Lego Master Model Builder gevonden na spetterende sollicitatiedag

Vandaag gaan 20 gepassioneerde Legobouwers de strijd aan met elkaar voor hun droombaan van Lego Master Model Builder bij de nieuw te openen attractie van Legoland Discovery Centre Scheveningen.  Op een stille Scheveningse Boulevard geniet ik nog even van de droomlocatie, die bij deze baan hoort, voordat ik over de gele loper naar het strijdtoneel van vandaag loop. Want in de Palace Promenade is het een waar mediacircus, compleet met publiek en spreekstalmeester in de persoon van Nicolette Krul.

Langs de zijkanten van de arena staan twee lange rijen tafels opgesteld waarachter de kandidaten, herkenbaar aan een geel shirt, staan te wachten op hun kans hun kunsten te vertonen. De hoofdprijs is een eretitel en droombaan. Verder is er natuurlijk veel Lego. Bakken vol kleurrijke blokjes op de tafels en grote- en kleinere bouwwerken, waar je ook kijkt.

Een pittige eerste ronde

Mediacircus Lego
Foto: Flop van Arkel

De kandidaten krijgen het druk vandaag. In de eerste ronde doen zij een pitch voor de jury, moeten zij een boot maken èn een workshop geven aan een groep basisschool leerlingen. Een mooie gelegenheid om eens nader kennis te maken met de kandidaten, waaronder zich slechts vier vrouwen bevinden.  

We luisteren naar de 44-jarige Jan, een vliegtuig engineer uit Papendrecht, die de jury aan zijn lippen krijgt met zijn imposante Star Wars bouwwerk. Van zijn vriend Corné verneem ik dat er bij Jan een levensgroot portret van zijn 4 kinderen in de woonkamer hangt, geheel vervaardigd van Lego. Ivan uit Den Haag vertelt gepassioneerd over zijn Lego hobby en bewondering voor Jos Verstappen met een Formule 1 wagen in de hand. Priya, een 24-jarige studente illustratie en filmanimatie uit Den Haag imponeert met haar Lego versie van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld.

Passie

workshop lego
Foto: Flop van Arkel

Van verschillende achtergronden en leeftijden hebben zij allen de passie voor Lego met elkaar gemeen. De 28-jarige Rotterdamse bouwkundig ingenieur Koen heeft thuis een zolderkamer vol Lego. De één exposeert werk in de huiskamer, zoals Jelle, de ander haalt de bouwwerken als het af is weer uit elkaar, zoals de 40-jarige docent Elio uit Zaandam doet.

Wanneer de schoolkinderen binnen zijn en plaats hebben genomen aan de kleurrijke knutseltafels, wordt al snel duidelijk dat alleen een passie voor Lego hebben niet genoeg is voor deze baan. Dit onderdeel moet een makkie zijn voor basisschool docent Jelle uit Rijswijk. Hij wordt op school niet voor niets de Legomeester genoemd. Ook circusdocent Arjan uit Rotterdam lijkt het niet uit te maken om kinderen te leren om te gaan met de diabolo of met Lego. 

Stevige kluif voor de jury

prima en Rick kandidaten lego master model building
Foto: Flop van Arkel

Legoland Discovery Centre Scheveningen is onderdeel van Merlin Entertainments. De organisatie achter de wereldwijd bekende attracties als SeaLife Centres, Dungeons, Legoland en Madame Tussauds.

Ik spreek HR manager Catharine, die speciaal is overgekomen uit Engeland voor deze dag. Het selectie comité heeft het moeilijk vandaag. Er wordt niet alleen naar bouwskills gekeken, maar ook naar presentatie, interactie met het publiek en kinderen en naar de omgang met de media. De kandidaat wordt immers het gezicht van Lego, moet kinderen kunnen meevoeren in het bouwproces en heeft een groot aandeel in de vaste Lego expositie in de attractie. 

Nadat Nicolette het belletje laat rinkelen aan het einde van de eerste ronde, gaat de jury in beraad. In de keuken, waar voor kandidaten, jury en pers koffie, fris en broodjes klaar staan, blijkt hoe ontspannen de sfeer is. Zelfs het publiek is met Legosteentjes in de weer. Volgens mij heeft de jury het het zwaarst te verduren vandaag.

Gewaardeerde afvallers

hand van de lego master model building
Foto: Flop van Arkel

Birgit Muller is het jurylid die de namen gaat noemen van de tien kandidaten, die door zijn naar de volgende ronde. Alex van 43, die opviel met zijn Smurfenpitch is er bij. Ook Paul en Wouter mogen door. Door gaan ook Jelle, Arjan, Bart, Jan en Elio. Als enige vrouw is de 54-jarige petrochemisch ingenieur Patricia een ronde verder evenals de sympatieke Marco, die als ZZP-er o.a. Lego workships geeft aan kinderen en volwassenen.  

