Kaderock 2019 een Haagse reünie en een bijzondere line-up

Vandaag 1 juni is het, net als voorgaande jaren, tijd voor de leukste Haagse reünie van het jaar: Kaderock 2019. Als je met een strakblauwe lucht en een mooie koperen ploert schijnend als een malle, op een (uit de hand gelopen) buurtfestival aankomt, kan het niet meer stuk. Vanaf het begin af aan, vroeg in de middag, is het mega druk met blije mensen die voor bands als de Clarks of de Bazzookas komen of gewoon voor elkaar. Het is een warm knuffelen en groeten van bekenden en vrienden. Leeftijd, soort, jong, oud, hip, punk, rock en alles ertussenin feest hier in harmonie.

Ready To Play is ready to play

silverlining ready to play kaderock
Foto van Silver Lining: Iwan de Brabander

De muzikale festivaldag begint met optredens van Ready to Play. Jitter Iwan begint vroeg: als ik aan kom fietsen, incheck en warm welkom wordt geheten is het optreden van punkrock band CooCoo net afgelopen. Op het buitenpodium staat Silver Lining met vette, zichzelf eigengemaakte covers en met eigen songs. Het is een dijk van een band met een brick wall van een stem eroverheen.

Sunny Rays kaderock
Foto Sunny Rays: Iwan de Brabander

Binnen betovert Sunny Rays de popzaal van het Musicon vanaf moment één. Ze beginnen rustig en eindigen chillend na drie nummers spelen. Eerdere optredens, waar Jitters bij was, waren ook al een succes. De band wordt steeds een stukje sterker samen.

Step Aside kaderock 2019 musicon
Foto Step Aside: Iwan de Brabander

Daarna volgt Step Aside, daar ga je wel een stap voor opzij. Beginnend met een meesterlijke Stevie Wonder cover en daarna spelen ze nog eigen werk. Wat een vette bands allemaal uit het speelhol.

The Clarks met Cesar Zuiderwijk

The Clarks - Cesar Zuiderwijk kaderock 2019
Foto: Iwan de Brabander

Zoals altijd is het een groot feest met gouden covers uit the good old days van de bekende Haagse rockband The Clarks. Het plein buiten staat bomvol, voornamelijk wat oudere, fans. Ze zingen, dansen, filmen en willen niks missen van hun populaire band. En, zoals altijd bij Kaderock, sluit Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) aan en ramt er een echte Zuiderwijk sessie doorheen, het publiek joelend en klappend achterlatend.

DOUBLLE Music goed op weg

double kaderock 2019 musicon
Foto: Iwan de Brabander

Lindi en Lieke van DOUBLLE zitten midden in een wedstrijd om op Lowlands te mogen spelen. Ze hebben Kunstbende 2019 Zuid-Holland in de categorie Muziek gewonnen en staan in de grote finale van Kunstbende. Samen met het optreden van vandaag zijn ze lekker bezig een naam te krijgen. Ze spelen soulvolle muziek en hebben een relaxte sound.

Dawn Brothers zweeft over het plein

dawn brothers kaderock 2019
Foto: Iwan de Brabander

Ook Jitter Ka sluit aan bij Iwan de blije menigte bij De Dawn Brothers op het podium buiten. De vier mannen uit Rotterdam lijken totaal niet Nederlands en hebben een lekkere Southern rock look and feel. De muziek zweeft een beetje over het plein. Een lekkere chillfactor voor het straks los gaat. En daarbij ook fijne muziek op de achtergrond om tussendoor de vele bekenden te knuffelen en groeten.

The Depression Club uniek en eigen

The depression club kaderock 2019 musicon
Foto: Iwan de Brabander

In een vol Musicon maakt de alternatieve punk/rockband The Depression Club zich klaar op het podium binnen. Vooraan zitten kids te wachten, en punkers, hip en ouder wat verder naar achter. Als ze spelen is knop op de versterker om en gaan ze los. Het is een berg energie van de vier jonge mannen in de volle zaal. Ze spelen met passie, top op elkaar ingespeeld, en met een dosis inleving en gevoel voor drama. Het doet me denken aan The Cure, outfit en haar en al. Maar de muziek is toch eigen en uniek. Een band om zeker nog een keer te gaan bekijken.

Monomyth een schare fans

Monomyth kaderock 2019
Foto: Iwan de Brabander

Het plein voor het podium buiten staat vol met lange haren, leren hesjes en zwarte t-shirts met opdruk van bands. Mooi om te zien dat elke band weer andere fans naar voren trekt. De sfeer is ook nu echt megafijn. Monomyth speelt de inmiddels herkenbare symfonische rock. Een fantastische sound met topmusici. Sommigen missen een muzikale topping in de vorm van een stem, er wordt namelijk niet gezongen bij Monomyth. Maar de meesten zwiepen mee met hun haren of luisteren met de ogen gesloten naar de hypnotiserende tonen.

