Laaksessies een welkome start

vrijdag 3 september 2021. Laaksessies een welkome start van wat er op kleinschalig festivalniveau mogelijk is en wat er gaat gebeuren op het gebied van kunst. Dit evenement is een samenwerking tussen Laaktheater, Hummingbird Music, FishEyeProducties, Gemeente Den Haag, SoZa. Een combi die in eerdere sessies heeft bewezen een gouden match te zijn. Alles strak geregeld en wat een vette avond is het weer! Muziek, spoken word en wauw wat een locaties!

Fuzzy teeth, Laaktheater, Zuster Zonnebloem en wijn

Zuster Zonnebloem @Laaksessies by Iwan de Brabander

Fuzzy Teeth, een vette indie-rock, coole vibes overbrengende band. Nou ja, eigenlijk is het een soloproject van de chille zanger, Anthony Koen. Alleen voor deze gelegenheid in het Laaktheater heeft hij een berg met vrienden uit de hoge muziekhoed getoverd. Een vol podium met backing zangeressen, zanger, drummer, bas, gitaar en toetsen. Een volle vette sound die het verdient alle zalen en festivals plat te spelen. Met z’n allen of solo. Sowieso supervet!
Een klein stukje verder in de wijk, achter de enorme brandweercentrale stappen we een tuin in. De Haagse Stadswijngaard is waar mooie wijnen ontstaan en nu ontstaan op deze idyllische setting de magische woorden en sound van Zuster Zonnebloem. De normaal versterkte band zet een heerlijke set neer tussen de wijnranken midden in de wijk. Nice om te zien dat je in dit deel van de stad ook op een plek kunt zitten waar je geen idee hebt dat je in de drukke stad zit.

Hindoe vibe en Beweigi vloeien

Satyakam Mohkamsing & Tarang Poddar @Laaksessies by Iwan de Brabander

Terug lopend naar het beginpunt van de cultuurwandeling zie ik de Hindoetempel pas. Het gebouw van Seewa Dhaam ken ik, dacht ik. Ik heb het vaak gezien in het door de wijk rijden, maar wat is het. Voor de deur begint het ogen uit de hoofd kijken. Indrukwekkende beelden, die binnen nog meer tentoon gesteld staan. De goden die in alle ere worden bedankt staan mooi zijn uitgelicht. De verzorgende tonen die Satyakam Mohkamsing op viool en Tarang Poddar op percussie brengen, doen de zaal in trans brengen. De melodieuze klanken zijn die van het offerritueel. Wauw wat een gevoel zit hierin.
De dansende, zwevende, strakke en flowende moves die we in een klein deel van Sporthal ’t Zandje zien, zijn van Orwin & Sigourney. Ze brengen een dansstuk dat geïnspireerd is over het leven tijdens corona. Over jezelf ontdekken wie je bent en elkaar ondersteunen. Het genieten van het leven ook als het zwaar is. Blijf altijd groeien. Na de voorstelling is over Dansstudio Beweigi gesproken en kregen we wat vragen voor onze kiezen waar met liefde, aandacht aan werd besteed. Supermooie show die in korte tijd de grond uit is gestamd door deze baas en bazin.

Mariseya en Guus rake woorden

Zangeres Mariseya @Laaksessies 2021 by Iwan de Brabander

Na een knappe wandeling komen we aan bij de Kerk in Laak. In een soort van moderne bibliotheek zit een zaal verborgen die voor goddelijke diensten wordt gebruikt. Afropop-zangeres Mariseya geeft ons de ene na de andere boodschap met haar zoete, rake songs. Het lekker gitaarspel van haar Gitarist helpt daar natuurlijk ook bij. Heerlijk in zo’n kleine setting met zo’n dijk van een stem.
Guus van der Steen is onze uitsmijter. Bij binnenkomst in de theaterzaal van het Laaktheater zit de meester van de woorden voorovergebogen. Het licht komt op hem en hij gaat los. Een anekdote van een misschien wel echte gebeurtenis schiet voorbij in rijmelarij. Rake woorden over de huidige situatie, het nu en waarom en hoe, maar waarom. Ijzersterk en niet te buigen is deze goochelaar. Ook bij Guus kunnen we wat vragen kwijt. En met wat kleine familiediscussies, vinden de woorden ook hier hun weg. Elke keer weer een verrassing met de man van het gesproken woord!

Wat een mooie wandeling in een mooie wijk met weer waanzinnige culturele toppers. Wat een avond. Alle dank aan Hummingbird en alle aanverwanten!!!