De afvallers zijn teleurgesteld, maar treuren niet. Van de 351 kandidaten, zaten zij immers bij de laatste 20 en heel dicht bij de titel van Lego Master Model Builder. Stuk voor stuk is iedereen blij en trots bij dit spektakel aanwezig te zijn geweest. Als waardering mogen de afvallers bovendien hun gemaakte boten mee naar huis nemen.

Bizar avontuur

Alex met zijn smurf
Foto: Flop van Arkel

De 37-jarige Paul uit Wageningen is klaar voor de tweede ronde. Dit gemeente raadslid heeft, net als de meeste kandidaten, thuis een Legozolder. Zijn bouwwerken zijn meestal geïnspireerd op Het Land van Ooit. De tweede ronde begint met een korte mediatraining. Hierna mogen de tien beginnen aan hun opdracht een Haagse Ooievaar met een kleurrijk nest te maken. Een grote uitdaging voor de 21-jarige Wouter. Deze vrolijke student animatie & audiovisuele vormgeving uit Amersfoort, vertelt dat het voor hem nu al één groot avontuur is geweest: “bizar gewoon” en geniet zichtbaar van deze dag. Heeft de 29-jarige Bart er wellicht voordeel bij, dat hij Hillegom voor Den Haag verruild heeft?

Ontspannend solliciteren

Een ontspannen sfeer tijdens de sollicitatie naar  Lego Master Model Builder

In deze ronde krijgt de jury versterking van de Lego jeugdkampioen 2018, Ide. Ide is een jong, maar kritisch jurylid, die met name op de creativiteit gaat letten. De tien overgebleven artiesten gaan aan de slag. Je zou toch bijna vergeten dat het hier om een sollicitatie gaat. Om daar weer aan herinnerd te worden worden de kandidaten één voor één meegenomen naar een aparte ruimte voor een sollicitatiegesprek. Ikzelf vond de ooievaar van Elio uit Zaandam erg goed gelukt. Deze 40-jarige docent uit Zaandam met wedstrijdervaring, zet een stevig exemplaar neer. Voor het nest krijgt hij hulp van aanwezige kinderen, waarmee hij gezellig en ontspannen op de grond zit te bouwen. 

Doorgewinterde kandidaten

Bart een goede kandidaat voor lego Discovery Centre Scheveningen
Foto: Flop van Arkel

Na het eindsignaal van deze ronde is er toch wel wat spanning te voelen om ons heen. Gelukkig is de jury er al snel uit. Paul, Arjan, Wouter, Jelle en Bart zijn de vijf overgebleven kanshebbers. Die baan van Lego Master Model Builder komt nu heel dichtbij.

Met nog een uur te gaan mogen zij beginnen aan een vrije opdracht. Paul maakt een wapenschild geinspireerd uit het land van Ooit, Arjan maakt een creatieve boom, Wouter een tijger, Jelle een gebouw aan de haven en Bart maakt een voertuig. Alle vijf krijgen hulp van de aanwezige kinderen. Ook Ide bouwt mee en geeft advies. Retespannend is het ineens. In deze ronde is als extra moeilijksgraad de aandacht van de pers toegevoegd. Er worden tijdens het werk interviews afgenomen, waar deze jongens na de mediatraining en een dag omringd door filmploegen en fotografen hun hand niet meer voor omdraaien.

De Master

De laatste ronde met hulp aan de toekomstige  Lego Master Model Builder Arjan
Foto: Flop van Arkel

Om 16.00 uur wordt er afgeteld en klinkt de bel voor het einde. Wie heeft zich het beste staande gehouden in dit Legocircus van vandaag? Boet, de directeur van SeaLife Scheveningen en straks ook van Legoland Discovery Centre Scheveningen, heeft slechts één Legobeker te overhandigen. Hij is voor Arjan Groenenveld, die zich vanaf heden, naast Bachelor Circus Arts met trots Lego Master Model Builder mag noemen, een titel slechts bij 26 anderen op de wereld in bezit. Veel tijd om het zich te realiseren krijgt Arjan niet. Zodra hij zijn Legohelm op heeft trakteren zijn nieuwe collega’s hem op een Lego douche en wordt hij overgeleverd aan de pers. Geen probleem voor deze Master! Van harte gefeliciteerd Arjan en heel veel plezier gewenst in je nieuwe baan!