Nouvelle Vague viert verjaardag in het Paard & Nouveaux groupes worden geboren

Middenin een weekend waar een overvloed aan gitaargeweld te beluisteren valt, viert het Franse Nouvelle Vague in de Grote Zaal haar verjaardag. We zijn al vroeg in het Paard op zaterdagavond 26 oktober. Nouvelle Vague is een cover band. Ja, dat kan gevoelig liggen. De band steekt Punk- en New Wave klassiekers in een Lounge / Bossa Nova jasje. Muziek die je hoort in restaurants of op zet in een romantisch dromerige bui à la Girl from Ipanema.

Niet zomaar een Coverband

Nouvelle Vague viert haar 15e verjaardag in het Paard
Een sobere doch intieme setting

In 2004 is het idee uit het brein ontsproten van Olivier Libaux en Marc Collin. Twee muzikanten, die de melancholieke New Wave teksten, het experimentele van de Nouvelle Vague films met de elegance van Bossa Nova muziek hebben verweven. Met succes. Aangevuld met een legertje Franse mademoiselles als Camille, Melanie Pain, Phoebe Killdeer, Vanessa Paradis en Olivia Ruiz, is hun populariteit nog steeds enorm. Maar liefst vijf albums zijn er uitgebracht en ook originele artiesten hebben hun medewerking verleend aan een aantal covers. Martin Gore (Depeche Mode), Terry Hall (Specials) en Ian Mc Culloch (Echo and the Bunnymen) deden mee op het derde album. 

Popquiz en contrasten

Phoebee Killdeer in het Paard tijdens de verjaardag van Nouvelle Vague
Phoebe Killdeer

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan zijn de heren op toer met Phoebe Killdeer en Melanie Pain. De zaal is vol en het licht op het podium gaat aan. We herkennen het eerste nummer meteen bij de intro: Fade to Grey van Visage. We horen de dames zingen, maar zien nog niets. Van achterin de zaal komen ze aanlopen, dwars door het publiek om van de voorkant het podium te betreden. De opzet is vrij sober. Een acoustische gitaar en keyboards, wat percussie en twee vrij unieke vrouwenstemmen. De fluweelzachte van Melanie Pain en de donkere krachtige van Phoebe Killdeer.

Ook Bizarre Love Triangle van New Order en Blister in the Sun van Violant Femmes zijn nog gemakkelijk te herkennen in deze popquiz après la lettre. We krijgen vrij laat in de gaten dat we luisteren naar de langzaamste uitvoering ooit van een nummer van de Ramones: I want to be Sedated, maar herkennen het mooie Bela Lugosi’s Dead van Bauhaus totaal niet. En dat is precies het leuke aan Nouvelle Vague. Het contrast tussen de originele versies en de covers is groot. 

Theater

De manier waarop de dames de nummers introduceren geeft het geheel wat theaterachtigs. De Grote Zaal van het Paard wordt er bijna knus van. Phoebe speelt de mafkees en Melanie de verstandige. Zonder drumstel, maar met Maraca’s, komt er een uur lang het één na het andere 80’s meesterwerk voorbij.

We zingen ze bijna allemaal mee en daarin zijn we niet de enigen. Wanneer de set wordt afgesloten met Love Will Tear Us Apart van Joy Division zingt de hele zaal dit a capella mee, waarbij je je toch even afvraagt of Ian Curtis zich nu omdraait in zijn graf of juist op gaat staan om dubbel te kunnen klappen van het lachen. We missen nog een paar nummers en ook de rest van de zaal heeft er nog geen genoeg van. Gelukkig is daar rekening meegehouden. Dancing With Myself van Billy Idol is de eerste toegift. Yes! Echo & the Bunnymen is vertegenwoordigt met Killing Moon en de aller aller allerlaatste is natuurlijk In a Matter of Speaking, waarvan de uitvoering van Nouvelle Vague bekender is dan het origineel van Tuxedomoon.

Et voilà. Na een uur en een kwartier is het gedaan. Relaxed. Paard, superbedankt voor deze soirée tres spécial! En voor degenen die geïnteresseerd mochten zijn: Na controle met de echte setlist hadden we maar één intro fout.

Een encore bij de Zwarte Ruiter

Er worden in Den Haag bands geboren
Het was echt vol

Zijn we nog op tijd voor Splinter en Henk in de Zwarte Ruiter ook! Het voelt even of we van een andere planeet komen, maar de übervolle bak mensen voorspelt wat lekkers! Terwijl Nouvelle Vague haar verjaardag viert worden er in Den Haag nieuwe bands geboren. Iedereen is nieuwsgierig naar de kakelverse band Splinter, met leden van Birth of Joy, Vanderbuyst en Death Alley en er is het eerste optreden van Henk. Het nieuwe project van Quinten Meiresonne (de muziek, die hij altijd al had willen maken) met leden van Son Mieux, Taymir, WOOT, The Deaf en The Silver Faces. 

We houden het kort:

1. Den Haag heeft meerdere supergroepen in huis (de teller van dit weekend staat na 2 dagen op 3)

2. Vanavond: 2 x Bingo!

3. Rockt en staat als een huis, 2 x.

4. Rocktober in Den Haag. Het beste seizoen!