The Quill verrast het publiek

kaderock 2019-the quill
Foto: Peter van der Wal

De Zweedse rockband The Quill komt voor Kaderock 2019 even uit Stockholm overvliegen. En wij zijn blij dat ze dat hebben gedaan. Vorig jaar stond de band ook op het programma van Kaderock, maar kon het niet door gaan. Nu wel, en met volle overgave. De lange haren, krachtige muziek, stem van de zanger en de snijdende gitaren is waar rock voor staat. Vooraan gaan de handen allemaal de lucht in en is stil staan onmogelijk. In het midden moshen mensen tegen elkaar aan. Wat een heerlijke performance.

Festivalmarkt en foodtrucks

Kaderock 2019 Museum Rockart
Foto: Iwan de Brabander

Langs het plein staan Jacqueline en Jaap Schut met hun kraam van Museum RockArt. Iwan koopt er een coole pet, met vier zilverkleurige Beatles-poppetjes voorop. Jacqueline vertelt dat het niet is gelukt het Rockmuseum naar Den Haag te brengen. Ze zoeken nu naar een locatie buiten den haag. Verderop is er voor kinderen een springkussen. En, graaiend in grote zakken popcorn, staan de kinderen te kijken naar dare devils op de stier. Backstage eten we een heerlijk hapje nasi of bami met kip zo mals dat het van het bot afvalt.

Ploegendienst past niet in een hokje

Ray Fuego ploegendienst kaderock 2019
Foto: Iwan de Brabander

Ik geef het toe, ook wij plaatsen soms iets te graag wat in een hokje. Bij Ploegendienst is dat onmogelijk. En gelukkig maar, we worden weer wakker geschud uit hokjesdenken. Als de jonge Ray Fuego het podium opkomt verwachten we iets als Hiphop, maar we krijgen keiharde punk. Compleet met teksten die we niet verstaan. Even knipperen met de ogen en dan mee gaan in de gekte. Mensen bouncen tegen elkaar aan, punkers crowdsurfen achter ons over de hoofden en handen. Je kan niet om deze energie heen, alleen ondergaan.

De Raggende Manne met special guests

raggende manne en kraaien kaderock 2019
Foto: Iwan de Brabander

De Raggende Manne op Kaderock is een bijzonder optreden. Niemand minder dan gitarist George Kooymans (Golden Earring), saxofonist Benjamin Herman (New Cool Collective) en Bernd Gansebev (De Kraaien) staan zanger Bob Fosko en de Manne bij. Het zijn vliegende opblaaskrokodillen, dubieuze teksten en een hoop gejoel. De mensen klappen en springen op de raggende liedjes van de band. Als Bernd gansebev met zijn vriendin opkomt is het feest echt aan. Mensen gaan compleet los, springen en alle armen zijn in de lucht. Het blijkt ook het laatste optreden van de Raggende Manne.

De Bom is de bom en Disturbance viert de punk

Rene bom kaderock 2019
Foto: Iwan de Brabander

De presentatie buiten wordt nog altijd door René Bom gedaan, de bom van het festivalleven in Den Haag. Zijn rauwe stem even herkenbaar als altijd en gemakkelijk de boel aan elkaar pratend. Ik ga naar binnen voor de Rotterdamse punkband Disturbance en kom bijna niet door het propvolle Musicon heen. Veel punkers, compleet met haarscherpe hanenkammen, vrienden van de band en nieuwsgierigen met biertjes staan enthousiast te wachten. Een grote groep komt speciaal voor deze band naar Kaderock 2019. Vanaf het eerste moment dat de band zijn stem laat horen, verandert Musicon in een kolkende massa met moshpit, waar mijn slippers niet tegen bestand zijn. Ik ook niet, dus ik vlucht naar buiten. Maar wat gaaf om te zien dat ook de punk, of het nou wel of niet je muziek is, op Kaderock gevierd mag worden.

Bazzookas laat de buurt trillen

Bazzookas kaderock 2019
Foto: Iwan de Brabander

En alsof het nog niet genoeg feest geweest is, gooit de grote 12-koppige formatie de Bazzookas er nog een schepje bovenop. Ze maken er een dampende menigte springende en dansende mensen van. Niemand staat stil op deze band met reggae vibes, waarbij de blaassectie de overhand heeft. Zelfs tot achter op het festivalterrein trilt de vloer van de blij feestende mensen.

Daan van der Bruggen op handen gedragen

Foto: Dana LaMonda

Tijdens het laatste nummer roept de Bazzookas organisator Daan van der Bruggen op het podium. Even later draagt het publiek hem letterlijk en figuurlijk op handen. Binnen sluit Power to the Pipop Kaderock 2019 feestend af.

Dank je wel Jitter Iwan, collega’s van de pers, organisatie, bands, medewerkers, Bandsessies Toezichthouders, publiek en belachelijk veel lieve vrienden en kennissen op deze toffe Haagse reünie. Op naar 25 jaar Kaderock volgend jaar!