Mondriaan Jazz Festival 2019: afwisselend en verrassend

Vandaag, 12 oktober, is het Mondriaan Jazz Festival 2019 in het PAARD. Ik ben heel benieuwd naar dit event waar artiesten uit de hele wereld, o.a. uit de USA en UK, bij elkaar komen en (progressieve) jazz, hip-hop en soul brengen. Dat is toch wel een uniek internationaal event in onze stad Den Haag. Het druilerige weer geeft het gevoel dat we de warme en donkere kroegen met jazzmuzikanten en rook willen opzoeken; al moeten we de rook er vanaf nu bij denken. Met veel zin stap ik, met Peter van der Wal en zijn camera, even later het PAARD binnen.

Art Ensemble of Chicago

art ensemble of chicago paard den haag Mondriaan Jazz Festival 2019
Foto: Peter van der Wal

Jazz-collectief Art Ensemble of Chicago komt voor een exclusieve ‘50th Anniversary show’ naar Mondriaan Jazz Festival 2019. In de grote zaal van het PAARD zitten mensen op stoelen hoofdknikkend of met ogen dicht te luisteren naar de vele soorten geluiden van podium. Art Ensemble Of Chicago is een grote groep muzikanten, die stuk voor stuk de moeite zijn om te bekijken. Geschminkt of niet, jong of oud, stropdas of hoodie en heel veel instrumenten; alles door elkaar. Soms lijkt het alsof ze rituelen uitvoeren met trommelgeluid als achtergrond, klein en indringend. Soms groots en alle instrumenten door elkaar -sommigen worden daar erg zenuwachtig van- en voel je het onderlinge respect tussen de bandleden. Voor de liefhebber een genot, voor de ander een onsamenhangend verhaal.

Yelfris Valdés

Yelfris Valdés Mondriaan Jazz Festival 2019
Foto: Peter van der Wal

In de kleine zaal van het PAARD hangt een heel andere vibe. Op het podium staan vijf knappe mannen, allemaal heel verschillend maar alle vijf met baardje. De combinatie van elektronische muziek met band swingt direct en de volle zaal mensen danst op deze vroege avond. De muziek bouwt op van rustig, met prachtig spel van de toetsenist, tot een dansbare maar tikje onheilspellende beat, tot een muisstille zaal als Yelfris Valdés uit Cuba met trompet ons meeneemt in zijn verhaal. Kippenvel. Hoewel er niet bij wordt gezongen kan je goed het verhaal voelen. We juichen, joelen en klappen. Het is hip en fris, warm en vol passie en zo van nu. Met aan het eind een band die uit zijn dak gaat, en waar het plezier en de dankbaarheid van afdruipt. Dit hadden we niet verwacht. Heerlijk!

Madison McFerrin

Madison McFerrin paard den haag
Foto: Peter van der Wal

In de kleine zaal staat de prachtige Amerikaanse Madison McFerrin -met Afro haar en glitterjurk op sokken- in haar eentje op het podium. Ze zingt a capella en maakt gebruik van live looping (steeds een nieuw geluid live opnemen en afspelen). Het klinkt alsof ze een koor mee heeft met instrumenten. Ze zingt erbij met een soulvolle, zuivere stem. De volle zaal kijkt geïntrigeerd en luistert ademloos. Madison vertelt tussendoor verhalen, over de Amerikaanse politiek en haar leven, op humoristische wijze en met een vleugje sarcasme. Ze maakt ons allemaal aan het lachen. Na een hele mooie vertolking van ‘Toxic’ van Britney Spears, zingt ze haar eigen muziek. Het is sensueel, sexy en swingend. Hoe knap, dat ze de hele zaal geboeid houdt, in haar eentje zonder instrumenten. Ze betrekt ons bij haar muziek en laat ons meeklappen en zingen. Kippenvel all over. Wat een topvrouw en topoptreden.

Toko en music market

albersen muziek paard den haag
Foto: Peter van der Wal

Overal in de foyer zitten mensen aan tafels en op de trappen met een bord Indisch eten. Het ruikt heerlijk. Hoewel ik al gegeten heb, kan ik het niet laten ook een bord te halen bij de vrolijke Alain van Toko Banka catering. Ik schuif aan bij een groep aan een tafel. Het valt me op dat de bezoekers allemaal open en aardig zijn. Het is een divers publiek, jong en oud bij elkaar. Het bord eten gaat leeg en is om je vingers bij af te likken, zo lekker! In de foyer staan verder nog wat stands waar je bladmuziek, lp’s en cd’s kan kopen. De man van Albersen Muziek vertelt over zijn muziekwinkel in Den Haag, de instrumenten en de soorten bladmuziek.

Pareltjes uit de hele wereld

mondriaan jazz festival 2019 paardcafe
Foto: Peter van der Wal

Jazz, niet iets waar ik in eerste instantie kaartjes voor zou kopen. Want jazz is toch saai en eentonig? Maar mijn vooroordelen zijn in ieder geval voor Mondriaan Jazz Festival 2019 volledig misplaatst. Wat een pareltjes met afwisselende look en feel en muzieksoort vanuit de hele wereld staan hier op de podia. Behalve in de kleine en grote zaal van het PAARD, zijn er ook optredens in het Paardcafé en in het Koorenhuis aan de overkant. De vriendelijke beveiligers van het PAARD geven ons een paraplu mee, zodat we droog overkomen als we heen en weer lopen. Het Mondriaan Jazz Festival 2019 gaat nog door tot 1.00 met The Lesson GK als bijzondere afsluiter.

Dank je wel organisatie, artiesten en fijne andere mensen voor deze heerlijke avond. Bekijk meer foto’s van Peter van der Wal op de website.