Schollenpop 2019: Zon, zee en gezelligheid

Schollenpop 2019 op het Zuiderstrand van Scheveningen. Zoals altijd op de eerste zaterdag van augustus. De dag van het leukste strandfeestje dat er is op de mooiste locatie die er is. Bij binnenkomst krijgen we een proefverpakking zonnebrandcrème. Paraplu’s en kaplaarzen hebben we thuis kunnen laten: het kan bijna niet anders dan dat deze 22e editie een mooie gaat worden! 

Geen regen, maar rocken vandaag 

Luminize op Schollenpop 2019
Foto: Iwan de Brabander
Luminize Foto: Iwan de Brabander

Wanneer we het nog vrij rustige terrein oplopen blijken we precies op tijd voor de opening van het festival door Luminize. Deze vier chicaas rocken en dan bedoelen we geen knuffelrock. Wij begrijpen nu waarom de Golden Earring ze in het voorprogramma wilden. De eerste dosis rock van vandaag komt lekker binnen. 

Talent in de dop

Moonfire op Schollenpop 2019
Foto: Iwan de Brabander
Moonfire Foto: Iwan de Brabander

Er is een tweede podium in een tent. De eerste band die hier mag aftrappen is Moonfire. Meteen een goed voorbeeld van een van de doelstellingen van Schollenpop: Lokale en startende talenten een groot podium geven.  Moonfire is letterlijk zo’n jonge band. Deze kids betreden het podium alsof ze dat al vele malen eerder gedaan hebben. Kids met lef. Ook uit de covers die we te horen krijgen blijkt dat. Na ‘Psychokiller’ en ‘Californication’  krijgen ze de hele tent plat met hun uitvoering van ‘Come Together’ van de Beatles. Vanaf dat applaus kreeg met name de drummer vleugels. Fantastisch om te zien, deze enthousiaste, door muziek bevlogen kids. Wij zijn fan.

Goed gesmeerd

X-Raiders op Schollenpop 2019 
Foto: Iwan de Brabander
X-Raiders Foto: Iwan de Brabander

Terug naar het hoofdpodium, waar geen water maar whisky wordt gedronken. De Nijmeegse X-Raiders gaan aan en komen als een goed geoliede meanmachine over ons heen. Zoal het hoort: hard, strak en snel. Het deksel gaat open van het mengpotje metal, glamrock en punk. Flashwolf, en ja, ook voor ons Satisfaction. Na het optreden zijn zelfs de laatste wolken boven het strand verdwenen. Lekkah was dit zeg. 

Rust in de tent

Nona op Schollenpop 2019 
Foto: Iwan de Brabander
Nona Foto: Iwan de Brabander

We gaan even bijkomen met een biertje in de tiptop verzorgde backstage, vanwaar we kunnen luisteren naar ons eigen Haagse powertrio Dirty Frank & the White Russians. Dirty indeed. Daar houden we van. Ook op het hoofdpodium is het tijd om wat bij te tanken. De sfeer is buitengewoon goed, de zon schijnt en het inmiddels volgestroomde strand geniet zichtbaar van de soulvolle Nona en haar 8-koppige band.

Een zee van talent

Coocoo op Schollenpop 2019   
Foto: Iwan de Brabander
Coocoo Foto: Iwan de Brabander

De organisatie van Schollenpop geeft niet alleen een podium aan muziektalenten. In de tent mogen ook getalenteerde geluidstechnici ervaring op doen. Popradar Den Haag heeft in de tent niet alleen de techniek geleverd, maar blijkt dus ook prima geluidsmensen op te leiden. Heel belangrijk, want zonder hun power hadden we niet de punkrock energie kunnen voelen van Coocoo, kunnen genieten van Cloë’s stem bij het optreden van New Dosis Audio of dat heerlijke 80’s gevoel kunnen beleven bij de psychedelische Britpopband Anemone.   

