Lekker live bij ‘Laak sessies’

Het is zover: eindelijk kunnen we weer genieten van -kleine- live optredens. Zó fijn! Op vrijdagavond 4 september staan we, Iwan en Bianca, trappelend van ongeduld voor het Maakhaven gebouw. Vanaf daar vertrekt de ontdekkingstocht ‘Laak Sessies’, georganiseerd door Hummingbird Music. Muziek en cultuur, maar wat we precies tegen zullen komen, is nog een verrassing. Vol verwachting lopen we achter onze enthousiaste gidsen aan: Laat het avontuur beginnen!

Voorprogramma: Shida Khizou en Laaks Jongeren Theater

Nog vóór het begin van de tocht, neemt Iwan een kijkje in het verlaten ogende Maakhaven gebouw. Bij binnenkomst speelt een band zijn laatste warming up-noten. De directeur van het Laaktheater, Ricky Middendorp, doet de introductie over wat we kunnen verwachten. Spoken poëzie door Shida Khizou over kunstenaarsschap en levenskunst. Haar gedichten zijn ervaringen. Dit is te zien in hoe ze de woorden uitdraagt en op bepaalde situaties in het verhaal extra klem zet. De spoken word door Laaks Jongerentheater is stuk voor stuk kei-, maar dan ook keihard. Acceptatie in een individualistische maatschappij. Eén die verwacht dat een ieder in het vooraf gekeurmerkte vel past. We leven in een samenleving… Maar leven we echt samen? Heftig om te horen en zien. De emotie zit er goed in. Een heel vet begin van de avond. 

‘Moyo’ los in het Laaktheater

Foto: Iwan de Brabander

Na een korte wandeling komen we aan bij het Laaktheater. De jonge band Moyo, die we al op verschillende evenementen zijn tegengekomen, verspilt geen seconde. Vanaf het moment dat iedereen een plekje heeft gevonden in de theaterzaal, knallen ze hun muziek de ruimte in. Wát een energie! Sinds de laatste keer dat we Moyo zagen, zijn ze nog beter op elkaar ingespeeld. Het enthousiasme spat er vanaf en de nummers klinken stuk voor stuk compleet. Moyo maakt het ons moeilijk stil te blijven zitten, wat toch eigenlijk wel de bedoeling is. Ze hebben het applaus gemist, zeggen ze, en wij ook. Dus samen halen we het in en joelen de longen uit ons lijf. De chemie tussen artiesten en publiek, wat hebben we die gemist!

Guus van der Steen: Koning van ‘spoken word’

Foto: Iwan de Brabander

Deze keer zetten we weinig stappen, want in de studio van het Laaktheater zit Guus van der Steen (Kern Koppen) al op ons te wachten. Nadat hij iedereen welkom heeft geheten, steekt hij van wal. Dit is niet zomaar ‘spoken word’, dit is als rappende poëzie die zo’n compleet verhaal schetst, dat je alles om je heen even kwijt bent. Vanaf de eerste zin heeft Guus het publiek in zijn greep en hij laat hen niet meer los tot het laatste woord van zijn monoloog. Je knippert met je ogen en beseft je opeens dat je niét bij hem en zijn meisje aan de keukentafel zat, maar gewoon op je stoel in het Laaktheater. Ondertussen geeft hij je, tussen de regels door, nog een kleine wijsheid mee. Wat een kunst, wij zijn er even stil van.

Anan AL-Kadamani & indrukwekkende drums

Foto: Iwan de Brabander

We wandelen verder door Laak en komen aan bij de nieuwe Haagse Sportcentrale. Eén van de oude RAC-hallen is nu deels gerenoveerd en inmiddels is Boulderhal Walhalla er al gevestigd. Beneden, bij de entree, zitten twee muzikanten klaar. De één met een viool, de ander met verschillende percussie-instrumenten. De mannen vertellen uitgebreid over hoe ze klassieke stukken hebben herschreven voor viool, begeleid op framedrum. De violist speelt klassiek, maar met wat oosterse warmte. De ritme sectie is on point tot de laatste tromslag. Samen hebben ze zichtbaar plezier in het spelen van de stukken en ze weten het publiek goed te bereiken.

Een tripje naar de maan met OHM

Foto: Iwan de Brabander

Vanaf de Sportcentrale vinden we onze weg terug naar Maakhaven. Daar wacht ‘OHM’ op ons; een formatie met Marcel Veenendaal (DI-RECT) aan de toetsen en op zang. Marcel vertelt dat de nummers die ze zullen spelen, geïnspireerd zijn op de cyclus van de maan. Een thema dat perfect aansluit op het kunstwerk van Damian en Kilian van der Velden; een gigantische maan die in de hoek van de ruimte staat. Remy van Kesteren speelt op zijn harp een droomachtig intro waarop de andere muzikanten -Louk Boudesteijn, Mark Haanstra en Stef van Es- naadloos aansluiten. De nummers worden in alle rust opgebouwd en het geheel lijkt zich als vanzelf te ontvouwen. Zowel de mannen van OHM als het publiek lijkt even weg te zweven met de muziek en maken daarna weer een zachte landing. Vooral het nummer ‘The Life I Live’, maakt een diepe indruk. Lichtelijk beduusd verlaten we de zaal, wát een indrukwekkend muzikaal moment; prachtig!

Traditionele, Italiaanse liederen van Opera2Day

Foto: Iwan de Brabander

Onze laatste stop is bij de Houten zaal. Lauren Armishaw, Early Christy en Mattia Corso van Opera2Day zullen Italiaanse liederen voor ons spelen en zingen. Lauren benadrukt dat -hoewel de liederen soms wel 400 jaar oud zijn- de thema’s, zoals bijvoorbeeld de liefde, altijd actueel blijven. Lauren wordt begeleid door een ‘violone’ en een twee meter lange ‘basluit’. De muzikanten zijn duidelijk tot op het bot geschoold en bespelen hun instrument met de grootste precisie. De zanglijnen in de nummers zijn ontzettend complex  en toch weet de zangeres de tonen moeiteloos te halen. Hoewel de muzikanten stuk voor stuk individualistisch giganten zijn, voelen we de samenkomst van de drie werelden helaas niet helemaal binnen komen. Mooie slaapliedjes waren het wel, zo aan het einde van deze ontdekkingstocht.

Vervuld van mooie indrukken weer naar huis

Foto: Iwan de Brabander

Na het laatste optreden van de avond, gaan we nog even een drankje doen bij Maakhaven. OHM betovert nog een laatste keer het publiek en Moyo doet nog een kleine akoestische toegift. Wat zijn we verwend vandaag en wat doen alle mooie muzikale en poëtische indrukken ons goed! Met een voldaan gevoel gaan we weer naar huis. Wil je ook een keer een wandeling als deze meemaken? Check de pagina van Hummingbird Music voor nieuwe evenementen. Wij kunnen ze van harte aanbevelen. Lieve organisatie, artiesten en vrijwilligers; bedankt voor een onvergetelijke avond. Wij kijken alweer uit naar de volgende keer!