Interview Ellen van Heijningen – Boekids

Op 10 juni is de 18e editie van Boekids festival 2019 in de Nieuwe Regentes en de Weimarstraat in Den Haag. Het succesvolle literatuurfestival breidt dit jaar uit met een extra avond op 9 juni voor (jong) volwassenen: Boekids UP. Tijd voor een interview met directeur Ellen van Heijningen. We spreken af op het kantoor van Boekids in het Spaanse Hof. Ook Iwan de Brabander sluit aan met zijn goede humeur en camera.

Kanon met 500 roze koeken in het Atrium

Jaren geleden merkte Ellen dat er tijdens de kinderboekenweek helemaal geen leuke activiteiten waren en besloot daar verandering in te brengen. Ellen: “Ik had ‘Border Kids’ geproduceerd bij Crossing Border Festival.” Met deze ervaring en een dosis buiten de box denken, richtte zij het jeugdfestival ‘Boekids’ op. “Samen met de bibliotheek maakten we toen met ‘Roos en haar mannen’ een show in het Atrium in het Stadhuis. De mannen hebben toen als verrassing 500 roze koeken uit een confettikanon geschoten tot het hele atrium een groot roze plakkaat was,” lacht ze.

Boekids UP: Young Adult niet alleen voor kinderen

interview ellen van Heijningen boekids festival 2019
Foto: Iwan de Brabander

Ellen vertelt enthousiast over de nieuwe avond: “Boekids UP is speciaal voor mensen zonder kinderen die ook graag naar Boekids willen. Of voor die mensen die de afgelopen jaren het Boekids Festival met plezier hebben bezocht, maar ondertussen ouder zijn geworden. Eigenlijk de jongvolwassenen die ‘young at heart’ zijn.” Ik krijg een prachtig boek in handen en ben even in de ban van de illustraties en geur van nieuw gedrukt papier. Ellen: “Dat is precies de bedoeling en wat we willen bereiken. Het is toch onzin dat je naar een kinderafdeling van een winkel moet voor dit soort boeken? Dit is kunst en voor iedereen leuk. Het maakt niet uit welke leeftijd je hebt om dit te lezen. Sinds Harry Potter is dat gelukkig weer geaccepteerd.”

Nieuwe namen Boekids UP voor jongvolwassenen

boekids festival 2019 poster

Boekids bracht onlangs nieuwe headliners naar buiten. Ellen: “Ik doe samen met Sonja Volmer de programmering van Boekids. We hebben nu niemand minder dan Huub van der Lubbe (de Dijk), Frits Spits en Janne Schra (Room Eleven).” Het wordt een combinatie van internationale en nationale Young Adult schrijvers. “Bijvoorbeeld de Nederlandse Abdelkader Benali, die net een boek heeft uitgebracht, de Amerikaanse Renée Watson en de Engelse Katherine Rundell. Maar ook de jonge schrijvers Jaap Robben en Stefani Afrifi voegen zich bij de nieuwe lichting auteurs. Ook Sterrin Smalbrugge, de nieuwe, vrouwelijke Freek Vonk, komt met haar boa constrictor slangen het publiek verbazen.”

Illustraties uitwisselen via de Illustratiewand

boekids festival illustraties

“Sinds vier jaar zien we een mooie ontwikkeling in de Young Adult literatuur. Er is er meer diversiteit, nieuwe jonge schrijvers en non fictie.” Iris Lam, de nieuwe illustrator van Boekids, heeft de poster gemaakt. Ellen: “Iris komt van de Kunstacademie in Den Haag en die hebben open dichtavonden georganiseerd “Met Andere Woorden”. Wij merken dat er zoveel jonge mensen zijn die de poëzie en literatuur weer nieuw leven in blazen. Dat soort initiatieven vinden wij heel belangrijk.” Op Boekids komt een grote illustratiewand waarop illustratoren en grafisch vormgevers hun werk kunnen hangen. Ellen: “Met visitekaartjes en al. Handig ook voor auteurs, uitgevers en organisators van bijvoorbeeld festivals die een illustrator zoeken voor een bepaald project.”

Gevarieerd programma Boekids Festival met toekomst

knutseltafel boekids
Foto: website boekids

“Voor de toekomst willen we een ontmoetingsplek zijn voor schrijvers, auteurs, illustratoren, maar ook een plek voor het publiek om nieuwe dingen te ontdekken.” Ellen heeft ook namen van auteurs op een lijstje voor komende Boekids Festivals: “J.K. Rowling natuurlijk, de schrijfster van Harry Potter. Of John Green, Claudia de Breij, Jochem Myjer. Eigenlijk hebben we een oneindige wensenlijst die we aanpassen op de doelgroep.” Ellen kijkt zelf het meeste uit naar de knutseltafel van Boekids: “Heerlijk! Maar ook het illustreren, animaties maken, je verliezen in een verhaal.” Er is voor iedereen wat wils. Bijvoorbeeld de film ‘Mijn naam is Courgette’, een verhalenzweefmolen, foodtrucks, illustratiecafé, uitgeversstand, boekenwinkel, een nachtclub met Jan Terlouw Junior, Spinvis, boekverfilmingen, workshops en een spannende escape room.

Boekids 2019 is een speeltuin voor jong en oud

Jeugdfestival Boekids 2019 zaal
Foto: website Boekids

Boekids wordt georganiseerd door een team van vijf personen. Daarnaast zijn er nog op het festival zeker 50 enthousiaste vrijwilligers om dit mooie festival neer te zetten. Ellen: “Het is een festival waar kinderen serieus genomen worden en volwassenen weer even kind kunnen zijn. Een grote speeltuin met informatie, fantasie en bewustwording.

Boekids UP: 9 juni van 19.00 tot 22.00
Boekids Festival: 10 juni van 12.00 tot 17.00

Bekijk het volledige programma en koop kaarten via de website van Boekids.