Haagse Baas

Tim Akkerman op Schollenpop 2019 
 Foto: Iwan de Brabander
Tim Akkerman Foto: Iwan de Brabander

Op het strand is het tijd voor Tim Akkerman, die op het hoofdpodium een volgepakt strand voor zich ziet. Deze sympathieke Hagenees pakt iedereen al bij het eerste nummer. Een eigen nummer overigens. Een aantal nummers van ‘the’ Boss, Springsteen, komen ook langs, maar hé Tim, je bent zelf een Boss!

In de ban van EUT

EUT op Schollenpop 2019
Foto: Iwan de Brabander
EUT Foto: Iwan de Brabander

De tip van de dag die wij hadden doorgekregen was EUT. Heel benieuwd zijn we naar deze Amsterdamse band. Moeilijk te omschrijven vinden we. Vrolijke, energieke, psychedelische Indypop? Het doet niet meteen ergens aan denken. In ieder geval zijn we blij de tip te hebben opgevolgd en kunnen niet anders zeggen dan dat we van begin tot eind in de ban waren van de muziek en met name van frontvrouw Megan de Klerk. Goede band! 

Scheveningens’ Finest

Suburbs op Schollenpop 2019 
Foto: Iwan de Brabander
Suburbs Foto: Iwan de Brabander

En wat zou een Schollenpop zijn zonder ‘Schevenings’ Finest’ Arie Spaans? Na een keer met Subway, twee keer met Naked staat hij nu voor alweer de 12e keer met de Suburbs op het Schollenpop podium. En iedere keer weer is er nieuws te melden. Vandaag komt het zesde Suburbs album The Sound of the Sea uit en wij zijn niet de enigen die nieuwsgierig zijn naar de nieuwe nummers. Een perfecte setting voor de band en het album. Wat ons betreft een zeer goed geslaagd eerbetoon van deze band aan het mooie Scheveningen. 

Dat Arie ook voor andere artiesten schrijft weten we. Met Tim Akkerman in de buurt is het dan ook superleuk om het voor Di-rect geschreven nummer ‘Rollercoaster’ nog eens te horen samen met Tim. Alsof we nog niet genoeg verrast zijn, komt ook de getalenteerde Emmaly Brown haar muzikale steentje bijdragen. Beter dan dit kan je een album niet presenteren toch?

Dansen en Kraaien

De Kraaien op Schollenpop 2019  
Foto: Iwan de Brabander
De Kraaien Foto: Iwan de Brabander

Snelle zorgt er voor dat er eindelijk goed gedanst wordt op het strand. Deze rapper / zanger uit Deventer past goed in Scheveningen en blijkt een grote, jonge schare fans te hebben.  En dan is er ineens een verrassing in de tent. De Kraaien zijn uit hun as herrezen en breken het tentpodium en de tent op Scheveningse wijze af.

Adje kan het nog steeds

Vandenbergs' Moonkings op Schollenpop 2019  
Foto: Iwan de Brabander
Vandenbergs’ Moonkings Foto: Iwan de Brabander

Het hoofdpodium heeft nog 2 laatste acts. Niemand minder dan Adrian ‘Adje’ Vandenberg staat hier met zijn Moonkings op Schollenpop. Deze wereldberoemde rockgod heeft gespeeld met Thin Lizzy, Ozzy Osbourne, Whitesnake en is (hoe kan het ook anders) in Den Haag geboren. Een traktatie van old school hardrock, compleet met virtuoze gitaarsolo’s.  Naast nieuw werk komen vrijwel alle bekende Whitesnake en Vandenberg nummers voorbij, Burning Heart, Here I go again incluis. 

Een mooie

Playground Zero op Schollenpop 2019
Foto: Iwan de Brabander
Playground Zero Foto: Iwan de Brabander

Playground Zer0 sluit af. Feestelijk. Nog even dansen in het zand voordat we het zand uit onze schoenen gaan kloppen. Heel erg bedankt Stichting Schollenpop, voor de gezelligheid, de prima programmering, de gastvrijheid, de inzet van jullie onvermoeibare vrijwilligers en die van Popradar Den Haag. Het was een mooie!