Meet the Jitters! Ron van Varik

Even voorstellen: ik ben Ron van Varik, 60 jaar en een naar Zoetermeer verhuisde Hagenees. Ik mis daar wel de Haagse humor, het Haagse accent en het hart op de tong. Had ik het al over Den Haag als popstad gehad?

In het dagelijks leven ben ik audicien in Zoetermeer maar veel mensen kennen me als Ron de popfotograaf. Na een lange tijd radio te hebben gemaakt over kunst, cultuur en (pop) muziek kwam hieraan een einde en begon ik in 1998 met het fotograferen van met name concerten, festivals en andere evenementen.

Tegenwoordig zijn er minstens 200.000 fotografen maar toen ik begon was er amper internet en digitale fototoestellen liepen op floppies. Ik ben dan ook alweer 21 jaar bezig met fotograferen en als oud Hagenees heb ik altijd veel gevoel gehouden met mijn beatstad nummer één. Den Haag heeft me veel kansen geboden en dan wil je graag wat terugdoen.

Opeens was er Jitters. Nou eens niet hoogdravend journalistiek maar gewoon ervaringen lezen van enthousiaste mensen over de Haagse dingen. Het spreekt mij en veel andere Hagenaars ongetwijfeld aan. Daar wil ik bij horen.

Ik zit er niet op te wachten om artiesten te interviewen of te fotograferen. Door de loop van de jaren heb ik er al genoeg voor de lens gehad. Eind van de maand is het weer Parkpop. Leuk om te laten zien wat voor maar ook achter de schermen gebeurt. Dat soort dingen. Het gaat tenslotte om beleving.

Als fotograaf geloof ik dat een foto meer zegt dan duizend woorden. Als ik later groot en oud ben wil ik kunnen zeggen: Jottum, dat Jitters daar heb ik vroeger nog aan meegewerkt.

Lees meer blogs van Ron van Varik.