Het is aanzienlijk drukker geworden in de kelder. Het wachten is op Duco Scheltes en Liss Gaemers met hun electropunk act The Bad Skins. Zodra het duo de knoppen open draait gaat hun publiek los. Niks chill, gewoon kinky badass electro clash! Dit is het moment dat we ons realiseren geen oordoppen meegebracht te hebben…

Reüni op straat

Buiten voor de studio Foto: Iloisa Fortes

Het begint al aardig warm en benauwd te worden beneden, dus we gaan een luchtje scheppen. Ook buiten is het retegezellig. Het leuke van voor de deur staan is, dat je iedereen die binnenkomt kunt begroeten. Er komt geen einde aan het omhelzen en het weerzien. Dat Radio Tonka een verbindende factor is tussen mensen van alle leeftijden en uit allerlei Haagse kringen, is duidelijk. Krakers, muzikanten, smaakmakers en praatjesmakers, ze zijn er allemaal. 

Zoe Reddy

Zoe Reddy op Het Grootse Tonka Eindfeest
Zoe Reddy Foto: Iloisa Fortes

Binnen gaan we de kelder weer in voor Zoe Reddy. Zoe maakt experimentele electronische muziek en heeft haar eigen show op Radio Tonka. Deze voormalige Bimbo Electro creëert een heel eigen electro sound. Met zang, loop-effecten, een laptop en toetsen, vormt zich voor je neus een zeer dansbaar soundscape verhaal. Mooi. Leuk om naar te kijken bovendien, want Zoe danst onophoudelijk van links naar rechts. Deze zomer is haar EP Machine uitgekomen.

Supergroep OZMA

OZMA Het Grootse Tonka Eindfeest
OZMA Foto: Iloisa Fortes

Oordoppen of niet, OZMA gaat aan! Een geniale combinatie van Muzikanten met de grote M: Selwyn Slop (Monomyth), Timothy Aarbodem (Supersonic Blues) en Jimi Hellinga (Elektrovolt). De muur van snoeiharde, psychedelische spacerock komt lekker door. De rookmachine doet het goed en met de laserlichteffecten van NUMTEK staat de hele zaal te spacen of te dansen. Vet. Over muren gesproken. Opeens vallen ons de bewegende beelden op de achtermuren op. NUMTEK, of grafisch ontwerper Dylan Hallegraeff, verzorgt niet alleen het licht op de podia, maar vult een avond lang meerdere muren met zijn toffe projecties. 

Broodjes Vleesch noch Visch

We gaan naar boven en komen op adem met een biertje bij Spook Sound System. Weer komen we een oude bekende tegen. DJ Madame Jeanet! Nog net zo cool, blond mèt rode lippen als toen! Boven staat ook DJ Vleeschnochvisch. Hij heeft een kraam met vegan broodjes worst. Na ons broodje, waarvan de enorme topping (atjar, uitjes en wat goede kledders mayo) natuurlijk in een tas en over de broek gaat, bedenken we wat een goede DJ naam hij eigenlijk heeft. 

Wetboys

Wetboys op grootse Tonka eindfeest
Wetboys Foto: Iloisa Fortes

De laatste band is Wetboys. ‘Dead Cat Stimpy’ Tim en ‘We are Amp’ Tim & Moniek staan al klaar en nadat ook bassist Jelle eindelijk de rij van de toiletten is gepasseerd, krijgen we een lekker potje ongeremde garagerock. Ondanks dat de techniek het even laat afweten komt de energieke punkrock met vleugjes stoner goed over bij het publiek.

Het volle programma maakt dat wij weinig meekrijgen van de DJ’s in de studio. Maar we kunnen zeker zeggen dat Het Grootse Tonka Eindfeest inderdaad groots was. En wel heel erg gezellig…

Topavondje, Tonka!