Milan Summer Festival: een zwoel festival

Vandaag, 3 augustus, is de eerste avond van het driedaagse Milan Summer Festival. Dit multiculturele festival in het Zuiderpark staat in het teken van lekker eten, swingende muziek en samen zijn. Ik ben benieuwd naar de mensen, de muziek en de sfeer. Samen met Miranda fiets ik deze zwoele, warme avond naar het festival.

Opening Milan Summer Festival

milan festival 2018 start

Onder het genot van een donutachtig hapje en een drankje heet worden het bestuur van het Milan Summer Festival ons welkom. Ze zijn trots op het, volgens hen, grootste multiculturele openluchtfestival in Europa. We krijgen een verse mini roti met dip en een heerlijke bara. De Ambassadeur van India, Venu Rajamony, stapt op het podium. Samen met Richard de Mos, Locoburgemeester van Den Haag, opent hij het festival. Richard: “Ik ben er trots op dat we bruggen bouwen tussen culturen met festivals als deze en dat we zo leren van elkaars mooie culturen.”. Buiten loopt het veld langzaam vol mensen. Kanonnen met groene en gele confetti geven officieel het startsein van Milan Summer Festival 2018

Workshop Tilda Rice

tilda rice milan summerfestival 2018
Foto: Richard Canten

In de Plaza-tent zingt de Surinaamse Nisha Madaran Indiase popmuziek. Op het hoofdpodium klinkt swingende muziek van een Surinaamse band. Wij worden uitgenodigd deel te nemen aan een proeverij bij Tilda. De tent ziet er knus uit; een woonkamer met banken en kussens, een keuken en een eethoek. In de keuken maken twee dames live de gerechten. Samen met Smith Communicatie, Den Haag FM en andere mensen proeven we heerlijke hapjes als Pink Rice en Rijstepap. Medewerkers Shakila en Akash vertellen over de organische rijst en de oorsprong van het familiebedrijf uit Uganda. We krijgen een tas mee gevuld met pakken rijst en recepten.

Roti en dj Freddy Moreira

food milan summerfestival 2018

De zon schijnt volop. Het publiek bestaat uit merendeels Hindoestaans/Surinaamse gezinnen, kinderen en opa’s en oma’s. Het lijkt een hechte gemeenschap. Wij passen er overigens prima tussen. Overal ruik je de heerlijke geuren van kruidig eten als roti en nasi. In de tent van Delicious Bites staan we in een lange rij voor het eten. Medewerkers roeren in grote bakken en pannen achter een balie. Trots vertelt iemand dat de Keuringsdienst van Waarden het eten net heeft goedgekeurd. We eten een roti kip om je vingers bij af te likken. Op het podium start dj Freddy Moreira zijn set op het hoofdpodium. Zijn energieke muziek met een Caribisch tintje laat de mensen dansen en joelen. Een vuurwerkshow laat weten dat het is afgelopen.

Dank je wel organisatie, vrienden en kennissen en nieuwe mensen die ik heb ontmoet voor deze leuke avond. Bezoekers bedankt voor de gastvrijheid en warmte. Smith Communicatie dank voor de uitnodiging. Dank ook natuurlijk aan de fotografen Peter van der wal, Richard Mulder, Richard Canten en Thijs Tromp voor de collegialiteit, lol en mooie foto’s.