In gesprek met Ok van Batenburg; Nieuwjaarsduik 2016

Op 1 januari 2016 is de jaarlijkse Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen. De organisatie verwacht een topdrukte vanwege het warme weer. Scheveningen trekt jaarlijks 10.000 nieuwjaarsduikers. Samen met Eef Ringers voor de foto’s maak ik dit event op deze zonnige winterdag mee. Ik ontmoet oprichter Ok van Batenburg en geniet van een uitgelaten sfeer.

De man achter de Nieuwjaarsduik

Op de boulevard op Scheveningen loopt een man met krukken. Hij valt direct op in de Nieuwjaarsduik 2016 menigte. Fotografen maken foto’s of groeten hem. Hij glimlacht vriendelijk. Het is Ok van Batenburg (1930), de man achter de Nieuwjaarsduik. Meer dan 55 jaar geleden dook hij met een groep zwemmers van zwemclub Njord ’59 uit Haarlem bij Zandvoort het water in. Nu doen over heel Nederland 51.000 hieraan mee. “Ja, ik ben ooit begonnen met deze onzin,” lacht Ok. “Ik weet niet hoeveel jaar ik er nog bij kan zijn, maar ik ben nog niet van plan te gaan.”

Geen golven en windstil

In de persruimte beantwoordt Ok vragen van mensen die af en aan binnen komen. Hij neemt zijn bril af en lacht naar wat camera’s. Ik moet lachen om zijn laconieke houding en humor. Iemand roept naar Ok: “Je moet zo weer een interview doen”. Ok laat zich niet opjagen: “Ja, ja, ik zit toch hier. Laat ze maar hier komen.” Hij kijkt me aan: “Ik ben al drie dagen bezig met interviews. Ze stellen allemaal dezelfde vragen.” Veel vragen over het weer vermoed ik. Ok lacht: “Inderdaad! Vroeger moesten we het weer in de gaten houden. Dan waren we de nachten voor de duik bezig met kijken hoeveel het vroor. Dat was spannend. Nu met de opwarming van de aarde is dat niet meer. Was er nu maar meer wind of kou. Dan zijn de golven hoger. Dat is spectaculairder voor al die families die op de pier en de boulevard kijken.”

Snert uit een wasketel

Ok: “Mijn moeder stond in het begin op het strand ons op te wachten met een grote wasketel met snert. Daar is de soep bij de Nieuwjaarsduik mee begonnen. Unox is daar later op in gesprongen.” Sinds 1998 is Unox de sponsor van de Nieuwjaarsduiken in Nederland. De duikers krijgen dan ook een tasje met een Unox-muts, een vaantje en erwtensoep. Unox vermaakt de menigte met de gebroeders Ko op een podium. De duikhelden dansen en zingen mee. De outfits zijn afwisselend van Onesie tot de Kerstman en vele oranje mutsen. Het is een prachtig gezicht. Op het podium reikt Unox ook een cheque van 10.000 euro uit aan de Voedselbank.

Verloren slippers en groepsselfies

Een beetje huiverig voor wat er gaat gebeuren sta ik tussen de fotografen, binnenlandse en buitenlandse pers en camera’s bij de vloedlijn. Ik zet mijn hakken stevig in het zand. Ok geeft het startschot waarna 10.000 mensen joelend en gillend op ons af rennen. Het is een machtig mooi gezicht. Gelukkig rent iedereen gewoon om ons heen en het water in. De uitgelaten mensen gaan er direct weer uit en sommigen gaan nog een keer het water in. Er blijven verloren slippers en mutsen achter bij de vloedlijn. Mensen poseren voor de camera’s en maken groepsselfies.

Soep en broodjes

Het is snel voorbij en we krijgen een bordje erwtensoep en een broodje worst. Ik praat nog wat met Ok. Na twee happen soep roepen ze hem weer. “Ik mag niet eens even met je praten. Ik moet alweer naar Zandvoort voor de volgende Nieuwjaarsduik.” We lachen allebei. Hij heeft het er maar druk mee. Iemand roept: “We hebben haast! Neem je broodje maar mee voor in de bus.” Met het broodje in zijn hand stapt hij in de strandbuggy. We zwaaien allebei even net als de Koningin waarna hij lachend weg gereden wordt. Wat een prachtig figuur en wat een heerlijke middag.