Sniester 2019; knallend muziekgeweld en net even anders

Dit weekend, 24 tot 26 mei is het Sniester-weekend. Net als voorgaande jaren is de binnenstad van Den Haag in de ban van de zwarte kat. Niet een die ongeluk brengt, maar een die je door nieuwe muziekontdekkingen laat shaken en springen. Waar bekende acts de podia doen krimpen en waar gekkigheid je lachspieren op de proef stellen. Op de fiets ga ik met heel veel zin naar de stad voor de vrijdagavond van Sniester 2019.

Transformatie Grote Markt

sniester 2019 grote markt
Foto: Wouter Vellekoop

Vroeg op de avond zit de sfeer op de Grote Markt er al goed in. Toch knap hoe dit plein steeds weer een nieuwe look en feel krijgt. O.a. met Oktoberfest, Kerst en ook nu met de zesde editie van Sniester ondergaat de Grote Markt een transformatie. Ook de kroegen als de Zèta, die nu voor de gelegenheid de Slèta is gedoopt, doen mee met de gedaanteverwisseling. Het is druk en gezellig met muziekliefhebbers en vriendengroepen.

Banana Savannah: in no time in goed humeur

Banana savannah sniester 2019
Foto: Maarten Ederveen

We starten de avond bij Banana Savannah in de kelder van Grey Space, een vrij nieuwe locatie in de binnenstad. Banana Savannah stond op mijn lijstje om een keer te zien. Nu ben ik blij dat we deel uitmaken van het genietende publiek van deze funky band. De vrolijke tunes brengen ons in no time een goed humeur. De zanger met prachtige dreads springt tussen de mensen, swingt verder en zingt nog even liggend op het podium. We dansen en klappen mee met deze heerlijke tropische surprise.

Drugdealer: een mellow beleving

Drugdealer paardcafe sniester 2019
Foto: Jack Parker

Het Paardcafé is afgeladen, er is bijna geen doorkomen aan. En als we de Amerikaanse kunstenaar Drugdealer (Michael Collins) samen met nog vijf muzikanten horen spelen, snappen we waarom. De band heeft een hoog Seventies gehalte, compleet met lange haren en bijpassende kleding. Snijdende gitaren, drums, melodica, trompet en een dromerige zang. Het swingt, rockt en zweeft tegelijk. Het is Woodstock en Volkswagenbusjes. Van deze sensatie wordt het publiek blij, knuffelig en mellow. We willen meer van ze weten en veel meer van ze horen. Niet alleen wij, maar iedereen om ons heen is enthousiast. Wat een aangename verrassing, wat een heerlijke beleving.

O Z M A zweeft door de Rootz

O Z M A Sniester 2019 rootz

Als je geluk hebt, ontdek je nieuwe bands bij een festival. Bands waarbij je stil blijft staan en meegezogen wordt in de nog onbekende tunes. Bij Sniester ontdekken we veel van dat soort bands. Zo ook O Z M A in de Rootz. De Rootz loopt langzaam vol met nieuwsgierigen. Op het podium staan drie man. De muziek is spacey rock en, hier en daar onheilspellend, zonder zang. Het klinkt bekend, een beetje als Monomyth. En dan hoor ik dat de bassist van Monomyth is, en herken ik Selwyn Slop. Het gemêleerde publiek, van baarden en leren jas tot nette overhemden, wiebelt heen en weer. Of staan net als wij gebiologeerd te kijken. De muziek zweeft door de Rootz. Lange haren zwiepen heen en weer op het podium. Het enige wat nog mist, gek genoeg niet de zang, is veel rook en een lichtshow.

Karel freakt de pan uit

Karel Sniester Den Haag 2019
Foto: Wouter Vellekoop

Het Magazijn, club Magazijn in de kelder van Bleyenberg, is vol zegt de dame bij de deur. Maar we mogen toch nog naar binnen, nu helemaal benieuwd naar de act Karel. We banen een weg door de volle zaal naar het podium. Op het podium springt Karel heen en weer alsof hij de enige in de kelder is. Of alsof hij in een garage, tijdens de middelbare schoolperiode in de jaren ’80, met zijn vrienden rondstuitert op new-wave muziek. Het ziet er dwaas uit, zo dwaas dat je de energie voelt opborrelen en je weet dat je mee moet springen voor je uit elkaar spat. En dat doen we. Allemaal. We hebben geen idee waarom, maar het is echt geniaal. Een act die je eigenlijk op elk feestje moet hebben.

Splendid! laat September krimpen

Voor September op de Grote Markt staan we als sardientjes voor de nog dichte deur. Splendid! gaat zo optreden en dat willen we graag zien. Sommigen haken af voor de deur of worden er chagrijnig van. We houden vol en laten ons even later naar binnen stromen met de rest. We wringen ons naar voren waar al gauw het feest losbarst. Het lukt deze band weer om de hele tent op zijn kop te krijgen. Het podium is te klein en September wordt steeds kleiner. We springen, zijn een geheel en een brok energie. Aangedreven door de swingende motor op het podium. Wat een heerlijke show. Een genot om naar te luisteren en te kijken, maar helemaal om de dynamiek te voelen die ze bij het publiek muzikaal erin gooien.

Sniester bedankt!

EUT Sniester 2019
Foto: Wouter Vellekoop

Uiteraard waren er nog zo veel meer bands. En hebben we er ook een veel meer gezien. Ook dag twee van Sniester was een succesvol muziekgeweld met liefde door de binnenstad geblazen. En de afsluiter op zondag, Sniester junior, een drukbezochte festivalsdag voor de allerkleinste festivalbezoekers. Tot het weekend echt voorbij is en de bezoekers weer spinnend hun mandje in kruipen.

Sniester 2019, organisatie, vrienden, kennissen, bands, artiesten, personeel, collega’s van de pers dank je wel! Het was overweldigend prachtig.