Kaderock 2016: het kleinste grote Haagse festival

Op 4 juni 2016 is de 21ste editie van Kaderock; het kleinste grote festival van Den Haag. Ook dit jaar is het publiek divers. Oudere rockers, kinderen, jonge honden en alles ertussenin. Op het programma staan alternatieve bands en stevige rockbands. Dit alles in combinatie met het stralende weer maakt een fantastisch Kaderock 2016. Met Andre hazel, gewapend met camera en nog wat vrienden genieten we van bands als Het Universumpje, Badjekkah, Orgel Vreten en The Deaf.

Droog Universumpje op Kaderock 2016

jacob van de water universumpje

Om 15.30 speelt op het binnenpodium in het Musicon Het Universumpje. De leeftijd van het publiek binnen is jonger dan buiten. De aankondiging op de website van Kaderock over de band was zo droog, dat ik wel moest gaan kijken. En wat blijkt: deze band speelt goede Nederlandstalige rockmuziek. Jacob van de Water, Nicky Hustinx, Merijn van de Wijdeven en Gijs Loots spelen vol overgave. Helaas kunnen we de Nederlandse teksten moeilijk verstaan. De droge opmerkingen van Jacob tussendoor maakt het publiek geregeld aan het lachen. We zijn aangenaam verrast. Hier hopen we meer van te horen.

Funky Badjekkah

De twee mannen Mano-Yeah en Gino-Cochise van Badjekkah traden eerder op samen met de Kern Koppen in het Paard. Ze hadden toen het publiek in hun zak met hun looks en funky muziek. Nu staan ze om 17.00 op het binnenpodium. Ik mis nu wel wat meer pit. Of wellicht andere muzikanten om de mannen op gitaar en drums aan te vullen. Wellicht is het contrast met de stevige rock hiervoor te groot. In ieder geval geniet de kleine groep mensen binnen met volle teugen van het funky gevoel wat deze muziek je geeft.

Backstage familie en toezichthouders

We krijgen heerlijk eten backstage van Kaderock 2016. Maar we proberen ook een foodstand op het terrein uit. We eten een biologische burger van BBQ Job Vrijenhoek. De catering is goed geregeld op het festival, er is van alles wat. Backstage is de sfeer gezellig en ontspannen. Het maakt niet uit of je muzikant, toezichthouder of politieagent bent. Alles zit bij elkaar en praat met elkaar alsof ze elkaar al jaren kennen. Het is de familiesfeer wat alleen bij Kaderock lijkt te kunnen. Bij de ingangen staan de Toezichthouders van Bandsessies. In de blog van Kaderock 2015 schreef ik over deze mannen. Ik heb bewondering voor ze. Misschien schrijf ik eens een apart item over de initiatiefnemers.

Orgels Vreten met passie

Om 19.00 begint op het buitenpodium Orgel Vreten met Darius Timmer en Thijs Schrijnemakers op twee Hammondorgels tegenover elkaar. Samen met een basgitarist en drummer spelen ze met zoveel passie dat het in het publiek voelbaar is. We hadden niet gedacht dat orgelmuziek voor een feestje kan zorgen. Andere nummers geven je het gevoel alsof je teruggaat in de tijd, waar mannen nog hoeden droegen en in mistige straten trompet speelden. De kleine groep mensen voor het podium klapt, danst en juicht en geniet zichtbaar. Ook wij kunnen niet stilstaan.

The Deaf neemt het over

Over de Haagse band The Deaf met Spike van Zoest, Janneke Nijhuijs, Kit Carrera en Mau valt eigenlijk weinig nieuws te schrijven. Deze band overmeestert het podium en gooit vanaf de eerste minuut het publiek los. De bandleden weten feilloos het publiek mee te trekken in hun gekte. Het is Rock en Roll, maar dan van deze tijd. En het is wederom een shock als de band klaar is met spelen. Het publiek achterlatend op een vloer bezaait met platgestampte plastic bekertjes. Alleen nog geroezemoes en piepende oren.

We knuffelen vrienden en bekenden gedag. Nagenietend en met een blij gevoel stap ik op de fiets naar huis. Dank je wel organisatie en alle lieve mensen eromheen voor weer een onvergetelijke editie van Kaderock 2016.