Jake Clemons laat een intense indruk achter in ’t Haagse Paard

7 juni 2019, een singer-songwriter die schrijft en zingt over wat hem aan ’t hâght gaat, dat appreciëren we wel in onze Haagse rockstad. Jake Clemons zet met zijn doordringende teksten, ‘eigen’ muziek een vette muzikale avond met wat bewustwording voor het dagelijkse leven neer in ’t Paard.

Back in The Hague

Jake Clemons Haagse Paard Iwan de Brabander

Alweer wat jaar geleden is deze grote (en dat grote niet tussen haakjes) muzikant al in de buurt van de Haagse poptempel geweest. Na een heel kort bezoek in Nederland in 2010 komt Jake Clemons in 2011 weer naar Nederland voor een promotietour van een week. Die week zien we hem dagelijks en nemen we hem zelfs een dagje mee om Scheveningen en Den Haag te zien. En ja, dan gaat hij terug naar Amerika en hoppa staat hij ineens als saxofonist op het podium met Bruce Springsteen. Na hem een aantal keer met The Boss te zien shinen staat hij in 2014 in de huiskamer van muzieklover Shui, in Den Haag. Een megagroot Pinkpop, Malieveld-podium of een bomvolle huiskamer. Hij draait zijn hand er niet voor om en neemt iedereen mee in zijn energieke vibe. Een mooie flow. En nu Jake Clemons weer terug in het Haagse, dus gaan de remmen los in ’t Paard.

Muziek met de boodschap van nu

Jake Clemons Haagse Paard Iwan de Brabander

De boodschap van vanavond is al snel duidelijk. Jake begint solo met gitaar in de hand, mond tegen de mic en zijn stem vertelt zijn verhaal. Zijn songs zijn verhalen. Verhalen die hem soms wakker doen liggen. Zoals een schietpartij in zijn hometown van vorige week. Als een echte singer-songwriter vloeit daar gelijk de song ‘Where Do We Run’ uit. Kippenvel van top tot teen. Of het nou van de songs is of hem eindelijk weer eens te zien en horen performen, de avond is al AAN! Met ’Consumption Town’ zet de band in en damn dat is vet zeg. Een lekker nummer dat hij met Tom Morello heeft uitgebracht. Een hele vette sound wordt de zaal ingeblazen. Zijn woorden zijn duidelijk, felle woorden dat de politiek en de mensen zelf iets moeten doen aan hoe het nu is.
De verschillende muzikale invloeden zijn goed te horen, van jazzy naar pop, funk en country knallen uit de instrumenten. Supernice!

Crazy, helemaal crazy

Jake Clemons Haagse Paard Iwan de Brabander

De songs van Jake Clemons zijn nieuwe album ‘Democracy’ heb ik nog niet geluisterd om me te laten verrassen vanavond en dat was een hele fijne verrassing. Zijn stem is wat ronder geworden sinds zijn laatste album. Misschien is het een term die ik zelf heb bedacht, maar in mijn hoofd is dat het verschil met zijn eerdere album en de eerdere optredens die ik van hem heb gezien. Bij ‘You Must Be Crazy’ zie ik hem in mijn ooghoek van het podium springen. Lekker, net op een moment dat ik mijn lenzen aan het wisselen ben. Hij maakt een rondje en ik schiet maar wat in de hoop hem en de zaal op de foto te zetten. Dichterbij, nog dichterbij en hij staat voor me. Als reactie pak ik hem beet en geef hem een hug. Misschien niet het meest gepast op het moment dat hij staat te zingen maar dat was het gevoel en dus dat doe ik dan. Gelukkig dat hij het ook kon waarderen!

Akoestisch slot

Jake Clemons Haagse Paard Iwan de Brabander

Jake is Jake Clemons, op en voor het podium. Hij vertelt tussen de nummers door over hoe sommige hiervan tot stand zijn gekomen. Zijn vader en oom, die beiden een grote inspiratiebron waren en zijn, worden besproken en geëerd. Heerlijk rocksfeertje de hele avond met een akoestisch einde van Jake en zijn band midden in de zaal. ‘Eyes On Horizon’ is de afsluiter, het laatste nummer waar hij samen met de band akoestisch en onversterkt zijn stempel op de avond drukt. Met z’n allen sluiten we de avond klappend en zingend af. Een hard applaus voor de vier giganten als ze het podium weer opgaan en verdwijnen achter het gordijn.

Chillen met Jake Clemons

Jake Clemons Haagse Paard Iwan de Brabander

Na het optreden komt Jake gelijk de zaal in en neemt alle tijd om met de mensen bij te praten. Of ze nou iets kopen bij de merchandise of niet, hij tekent zelfs de flyers. Leuk, samen even op de foto en de volgende staat al te trappelen. Wij zijn aan de beurt, big hug en een grote lach de eerste seconden. Na een minuut komen we erachter dat hij wel even echt bij wilt praten en besluiten we samen wat te gaan eten met een klein groepje.

Gezellig eten

Nog even zoeken naar iets dat open is…
Gezellig met Jake aan tafel bespreken we met z’n allen wat dagelijkse dingen. En dan komt ook naar voren dat indringende voorvallen als schietpartijen op scholen of familiedrama’s in Nederland óók gebeuren. Jake schrikt daarvan en kan zich dat niet voorstellen dat dit buiten Amerika ook gebeurt. We wisselen de ernst van dit onderwerp al snel af met de leukere onderwerpen als thuissituaties, lekker eten en gewoon koetjes en kalfjes. Een mooie afsluiter van weer een onvergetelijke avond. Wat is muziek toch mooi en wat kan het mooie momenten brengen!

‘Het was een coole bubble!’ Alle dank naar Jake Clemons, Mark Rashotte – Guitar, Lorcán O’Dwyer – Bas, Dylan Povey – Drums en het Haagse Paard.