Medicine Boy: dromerige herrie

Op zaterdag 12 oktober lopen we de drukke Grote Markt op. We gaan kijken naar de band Medicine Boy in de Zwarte Ruiter. Ze vielen ons eerder op tijdens de indrukwekkende albumrelease van de stoner doom band FLOWERS in Amsterdam. En nu ze in ons eigen stadje Den Haag optreden, moet ik wel gaan. Het is vanouds druk aan de bar in de Zwarte Ruiter en achterin drentelen gasten rond het podium. Het feest met dit opvallende duo kan beginnen!

Toeren door Europa en Zuid Afrika

Het Zuid Afkrikaanse duo maakt zelfbenoemde Dream Noise muziek en zijn geïnspireerd door o.a. Rowland S. Howard, Spiritualized, John Lee Hooker en Mazzy Star om er maar een paar te noemen. André Leo (zanger, gitarist) en Lucy Kruger (zangeres, toetsenist) begonnen in 2014 met een drumcomputer en ze namen er later een drummer bij. Hun weg leidde naar Berlijn, waarvandaan ze tegenwoordig werken. Nu toeren ze in Europa en Zuid Afrika.

Van luid en ruig naar rustig en sereen

Medicine Boy zwarte ruiter
Foto: Iloisa Fortes

Ze trappen af met de eerste track ‘Bottom Of The Blue’ van hun album Lower (2018). Het klinkt een tijd beheerst en bouwt op naar luidruchtig gitaar en orgel tot uiteindelijk kalme ritmische noten van piano. Het publiek moet nog inkomen in deze experimentele psychedelische rock. Nieuwsgierig zijn de ogen op de artiesten gericht. André bouwt steeds grotere duistere landschappen met zijn gitaar, van luid en ruig naar rustig en sereen. Beide stemmen galmen innig en intiem samen rond. De ingetogen stem van Lucy neemt je mee naar een andere wereld. Deinzende piano en mediterende drums doen hieraan mee. Dan slaat ze ritmisch met een soort sambaballen op de high hat. Samen creëren ze dromerig herrie.

Crowdfunding voor nieuwe album

Medicine Boy zwarte ruiter
Foto: Iloisa Fortes

Het publiek is gebiologeerd door de manier waar op deze wonderlijke artiesten samen verschillende werelden bouwen. Een aantal staan zachtjes  heen en weer mee te wiebelen met de muziek. Na een daverend applaus, ga ik niet eerder weg voor ik de LP Lower van Medicine Boy heb gekocht. Wat een heerlijke band en avond.

En? Heb je Medicine Boy al opgezocht en beluisterd? Doe maar! Als de muziek jou ook zo aanspreekt doneer dan om hun derde album te verwezelijken. Hopelijk luisteren we dan binnenkort naar hun nieuwe creaties!