Parkpop 2019: zonovergoten, topmuziek en de jitters

Eindelijk is het zover! Na een zinderende Parkpop Saturday Night is het vandaag, 30 juni, tijd voor Parkpop 2019. Ook nu staan er grote namen als Waylon, Walk Off The Earth, Maan, Ilse de Lange en Jett Rebel op het programma. En op het Haagse veld zijn jonge en verrassende nieuwe bands te ontdekken. In combinatie met de strakblauwe lucht, is het een dag waar Jitters Iwan, Miranda en Ka oren, ogen en benen te kort gaan komen. Op naar het Zuiderpark!

Who you gonna Callkoen?

Foto: Iwan de Brabander

Het Zuiderpark is opgeruimd. Zo lag het gisteravond vol met platgestampte bekertjes en zo is daar vandaag niks meer van te zien. Naast de twee grote main stages, zijn er een aantal kleinere podia op het Haagse veld. Met heel veel zin starten de Jitters vroeg in de middag bij het Haags Podium. De band Callkoen springt het festival los. Hipfest was de geboorteplaats van de ontmoeting tussen Jitters en Callkoen. De band met de ludieke naam zet een serieus staaltje muziek neer. En wat een vette bak energie. De sfeer zit er meteen goed in. Met deze band willen we altijd wel een wodka’tje delen!

Waylon performance van nature

Waylon parkpop 2019
Foto: Iwan de Brabander

Overal op het gras voor het Jupiler Stage zitten gezinnen op kleedjes met smart te wachten op onze Hollandse cowboy Waylon. Waylon zet gelijk in. Vooraan veel tienermeisjes, die elk woord uit volle borst meezingen. Ouders met kinderen klappen en juichen. Vrouwen -en ook mannen- dromen even weg bij de rauwe stem en rockuitstraling van Waylon. Hij weet zijn publiek net zo makkelijk te bespelen als zijn gitaar. Hier op Parkpop 2019 doet Waylon waar hij voor geboren is; muziek maken en entertainen. Voor elke leeftijd.

Machine Makes Man maakt een feestje

Machine Makes Man parkpop 2019
Foto: Iwan de Brabander

Het was even stil rondom de band Machine Makes Man met Robin Brock, Nikki Freeke en Rick Kuyper. Maar nu is de band, met de energieke Remco Visker als toevoeging, terug als nooit tevoren. De knoertharde rock stroomt uit de vierkoppige knalformatie. Ze blazen op het Haags Podium vol tegen het geluid in van de omringende podiums. En wat een heerlijke chemie tussen de bandleden. Remko blijkt een toptoevoeging te zijn. De twee gitaristen voelen elkaar haarfijn aan en hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Wat een feest om naar te kijken, op te dansen en naar te luisteren!

Kovacs neemt je mee

Foto: Iwan de Brabander

René Bom, mister Parkpop en nachtburgemeerster in ruste, kondigt de band Kovacs op het Jupiler Stage aan. De bijzondere stem van Sharon Kovacs hypnotiseert en neemt ons mee in haar verhaal. Wat een mystiek en kracht! En de band versterkt dit gevoel nog eens. Het publiek, van jong tot ouder, staat geboeid te luisteren. Geen spring- en dansmuziek maar lekkere chillmuziek van een fantastische band. Wat een bizar goede muzikanten hebben we toch in dit kleine land.

Blackbird in motion

blackbird parkpop 2019
Foto: Iwan de Brabander

Elke vezel in het lichaam van de betoverende zangeres van Blackbird beweegt mee met haar zang. Bij elke noot is er een andere mimiek en/of beweging. Een half jaar geleden tradt Blackbird op in ’t Paard. Iwan was toen erg onder de indruk. Ook nu is het genieten van het gehele Blackbird-pakket. Supermuzikanten met vette teksten en een goede zangeres met coole moves, die het Zuiderpark meeneemt in de grooves. Judy hebben we helaas gemist. Iwan maakt er een volgende missie van om die zo snel mogelijk te spotten.

Sunny Rays in de schaduw

sunny rays parkpop 2019
Foto: Iwan de Brabander

We lopen wat kilometers af vandaag tussen de podia. Helemaal aan de andere kant van het park is de People Stage. Hier spelen bands die aan het begin van hun muziekcarrière staan. Het is altijd fijn om nieuwe en frisse bands te ontdekken of jonge bands te zien groeien. Sunny Rays is zo’n jonge band. De bandleden spelen ‘rustig’ in de schaduw van het podium, dat in de volle zon staat. In de koelte van de schaduw, maar de warmte straalt van ze af. Ze lijken iedere keer nog beter op elkaar ingespeeld. Sunny Rays wordt supergoed ontvangen en krijgt een lekker applaus.

Walk off The Earth neemt ons mee

walk of the earth parkpop 2019
Foto: Iwan de Brabander

Walk off the Earth uit Canada is een band van wereldformaat. Iedereen kent hun cover van Somebody I Used To Know wel. En nu staan ze gewoon hier op het Jupiler Stage! De zanger doet ons wel wat aan de jongere Tom Cruise denken, met zijn zwarte outfit en donkere zonnebril. Er gebeurt van alles op het podium. Vreemde instrumenten, rookpluimen, gooien met gitaren … je komt ogen en oren te kort! Ze spelen eigen nummers en covers. En hoe. Wisselend van instrumenten bij en tijdens elk nummer. Wat een groep. Als je niet geboeid blijft kijken naar alle instrumenten en kleuren op het podium, dan ga je los met al je ledematen. Zo cool dat ze aan het touren zijn en Parkpop ze gewoon heeft geboekt. En, dat wij erbij waren.

