Nationale Bevrijdingsdag begint met Bevrijdingsfestival Den Haag

Nationale Bevrijdingsdag start dit jaar in Den Haag. Zeer feestelijk maakt de organisatie donderdagmiddag 12 maart het programma van het 13e Bevrijdingsfestival van Den Haag bekend. Het belooft een bijzondere editie te worden. Dit jaar mogen we immers voor de 75e keer Bevrijdingsdag vieren in Nederland. Defensie doet natuurlijk weer mee en vliegt de Ambassadeurs van de Vrijheid 2020, het hele land door met een helikopter.

Mark Rutte opent

Nationale Bevrijdingsdag
In te vliegen Ambassadeurs van de Vrijheid Kriss Kross Amsterdam Foto: Ben Houdijk

Vanaf het Malieveld zal Mark Rutte rond de klok van 14.00 uur, het officiële landelijke startsein geven voor de viering. Hij doet dit door het vuur van de vrijheid aan te steken, na het optreden van Roxeanne Hazes. Naast de muziekpodia is er op het Malieveld bovendien een inhoudelijk programma met sprekers, een grote festivalmarkt en kinderactiviteiten.

Muziek in de Kamer

Duncan Laurence hoofdactbevrijdingsfestival
Eurovisie Songfestival winnaar Duncan Laurence is de afsluiter op het Malieveld

Net als vorig jaar zal in het gebouw van de Tweede Kamer weer een podium worden gebouwd.  Rondje Doe Maar, Nurlaila Karim en een minishow van Woezel en Pip staan daar op het programma. Op het Malieveld alleen klinkende Nederlandse namen: o.a. Van Velzen, The Handsome Poets, Puur Gelul, de Kraaien, Lauwtje en Merol. Van het Britse continent komt London Beat. Onze Eurovisie Songfestival winnaar Duncan Laurence sluit af.  Kijk voor het volledige programma op de site van het Bevrijdingsfestival Den Haag. 

Haagse Vrijheidsweken

Vrijheid is kostbaar en niet gewoon voor iedereen. Daarom beginnen vanaf 10 april al de Haagse Vrijheidsweken. Met 120 activiteiten, waar in samenwerking met o.a. ProDemus, Humanity House en Unicef een indrukwekkend programma wordt neergezet in de aanloop naar 5 mei.  Van debatten, lezingen en foto exposities tot verhalen, theatershows en herdenkingen. Kortom alles wat met Vrijheid te maken heeft en je doet beseffen, dat vrijheid nog steeds niet voor iedereen op de wereld vanzelfsprekend is. Vieren dus!