Interview met zanger Robin Brock, Machine Makes Man

Het is niet altijd gemakkelijk om artiest te zijn. Je bent immers nooit zeker van je inkomsten. Vaak hebben muzikanten een baan als muziekcoach ernaast. Door les te geven of door te begeleiden blijven ze dichtbij hun passie en geven ze dit door aan de jongere generaties. In een interview vertelt Robin Brock, zanger bij Machine Makes Man en muziekcoach voor kinderen, jongeren en bands bij muziekschool Ready to Play (R2P) over deze combinatie.

Muziekles Ready to Play (R2P)

ready 2 play pand robin brock

Een van de locaties van muziekschool Ready to Play zit in een oud schoolgebouw in Loosduinen. Op de muur hangt een bord met “Ready to Play” en erboven “Haags Popcentrum”. De gangen binnen zijn behangen met pop-posters en foto’s. Ik maak kennis met Robin Brock, een enthousiaste man met een passie voor muziek. Kinderen lopen blij na zijn les naar buiten. Robin: “De gedrevenheid van de kids is fijn om lekker en gemotiveerd met muziek bezig te zijn. Je krijgt er enorm veel energie van”.

Kansen door R2P

Robin: “Ik gaf op het Conservatorium les, maar ook bij diverse muziekscholen en zelfstandig. Sinds vier jaar geef ik zangles, pianoles, gitaarles, bandcoaching en workshops bij R2P. Het is goed om zo op inkomsten te kunnen rekenen, want de muziekbusiness is wispelturig.” Robin vertelt over de kinderen die willen optreden: “Het is geweldig om ze die kans te bieden. Die kans was er vroeger niet.” R2P regelt het hele jaar door optredens in het Paardcafé, Musicon, op festivals etc. Robin: “We zijn gericht op jongeren en kinderen, maar het is absoluut ook plek voor volwassenen. De grootste kick als coach is als een leerling onzeker binnenkomt en een jaar later los gaat op een podium.”

Machine Makes Man en zenuwen

machine makes man

Robin is zanger en gitarist bij de band Machine Makes Man. “Begin 2014 kwamen Nikki Freeke (bas), Rick Kuyper (drums) en ik bij elkaar om te jammen. Je kent elkaar vanuit de Haagse muziekscene en het klikte meteen. Afgelopen oktober hebben we onze eerste show gehad tijdens de Haagse Popweek in de Zwarte Ruiter. Dat was echt heel tof.” Ik vraag hem of hij dan zenuwachtig is. Robin: ”Ja natuurlijk! Ik was zenuwachtig, maar dat hoort erbij als je het serieus neemt. Je wil iets moois afleveren voor de mensen die komen kijken naar je optreden. Daar horen toch zenuwen bij.”

Onderscheiden van de rest

Als ik vraag wat voor soort muziek ze spelen, gooit hij er een heleboel termen in: “We spelen riff-rock, met catchy gitaarpartijen met toevoeging de driestemmige zang. Onze muziek heeft iets weg van Muse, maar de sound eronder is meer Indie. De naam ‘Machine Makes Man’ komt voort uit de thematiek van de nummers. Deze gaan over de maatschappij en de sociale media. We zijn heel openbaar met alles wat we doen en tegelijkertijd laten we minder zien van onze binnenwereld. Dit komt terug in de teksten. De naam ‘Machine Makes Man’ bleef het meest hangen en klinkt ook wel ‘rockig’.”

Optreden met andere Haagse band

Machine makes man zwarte ruiter

Op mijn vraag met welke Haagse artiest hij een keer wil spelen, zegt hij: “Het lijkt me heel gaaf in de keuken te kijken bij Di-rect. Die zijn al zo lang bezig en hebben zo’n metamorfose meegemaakt door de jaren heen. Ik denk dat je daar heel veel van kunt leren. Het zou ook tof zijn samen met The Deaf te mogen spelen. Die spelen de boel helemaal plat, echt te gek!” Het valt me op dat alle muzikanten die ik spreek een soort van respect naar elkaar toe hebben. En als het dan echt zo’n kleine wereld is, gaat Robin vast nog een keer wat met Di-rect of The Deaf doen.

Hectiek en lesgeven

Robin: “Ik heb een hectisch leven. Ik ren van hot naar her, duizend en één muziekklussen op duizend en één plekken. Dat maakt het boeiend. Alles wat ik doe heeft met muziek te maken en ik zou het niet anders willen. Bij R2P is iedereen ook muzikant. Bijvoorbeeld Janneke Nijhuijs, Remko Visker of Rianne Walther. Die zijn enorm goed en druk bezig met hun muziek en geven daarnaast ook muziekles bij R2P. Als het kan, wil ik absoluut blijven lesgeven. Je krijgt er veel voor terug en het houd je fris. Er is iets heel erg fijns aan even terug naar de basis en het enthousiasme voor muziek”.

Op Facebook staat dat Machine Makes Man op 6 juni op Kaderock speelt. Dank je wel Robin voor dit leuke interview.