HipFest 2019; gevarieerd topfestival

Eindelijk! Na flink opgewarmd te zijn bij de HipFest Pre-Party en vandaag 6 april bij de Warming Up, is het tijd voor de vijfde editie van HipFest. En we verwachten veel van het muziekfestival in de Keizerstraat op Scheveningen: toffe bands, goeie sfeer en fijne mensen. Iwan stelt zorgvuldig een schema samen aan namen en tijden van bands die we moeten zien op vijf verschillende plekken. Oke, elke band dus van deze line-up. Met heel veel Jitters gaan we op weg naar HipFest 2019.

Chillen en flowen bij Ocean Tribe in Meneer Chocola

Ocean Tribe Hipfest 2019 scheveningen
Foto: Iwan de Brabander

Meneer Chocola in de Keizerstraat loopt vol. En dat terwijl het nog maar 19.00 is. De vijfkoppige Scheveningse band Ocean Tribe is bezig met een soundcheck, samen met geluidstechnicus André Hazel. Tijdens hun ep-release laatst in strandclub The Shore werd duidelijk dat deze vrij nieuwe band weet hoe je een zonnig feestje moet maken. En ook nu, wanneer de mannen hun eerste tunes starten, is de zomerse vibe te voelen. Het is relaxte reggae met rap, acoustisch met didgeridoo en swingend met trompet. Ocean Tribe heeft ook een fijne interactie met het publiek. Ze laten ons meezingen en klappen. Wat een superstart van de avond.

The vices zetten Jorplace ondersteboven

The vices hipfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

In Jorplace maken de vier twintigers van The Vices hun eigen feestje op het podium. Vanaf de eerste rocknoot is het publiek in Jorplace verkocht. De hypermobiele zanger en de bassist stelen de show met hun performance. Het is surfrocksound versus indie. Iwan noemt het een surfende Camiel Meiresonne, maar dan met twee verschillende sokken zonder schoenen. Geboren voor een podium en gemakkelijk zingend. Ze hebben een heerlijk blije interactie onderling, maar ook met het nieuwgierige en gemêleerde publiek. De jonge fans vooraan dansen en swingen uitbundig mee.

The Bad Tones grooved relaxed

The bad tones Maatschappij Hipfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

In de megavolle Maatschappij staan drie jonge mannen op podium. The Bad Tones spelen eigen werk in een smooth jasje. Normaal met drummer, maar vandaag zonder. Ze proberen met hun relaxte muziek boven het geroezemoes uit te komen. En dat lukt. Het zijn not so bad tones boven de gesprekken uit. Mensen zijn enthousiast over dit muzikale trio en beginnen mee te zingen. Aan het eind zingt iedereen mee met een eigen vertolking van ‘Wild Thing’. Wat een easy start van de avond in De Maatschappij en volgens Iwan ‘met een vette sound’.

LOVE COUPLE rockt en rent door Saturnus

LOVE COUPLE saturnus hipfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

Popzaal Saturnus is voor het eerste optreden begint al compleet vol. Als we binnenkomen in de zaal begint LOVE COUPLE net te spelen. De zangeres heeft in de eerste twee minuten al meer stappen gezet dan de meeste aanwezigen de hele avond zullen doen. Ze springt en rent. En de andere drie van de band volgen. Het is harde 70’s rock. Hard, superstrak en een tikje theatraal zonder schroom.

Overvolle Snoeshaen met Garden Mum

Garden Mum snoeshaen hipfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

De sound van Garden Mum is buiten de Snoeshaen te horen. Er staan een hoop mensen buiten de deur, omdat ze niet meer binnen kunnen komen. De tent is afgeladen. Iwan gaat toch even kijken. Hij wurmt zich met camera en al naar voren. Bij het podium aangekomen staan drie rockers lekker uit hun dak te gaan. Voor de springers en rockers weinig ruimte voor het podium om mee te springen. Beetje vage shizzle maar wel lekker soundje.

Willem Bodhi en band kan alles bij Tante Knier

bodhi en the bubble tante knier hipfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

Bij Tante Knier staat een band die alles kan spelen. Een coverband zegt niet genoeg. Bodhi & the Bubble spelen classic rock covers zoals geen andere coverband dat kan. Willem Bodhi en zijn megamuzikanten brengen hun eigen sound met een eigen natuurlijke stijl. Tante Knier is helemaal vol met blije mensen. We dansen met bekenden en ontmoeten nieuwe mensen. En met de trotse eigenaar René die perfect het overzicht op zijn tent houdt.

MORADO en TRAUDES in Jorplace

Morado hipfest 2019 jorplace
Foto: Iwan de Brabander

Iwan kijkt nog tussendoor naar de band MORADO. Hij kan nog maar een nummer kijken in het schema, maar ze laten gelijk een vette indruk achter. MORADO zet een psychedelische rock sound en look neer met een superzoete zanglijn erover. Sweet sound!

