Oktoberfest Den Haag 2019: bier, wurst und schlager festival

De dirndl gaat aan, het hoedje gaat op en het goeie humeur gaat mee; het is vandaag, 27 september, tijd voor Oktoberfest Den Haag 2019 bij de Boterwaag. Een weekend lang liters bier, worst, live band met schlagers, lederhosen en dirndls en heel veel lol. Ik mag dit weekend genieten tussen de feestende mensen vanuit de merchandisekraam. Niet in Munchen tussen de 6 miljoen andere mensen maar Oktoberfest in een van de grootste van Nederland, in onze eigen stad Den Haag.

Vrijdag los in dirndl of lederhose

merchendise oktoberfest den haag 2019
Foto: Jassir Jonis

Vanaf de verte komen de Duitse Schlagers op de Grote Markt je al tegemoet. De sfeer zit er al vroeg in deze vrijdag. Naast de Boterwaag staat een grote overdekte biertuin, groter dan vorig jaar. Handig, want het regent af en toe behoorlijk. Al lijken de meeste feestgangers dat niet te merken. Sommigen zijn blijven hangen vanuit werk en kopen bij de merchendise-kraam nog even een dirndl, hoedje of lederhose. Anderen komen uitgedost en met goed humeur het jaarlijkse festival op. Tijdens een broodje worst worden lederhosen vergeleken en tips uitgedeeld over het onderhoud; ze zijn er bloedserieus over. Zo serieus dat we in no time zijn uitverkocht.

Big band Die Strasse Gebläse

bigband oktoberfest 2019 den haag Boterwaag
Foto: Jassir Jonis

Zodra de bigband Die Strasse Gebläse in de biertent start, is er geen houden meer aan. De saxofonisten, trompettisten, trombonisten, blaasbassist en heel slagwerkers zorgen ervoor dat niemand meer op de grond staat. Op de tafels hossen de feestgangers met de band mee, proostend met de bierpullen. Andere acts als Ruud Appelhof met accordion en dj’s zorgen de rest van de avond voor entertainment, tot de springende crowd lallend en lachend het festival verlaat.

Zaterdag schnitzel- en bierdag

Boterwaag schnitzel oktoberfest 2019
Foto: Jassir Jonis

Zaterdag komt wat rustiger op gang. Aan de tafels zitten groepen en families eerst nog aan de schnitzel met friet. De katers worden weggespoeld met pullen Oktoberfestbier. Geroezemoes verandert al gauw in luide geluiden. En ook vanavond zorgt de bigband Die Strasse Gebläse al snel dat het biertuindak er figuurlijk af gaat.

boterwaag personeel oktoberfest 2019
Foto: Jassir Jonis

Binnen in de Boterwaag zorgen dé Aprèsski DJ Falco Fabelhaft en DJ team Die Buterweger, dat het feest tot diep in de nacht doorgaat. Traditiegetrouw danst ook het personeel, gekleed in dirndl of lederhose, op de bar en tafels. Het is er warm en de sfeer is uitgelaten. Tot de laatste mensen blij vertrekken. Drie mannen met baarden, gekleed in lederhosen -volgens hen nog gekocht in Duistland- roepen nog: “Tot volgend jaar! We slaan geen jaar over. We kijken altijd erg naar dit feest uit.”

Tot volgend jaar

Oktoberfest den haag 2019 dj
Foto: Jassir Jonis

Dank aan de De Boterwaag en Grote Markt voor de goeie zorgen. Het was fijn dat ik even een deel van de ‘familie’ mocht zijn. Dankjewel Miran voor twee dagen plezier en teamwork. Het publiek van Oktoberfest Den Haag 2019 dank voor de humor, lol en praatjes. En natuurlijk heel veel dank aan Jassir Jonis voor de heerlijke gesprekken en prachtige foto’s. Bekijk alle foto’s van vrijdag hier en die van zaterdag hier op Facebook.