Roxeanne Hazes en Kris Kross op Bevrijdingsfestival Den Haag 2020

Bevrijdingsfestival Den Haag 2020 staat in het teken van 75 Jaar Vrijheid. De Nationale Start is dit jaar in Den Haag. Extra bijzonder, want minister-president Mark Rutte ontsteekt op het Malieveld het ‘bevrijdingsvuur’. Vandaag maakt de organisatie de Ambassadeurs bekend: Roxeanne Hazes en Kris Kross.

Helikopters

Vanwege de viering van 75 Jaar Vrijheid vliegen er dit jaar vier helikopters door het land. Zangeres Roxeanne Hazes en het dj/producerstrio Kriss Kross Amsterdam vliegen woensdag 5 mei naar het Bevrijdingsfestival Den Haag 2020 op het Malieveld. Ook Snelle en Lucas & Steve zijn benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid, maar komen niet naar Den Haag.

Roxeanne Hazes

Roxeanne Hazes bevrijdingsfestival den haag 2020
Foto: Ben Houdijk

“De Bevrijdingsfestivals zijn de leukste festivals van het jaar”, zegt zangeres Roxeanne Hazes. Ze noemt het een eer te zijn gevraagd om als Ambassadeur van de Vrijheid op te treden. “De Tweede Wereldoorlog heeft me altijd gefascineerd. Tijdens geschiedenisles en met mijn vader keek ik oorlogsfilms. Mijn oma was Joods, een groot deel van haar familie is vermoord in de oorlog. Ze was mijn hartsvriendin, op mijn zestiende overleed ze. Ik wilde alles over de oorlog weten, maar het maakte me tegelijkertijd ook altijd verdrietig.”

Kris Kross Amsterdam

Kris Kross bevrijdingsfestival den haag

Ook dj/producer Yuki Kempees noemt het “een hele grote eer” om dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid te zijn. “Vorig jaar stond Maan op de Bevrijdingsfestivals en wij hadden toen net een nummer met haar gemaakt. Toen zeiden we al tegen elkaar: ‘Hoe tof zou het zijn als wij daar ooit mogen staan?’ En nu is het zo ver.” Zijn collega Sander Huisman vult aan: “De opa van Jordi en mij moest vlak na de oorlog als dienstplichtig militair naar Indonesië, terwijl de opa van Yuki van Indonesië naar Nederland is gekomen. Ze hebben onder dezelfde vlag voor onze vrijheid gestreden.” Jordy Huisman: “Op 5 mei staat onze muziek centraal. We gaan feesten, daar zijn we goed in. Maar die dag gebruiken we onze muziek ook om een serieuzere boodschap mee te geven.”

Volledig programma

Bevrijdingsfestival Den Haag 2020 belooft net als vorig jaar een veelzijdig festival te worden op het Malieveld en in het gebouw van de Tweede Kamer. Er zijn concerten, lezingen, stand-up comedy shows, interviews, een Silent Disco en nog veel meer. Uiteraard is er ook weer een grote festivalmarkt en zijn er kinderactiviteiten. Het volledige programma van het Bevrijdingsfestival Den Haag 2020 wordt op donderdag 12 maart bekendgemaakt.