TRAUDES jorplace hipfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

Als afsluiter komt er over deze topavond in Jorplace nog een supervette funky sound van TRAUDES. Coole disco/funk/rock met lekkere stemmen zetten deze bomvolle locatie op zijn kop. Het is de eerste keer dat deze band in Den Haag optreedt, maar hopelijk niet de laatste keer!

Meadowlake chillt en flowt

meadowlake meneer chocolade hipfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

Meadowlake zet de chillen-trend van de avond in Meneer Chocola voort maar dan op een flowende popwijze. Een formatie van vijf superstrakke muzikanten die zwoele softe poptunes brengen met een edgy randje.

The Max Meser Group en Yip Rock in Saturnus

max meser group saturnus hipfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

The Max Meser Group heeft een Monkeys-achtige vibe. Maar dan een hele stevig versie ervan. Iwan had ook niet anders verwacht bij het zien van de, voor hem bekende, drummer Harrie Roelse. De band gaat helemaal los van begin tot eind.

Yip Roc, dat is pas rock

Yip rock hipfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

De laatste van de bandformaties in popzaal Saturnus is Yip Roc. Punk met een heleboel invloeden gemixt. Wat is het heerlijk om hierop te rocken. En rocken doet het publiek dan ook uitbundig. Tot op grote hoogte. Wat een sound en performance van alle vier de giganten. Damn dat is rock!

Callkoen laat Meneer Chocola shaken

callkoen hipfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

Callkoen is Nederlandse raggae en laat Meneer Chocola dansen en sjansen. Eigenlijk gingen we alleen kijken vanwege de aparte naam, daar hebben we nu geen spijt van. Moeiteloos gooit de band de moves en tunes op. De briljante naam wordt ook uitgelegd: Koen is altijd te laat, dus moeten ze Koen bellen ‘Call Koen’. Ze zetten Meneer Chocola volledig op zijn kop. Mensen springen, shaken en zingen erop los. Jong en hip vooraan, ouder en nog steeds hip aan de zijlijn. Wat een heerlijke vibe.

Eelke skills en A.M. Sam Indie vibe in de Maatschappij

eelke hipfest 2019 maatschappij
Foto: Iwan de Brabander

Wat een verschillende sounds en stijlen in de chille maar bomvolle Maatschappij vanavond. Singer songwriter Eelke brengt zijn songwriting skills met zijn band. Coole gitaarrifs ook naast de echte teksten!

A.M.Sam maatschappij hipfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

De afsluiter hier, A.M. Sam, heeft Iwan heel even gezien. De bomvolle Maatschappij was bijna geen doorkomen aan. Het was te kort, maar heerlijk om de coole Indie-sound nog even mee te pikken. Een lekkere vibe als afsluiter in de Maatschappij.

Ragmob groots in de kleine ruimte

ragmob snoeshaen hipfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

De tweede en laatste band die de Snoeshaen laat shaken is Ragmob. Met de folk en blues die deze bekende Scheveningse band speelt is het overal en altijd feest. De mannen laten de mensen direct met gemak dansen. Ook al is er nu in de Snoeshaen maar een vierkante centimeter per persoon om te moven. De sfeer is weer te leuk. Arie Spaans vertelt dat er dit jaar een nieuw album wordt uitgebracht. We dansen, haken onze armen in elkaar en draaien rondjes op de vrolijke en superstrakke Americana.

Playground Zer0 knalharde show

playground zer0 hipfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

Van de rock naar de live performance van de mannen die de hele wereld overgaan. Producers/muzikanten/rappers/performers en nog veel meer. Playground Zer0 zet een knalharde show neer. En hoe cool is het dat zanger Pat Smith en zangeres Ava Nova ook bijspringen. Met de sound die de mannen neerzetten laten ze ook ruimte voor improvisatie. Of het nou vette raplyrics zijn, supersweete vocals of scratching on the decks; elke show stijgt weer boven het dak uit. Afsluiten tot in de vroege uurtjes doet DJ Friss met lekkere tunes.

HipFest 2019: bedankt

hipfest 2019 bedankt
Foto: Iwan de Brabander

Wat was alles strak gepland en wat liep het gesmeerd. Wat een heerlijke gevarieerde line-up met toffe muziek. HipFest we hebben genoten van bekende acts maar ook zeker weer heerlijke nieuwe bands ontdekt. Dank je wel organisatie, medewerkers, Tante Knier, Meneer Chocola, De Maatschappij, Snoeshaen, Saturnus en Hostel Jorplace voor de fun en goeie zorgen. Dank aan de bands en het publiek, vrienden en kennissen voor de fun, muziek en fantastische avond.