Museumnacht 10 jaar: knaller in de binnenstad

Vandaag 5 oktober is het groot feest in cultureel Den Haag; Museumnacht Den Haag viert haar tiende verjaardag! Tijdens deze jubileumnacht brengen 49 Haagse musea een avond vol kunst, muziek, dans, film, cabaret en poëzie. De nacht start bij de eerste verrassing: de opening in het Gemeentemuseum, waar topband Son Mieux de avond met een knaller zal openen.

Son Mieux knalt de nacht in

Foto: Peter van der Wal

Na een warme ontvangst van vriendelijk personeel lopen de bezoekers de zaal binnen. Robert van Asten en Sjoerd van Schuylenburch openen de avond met een welkomstwoord. En dan, als iedereen een drankje heeft, springt Son Mieux het podium op. In no time danst iedereen vooraan op de dansvloer met gekleurde lampjes. Alsof ze een knop ‘aan’ voor de dansvloer en voor de bezoekers hebben ingedrukt. Tussen de nummers door gooien ze gitaren en andere instrumenten door de lucht van het podium naar de zijkant, waar iemand ze weer opvangt. Het is dansen, meezingen en juichen tot het eind. Het optreden is veel te kort, maar een fantastische opwarmer en start van Museumnacht 10 jaar.

Kunst in Pulchri

Foto: Wil Looijestijn

De volgende stop is Pulchri Studio aan het Lange Voorhout. In een zaal boven zijn verschillende kunstenaars geconcentreerd bezig met het schilderen van (naakt)modellen. We verwonderen ons over de schitterende resultaten van o.a. beeldend kunstenares Ingeborg Muller. In een korte tijd zijn de modellen prachtig vereeuwigd op doek. Ook bekende schilder en beeldhouder Aat Verhoog zit als model en laat zich bijzonder mooi in houtskool schetsen. Rondlopend door het statige pand ontdekken we verder nog diverse kunstwerken in de zalen.

Gevangenpoort blijft aantrekken

Foto: Wil Looijestijn

De Middeleeuwse gevangenis de Gevangenpoort, middenin het centrum van Den Haag bij de Hofvijver, blijft een populaire publiekstrekker. Ook nu staan de hele avond rijen dik te wachten om de duistere gangen en cellen te mogen bekijken. Gelukkig mogen we met de perskaart even tussendoor lopen en foto’s maken. De gangen zijn sluipdoor-kruipdoor en de cellen met dikke tralies ademen de sfeer van de middeleeuwen. Er hangt een geur van hout. Groepen mensen krijgen rondleidingen en luisteren naar verhalen over de veroordeelden, cellen en de martelkamer. Buiten laten bezoekers, en ja wij dus ook, zich ‘brandmerken’ en aan kettingen leggen voor de foto.

Rollerskaten in het Atrium van het Stadhuis

rolerskaten in Atrium museumnacht 10 jaar
Foto: Wil Looijestijn

In het Atrium van het Stadhuis klinkt disco muziek. Een dj danst op rollerskates, met het gemak alsof het sloffen zijn, achter een draaitafel. Door het hele Atrium dansen en skaten mensen door elkaar. Het is een vrolijk gezicht. Een dame van Stichting Atrium City Hall vertelt trots over deze ontmoetingsplek voor bezoekers en over de culturele en maatschappelijke evenementen en tentoonstellingen die ze in het Atrium Den Haag organiseren. Deze rollerskate disco is er dus een van. Leuk ook als je bedenkt dat je er overdag nog je paspoort kon vernieuwen aan de balie en nu op je skates er doorheen danst. Dat is toch wel een ruimte optimaal benutten.

Nog vele andere musea

museumnacht 10 jaar hofvijver
Foto: Wil Looijestijn

Er zijn nog vele andere musea en culturele plekken te bezoeken. Overal wordt er een feestje van gemaakt ter ere van dit jubileum: Museumnacht 10 jaar. Maar met het thema ‘tijd’ van vanavond, komen we weer echt tijd tekort.

Bekijk meer foto’s op de website van Peter van der Wal, Wil Looijestijn en Richard Mulder.