Haagse Ava Nova en Orange Groove

ava nova parkpop 2019
Foto: Iwan de Brabander

Op het Haags podium waar Callkoen de aftrap gaf, staan de meest uiteenlopende stijlen muziek. Voorbeeld: Ava Nova met haar chille soul en pop tunes en daar tegenover Orange Groove met de Caribbean pop reggae sound. Beiden met eigen materiaal en eigen stijl. Beiden hun eigen ding en onwijs genietend. Ze nemen in no time het publiek mee in hun vibe. Dus eigenlijk niet zo verschillend, op de thuisbasis van de artiesten na. Muziek doet genieten!

Maan vs Parkpop YEAH

maan parkpop 2019
Foto: Iwan de Brabander

Maan – vooral bekend geworden als winnares van The Voice – staat te shinen op het Go-Tan Stage. In haar sexy zwarte outfit bespeelt de diva zowel de fotografen als het publiek. Dat publiek is heel gemêleerd; van jong tot oud, van huisvrouw tot punker. Vanaf de eerste seconde hoor je schreeuwende fans. De helft van het veld hardcore fans en de andere helft is het waarschijnlijk sinds vandaag. Een van de beste gitaristen die Iwan kent, Lorijn van Piekartz, heeft zich aan de Maan-band toegevoegd. Lekkere poppy sound met een energieke uitstraling. Dus Parkpop vs Maan is een grote party!

Diversiteit van de Bandsessies

bandsessies parkpop 2019
Foto: Iwan de Brabander

Ook Bandsessies is weer op de People Stage. Een mooi project met mooie mensen. Een project om trots op te zijn. De muzikanten, bijgestaan door de vier vertrouwde band coaches, staan te trappelen om het podium op te gaan. Het is afwisselend in hun muzieksoorten en mensen. De soul en grooves van Share!. De rock goth poppy van WhatEls. Maar ook de, met muziek ondersteunde, spoken words van Rolf Rondeltap en keiharde knalrock van Twisted Olivier. Voor ieder wat wils… Jump jump, dans en chill!

Jett Rebel blijft verrassen

Jett Rebel parkpop 2019
Foto: Iwan de Brabander

Wat is het toch tof dat de getalenteerde Jett Rebel op het programma staat. En… dat we van zo dichtbij mogen genieten. En hoe! Dit Devious Child heeft ons met zijn charisma direct in zijn greep. Hij freakt met zijn gitaar op het podium, zingt de longen uit zijn lijf en laat ons sidderen. De pers moet na twee nummers bij de frontstage weg. Dat begrijpen we niet. Jett ook niet. Hij zegt dat er wel een erg groot leeg vak voor hem is en dat hij het liefst iedereen naar voren heeft. We leggen ons erbij neer en dansen in het veld met de rock en blues van Jett en zijn topbandleden mee. Volgens Ka, die vanaf de eerste minuut al zwijmelt en de jitters heeft bij Jett, is geen enkel concert van Jett Rebel hetzelfde. Zijn muziek verveelt nooit. En Jett Rebel zelf ook niet. Wat een heerlijkheid en wat een wereldartiest!

Ilse de Lange back to haar roots

ilse de lange parkpop 2019
Foto: Iwan de Brabander

Ilse de Lange springt het podium op. Het is gelijk aan. Haar country pop stem neemt het Zuiderpark over. Publiek van alle leeftijden bij het hek hangt aan haar lippen. Ze springen, klappen of kijken geboeid naar de topartiest. Iwan voelt bij de eerste noten de vibe van Ilse de Lange binnen komen als toen hij de eerste keer over de boulevard van Scheveningen reed met ‘I’m Not So Tough’ door de te grote speakers. Ilse speelt weer vanuit haar basis. De laatste jaren waren sommigen en ook Iwan, door haar uitstap naar andere stijlen en haar Common Limits, deze vibe kwijt. Het publiek is uitzinnig en blij met deze back to the roots. Back to Nashville. Den Haag omarmt Ilse met haar superband op z’n Haags. Hâgteluk dus! Wat een fantastische afsluiter.

Festivalmarkt, Pip en Hip Hop

festivalmarkt parkpop
Foto: Iwan de Brabander

De dag is veel te kort om al het moois te zien en horen. Zoals de festivalmarkt afstruinen, dansen bij Pip, genieten van Your Stage, verbazen bij het Hip Hop podium of gewoon rustig iedereen even zien en spreken. Na zo veel indrukken, praten we nog even na in de VIP ruimte. Daar zijn de pers, VIP, medewerkers, genodigden en mensen van de organisatie ook in harmonie. Er wordt gepraat, gedronken en een pannenkoek gegeten. We leggen nieuwe contacten en knuffelen bekenden die we een tijd niet hebben gezien. Want ook dat is Parkpop!

Dank je wel!

parkpop 2019 vip
Foto: Henk Ros

Dank je wel organisatie en vele medewerkers van Parkpop 2019 voor deze heerlijke dag vol muziek en plezier. Dank aan het Rode Kruis, fantastische artiesten, fijn publiek en aan de collegiale en altijd gezellige pers. Dank je wel organisatie Schollenpop en Popagenda Scheveningen voor de heerlijke gesprekken en lol. Dank aan de vele kennissen en vrienden voor de knuffels. Dank aan Musicon dat iedereen weer meer dan welkom was bij de after, in welke staat dan ook. En niet te vergeten: dank je wel Jitters voor alles. Tot volgend jaar bij de speciale 40ste editie!