KEANE – Live On The Beach 2019: dansen met poncho aan

De weerberichten voorspellen niet veel goeds, maar daar trekken de fans van KEANE bij Live On The Beach 2019, op zaterdag 7 september, zich niets van aan. Op vrijdagavond, 6 september, werd het terrein op het strand van Scheveningen alvast ingewijd door de vele bezoekers van ‘Celebrate the 90’s’. Gewapend met poncho’s en regenlaarzen maakten zij er in de stromende regen één groot feest van. Ook vandaag lopen muziekfanaten met goede moed het terrein op. Weer of geen weer, met KEANE en alle overige artiesten die spelen, móét het wel een toffe dag worden! Foto boven: Paul Bergen

Suzan en Freek

Susan en Freek Live on the Beach 2019
Foto: Peter van der Wal

Het innemende koppel dat de afgelopen tijd radio-land veroverde met hun nummer ‘Blauwe Dag’, Suzan en Freek, start vandaag het programma. Het publiek druppelt langzaam binnen, terwijl mooie covers van onder andere ‘Don’t Let Me Down’ van The Chainsmokers en ‘Oceaan’ van Racoon van het podium af klinken. Het stel speelt een gloednieuw eigen nummer, genaamd ‘Mag Ik Daar Even Stil Bij Staan’. Het is een liedje met een pakkende melodie en een tekst die je met zijn eenvoud meteen raakt. Suzan en Freek sluiten af met hun eigen hit ‘Als Het Avond Is’, een heerlijke start van KEANE- Live On The Beach 2019.

Pat Smith

Pat Smith Live on The Beach
Foto: Marc de Jong

Pat Smith neemt het stokje over. Zodra hij het podium betreedt, is het feestje áán en krijgt hij het publiek direct aan het dansen. Voor Pat, een rasechte Scheveninger, is Live On The Beach een thuiswedstrijd. Hij staat al jaren keer op keer op het podium op het strand en geniet er zichtbaar nog met volle teugen van. Terwijl de zon nog zo nu en dan te voorschijn komt, spelen Pat Smith en zijn band onder andere ‘Vudu Doll’ en ‘Machete’. Stuk voor stuk nummers waar je wel op móét bewegen. Wat wil je nog meer op een zaterdagmiddag op het strand? Behalve een biertje/wijntje in je hand? Een ‘klassiekertje’ misschien, zoals ‘Dream Girl’. En ook dat regelt Pat Smith voor ons. Genieten! Van ons had dit optreden nog wel langer mogen duren. 

Van Dik Hout

Van Dik Hout Live on The Beach
Foto: Marc de Jong

Waar de weergoden bij Pat Smith nog goed gezind waren, trok Van Dik Hout aan het kortste eind… Het komt met bakken uit de hemel tijdens het optreden van de mannen, maar ze laten zich niet uit het veld slaan. De echte fans lijken de regen niet eens te voelen. Met poncho’s aan zingen ze uit volle borst mee met nummers als ‘Houten Hart’, ‘Stil In Mij’ en ‘Zij Maakt Het Verschil’. De band bestaat inmiddels al 25 jaar en onder de bezoekers laait een stukje nostalgie op wanneer de oudere nummers worden gespeeld. ‘Ik heb ze nog gezien toen ze in een café voor een klein publiek stonden te spelen…’ zegt een fan van het eerste uur, met een grote lach op haar gezicht. Het feit dat hun nummers en Van Dik Hout al die jaren overleefd hebben, zorgt voor een bijzondere sfeer. 

Rondé

Ronde
Foto: Marc de Jong

Rondé betreedt het podium. De heldere en krachtige stem van zangeres Rikki Borgelt in combinatie met de stevige beats van de band krijgen het publiek meteen in beweging. De band produceert een flinke dosis energie en weet de aandacht goed vast te houden. Nadat het eerste deel van de set goed in de smaak is gevallen bij het publiek kondigt Rikki aan dat ze graag een nummer wil zingen dat erg veel voor haar betekent. Het gaat om ‘All That Was Left’, welke ze schreef voor haar overleden vader. De zangeres zingt het nummer met volle overgave en is zichtbaar geëmotioneerd. Het publiek heeft al die tijd ademloos staan luisteren. ‘Na ieder verdriet komt ook weer zonneschijn’, klinkt er vanaf het podium en zodra de volumeknop weer iets omhoog gedraaid wordt, ontstaat er meteen weer een feestje op het podium. Een super sterke show van Rondé, we zijn klaar voor de hoofdact.

KEANE

KEANE Live on the beach 2019
Foto: Peter van der Wal

Eindelijk is het moment daar; KEANE komt te voorschijn en het publiek gaat los. De band start met de hit ‘Bend & Break’. Met een Brits accent roept de zanger, Tom Chaplin, het publiek op degene naast je een ‘proper cuddle’ te geven. Ondanks de frisse wind die over het terrein raast, is er nu een warme, fijne sfeer gezet. Na een break van zeven jaar staat de band nu sterker dan ooit op het podium. Tom Chaplin, die jarenlang met een drugsprobleem kampte, staat nu fris ogend en vol energie voor de band. Alle nummers van toen worden nu vol overgave gespeeld en gezongen met een nog grotere lading dan vóór de break van KEANE. 

Keane live on the beach 2019
Foto: Paul Bergen

De nieuwe plaat, genaamd ‘The Way I Feel’, heeft een energieke en toegankelijke sound, net als de eerdere hits van KEANE. De melodie blijft direct goed hangen, waardoor je als vanzelf meegaat in de stroom van de muziek. Ondanks de unieke sound van KEANE heeft de plaat iets weg van The Killers. De karakteristieke stem van Tim Chaplin zorgt er echter voor dat het nummer perfect samenvalt met de rest van het repertoire van de band. 

Keane_Live-On-The-Beach2019-8645
Foto: Paul Bergen

Bij het nummer ‘My Shadow’ komen de telefoons van het publiek te voorschijn, de zee van lichtjes geeft een magische sfeer tijdens dit nummer, wat prachtig aansluit bij de tekst ‘Shine a light on me, shine a light…’. Uiteraard komen alle bekende nummers van de band, zoals ‘Somewhere Only We Know’ en ‘This Is The Last Time’ ook voorbij en het publiek, variërend van 8 tot 60 jaar, zingt alle nummers luidkeels mee. De band laat weten ontzettend te hebben genoten van de show. Voorlopig spelen ze vooral in de UK en in Amerika, maar ze laten weten graag snel weer terug naar Nederland te komen.

Strand en muziek; een perfecte combinatie

live on the beach podium

Zon (en wat regen), strand en muziek; de perfecte combinatie. Al met al was het een heerlijke dag vol toffe bands en sterke optredens. Dank je wel organisatie, collega’s van de pers, publiek en natuurlijk artiesten voor deze heerlijke avond. Wij kijken nu alweer uit naar de volgende editie van Live On The Beach!