Masterclass Leven van muziek: Fuck it! Ik ga het doen!

Het is woensdagavond 25 september. Ik word hartelijk verwelkomd in Het Magazijn op de Grote Markt voor de masterclass Leven van Muziek. Voor alweer het tweede jaar organiseert Popradar Music Support, i.s.m. het Paard en Cultuurschakel, maandelijks de Popradar Acadamy waar acts en muzikanten alles te weten kunnen komen over hoe je verder komt in de muziekindustrie. Iedere maand worden er professionals uitgenodigd, die hun kennis en visie delen over onderwerpen als imago, rechten, boekingen, netwerken, productie en geld.

Vanavond hangen ongeveer 30 man leergierig aan de lippen van Jantine Annika Heij (songwriter/vocaliste/producer), Valentijn Bannier (muzikant) en Robin Veldman (producer/songwriter/muzikant). Dit alles onder de bezielende leiding van gastheer Marco Bijsterbosch, die door het programmeren van al die toffe bands op de Grote Markt, sowieso leeft van de muziek.  

Heb jullie iets aan je muziekopleiding gehad?

het panel van de masterclass lLeven van muziek

Na een korte introductie leren we, dat een opleiding in de muziek absoluut geen voorwaarde of garantie is om het te maken in muziekland. Jantine en Valentijn hebben beiden het Conservatorium gedaan en Robin het HKU.  Boven alles was de studietijd superchill om een aantal jaren alleen maar met muziek bezig te kunnen zijn. Een luxe, want na de studie gaat het pas echt beginnen.  Wat nu? Wat is er nog meer voor nodig om van muziek te kunnen leven? Alle drie de panelleden vinden, dat de keuze om het te doen, de belangrijkste is. 

Koppig en eigenwijs

Met de ‘Fuck it! Ik ga het gewoon doen!’ mentaliteit, heeft Jantine haar doel, om in Los Angeles te gaan wonen en te leven van haar muziek, bereikt. Met haar koppigheid en eigenwijsheid kwamen o.a. Skrillex, Ryan Lewis en Hardwell op haar pad. Ze schreef mee aan Rochelle’s award winnende All Night Long en volgde de weg van slechte deals naar een deal waar iedereen van droomt met Sony/ATV. De weg van een beetje-tot-geen inkomen, naar een vette bankrekening. 

Netwerken en een stimulerende omgeving

Valentijn wist van huis uit, dat het mogelijk was. Zijn ouders zijn hem voor gegaan en deze stimulerende omgeving heb je ook nodig. Bij hem begon het geld langzaamaan te rollen toen hij ‘binnenrolde’ bij Zuco103, de band waarmee hij de hele wereld over ging. Hij speelt in meerdere bands en is deze zomer met De Parade meegereisd met zijn Cirque Valentin . Volgens Valentijn is netwerken de belangrijkste factor voor boekingen, deals en commerciële klussen. Een staaltje muzikanten netwerken van Valentijn is te zien in bovenstaand filmpje.

Alles aanpakken wat met muziek te maken heeft

Robin heeft na de HKU een tijdje in de thuiszorg gewerkt. Ook bij hem kwam er een ‘Fuck it, ik ga het doen’ moment. Al zijn geld werd vanaf zijn dertiende al geïnvesteerd in spullen voor zijn studio. Niet meer werken in de zorg of achter de bar, maar werken bij alles wat maar iets te maken had met muziek. Commerciële gigs als bruiloften vond hij verschrikkelijk, maar hij heeft het gedaan. Ook werkte hij voor PA verhuurbedrijven, waar het naast zwaar gesjouw met versterkers heel gemakkelijk was om te netwerken. In zijn studio werkt hij o.a. met rapper Steen, Ava Nova, zijn eigen Playground Zer0, Splendid en Caro Emerald 

Kan je leven van de muziek? Ja! Hoe dan? 

Vragen uit de zaal over 'Kan je leven van muziek?'

Er zijn meerdere inkomstenbronnen. De BUMA is er een van. Iedere keer wanneer je nummer op de radio is of door een DJ op bijvoorbeeld een festival gedraaid wordt, wordt er geld afgedragen aan de BUMA. Deze zorgt dan weer dat het geld bij jou terecht komt. Er is ook de SENA, waar je als muzikant volgens een ingewikkeld puntensysteem geld kunt verdienen. De NORMA doet hetzelfde, maar dan voor beeldrecht.

Teksten schrijven, studiowerk, het maken van reclamemuziek, les geven en masterclasses als deze geven. Gages van live optredens, royalty’s van platforms als Spotify en Youtube: je kunt het zo gek niet verzinnen, maar het levert allemaal geld op. 

Er komt van alle kanten een beetje geld binnen en alles bij elkaar opgeteld kan je dan leven van muziek. De inkomsten zullen altijd verschillend zijn. Een zomer lang toeren op grote festivals of een nummer 1 hit scoren zijn lekkere klappertjes. Soms zijn er een paar maanden geen inkomsten, maar dat geeft tijd om lekker muziek te maken. 

Hoe verder je komt, hoe beter het gaat.

Masterclass "Leven van muziek' door Popradar Den Haag

Na de pauze is er gelegenheid voor het publiek om vragen te stellen. Zijn jullie weleens genaaid? Hoe kom je op de radio? Hoe word je opgepikt door een ‘hype’ op bijvoorbeeld Youtube? Vraagstukken voor zelfs de allergrootste artiesten. Hoe kom je af van het spelen voor dat kratje bier? Of je nu lid van een punkband bent, die een bus voor de spullen moet huren, of dat je een rapper bent, die met een USB stick op zak de deur uit loopt: houdt vol! Blijf naast je passie voor muziek zakelijk. Na de keuze, de opleiding, de vele offers, het netwerken, heel veel muziek maken en een (hele) lange adem gaat het steeds beter.

Een goede boeker en een goed management kan daarbij het verschil maken. Dat niemand meer een CD of plaat koopt. Dat moet toch voelbaar zijn? Het is gelukkig niet zo erg als het lijkt, want er zijn ook voordelen: Je hebt geen kosten voor drukwerk meer, er zijn geen Stemra kosten en je hebt stukken minder promotiekosten. 

Zoveel rondes, zoveel kansen

Een van de manieren om je netwerk uit te breiden en te laten zien wat je in huis hebt, is meedoen aan wedstrijden. Bijvoorbeeld aan de Popronde. De Haagse Popweek is van 18 t/m 27 oktober. Wie niet waagt, wie niet wint nietwaar? Er zijn nog meer kansen om verder te komen: Op 20 oktober is de volgende masterclass in het Haags HipHopcentrum. Tijdens de masterclass ‘Drop it like it’s hot’ kan je je demo laten beluisteren door professionals uit de muziekindustrie. Op 27 oktober kan je speeddaten op de Haagse Popdag met muziekprofessionals in het Paard. Ik zeg ‘Fuck it! en ga het doen, die eerste stap naar je deal van een miljoen! 

Haagse Popradar, hartelijk dank voor deze interessante, gezellige en leerzame avond. Geweldig wat jullie voor de Haagse muziek doen!