Street Art City: graffiti paradijs in Kijkduin

Op vrijdagmiddag 6 september zijn we onverwacht op Kijkduin. We zijn in de voormalige winkelpromenade aan de boulevard, welke sinds mei is omgedoopt tot Street Art City. Supergaaf, een heel gebouw als canvas voor meer dan dertig street art artiesten. Van het dak tot op de vloer, van binnen en van buiten: overal zien we muurschilderingen, graffiti en andere tijdelijke kunstwerken. 

Street Art against Plastic Pollution Award

Street Art City Kijkduin

Vandaag wordt de ‘Street Art tegen Plasticvervuiling Award’ uitgereikt. Met drankjes, hapjes, muziek en al. Er zijn projectontwikkelaars, bouwers, kunstenaars, gewone bezoekers, gemeenteraadsleden en juryleden. Deze laatsten hebben de moeilijke taak om een prijswinnende kunstenaar aan te wijzen. 

Indrukwekkend

Street Art City Kijkduin

We zien werk van Patrick ‘ Recycle Warrior’ de Leede. Deze kunstenaar maakt objecten van plastic afval, waarvan veel afkomstig is van afgedankt speelgoed. Ook is er een etalage met kunstwerken van Trashure Hunt, de organisatie van Ralph Groenheijde, die dagelijks op zoek is naar afvalschatten op het Scheveningse strand.  Jill Martens maakt grote indruk op ons. Ringo Mollinger overigens ook. Jeej, we raken niet uitgekeken!

Vergankelijkheid

Street Art City Kijkduin

Het Deltaplein is verder één grote bouwput. Er komen appartementen, winkels, horeca, parkeerrages en een nieuwe boulevard. Tot en met 31 oktober heeft Kijkduin echter het grootste openbare street art museum van Europa. Daarna zal het pand gesloopt worden en daarmee verdwijnen ook alle kunstwerken. Vrijwel iedere bezoeker legt dan ook de beelden vast, want vergankelijkheid hoort nu eenmaal bij deze kunstvorm. 

Carte Blanche

Street Art City Kijkduin

Kunstenaars van The Hague Streetart en artiesten van over de hele wereld, kregen de vrije hand van projectontwikkelaar FRED Developers. Het thema ‘Plasticvervuiling’ is aangereikt door curator Miranda Lantink van ML Designers. Met name in het  ‘Centre Court’ in het winkelcentrum is dit thema terug te vinden.

Graffiti paradijs

Street Art City Kijkduin

De ruimte is niet alleen een waar paradijs voor de kunstenaars, ook voor de kunstliefhebber is het een feestje. Echt overal waar je kijkt zie je prachtige werken. Veel graffiti, maar ook veel kunstwerken gemaakt met plastic afval. 

Kunst met een boodschap

Street Art City Kijkduin

Hoe mooi en kleurrijk het ook is, confronterend is het wel. Hopelijk zijn deze zomer alle strandgasten van Kijkduin bewust gemaakt van de plasticvervuiling. Kijkduin is sowieso goed bezig: We horen dat het nieuwe straatmeubilair op de boulevard van gerecycled plastic wordt gemaakt. 

Meerdere Awards

Street Art City Kijkduin

Het is tijd voor de prijsuitreiking door Frits Huffnagel. De ‘Street Art tegen Plasticvervuiling Award’ ter waarde van € 1500 gaat naar Sophia den Breems. De jury vond haar werk, dat vaak confronterend is, het dichtst bij het thema passen. Gefeliciteerd Sophia, met je welverdiende prijs!

Dat de jury haar waardering wil laten blijken aan nog een vijftal kunstenaars, is een verrassing. Onder andere Jill Martens, Patrick de Leede en Ringo Mollinger krijgen ieder een bedrag van € 500. 

Meer van dit?

Street Art City Kijkduin

Supertof deze ervaring in Kijkduin. Ga het zien voor 31 oktober! Street Art City hoeft wat ons betreft niet beperkt te blijven tot Kijkduin. Er is in Den Haag zoveel meer moois te zien op straat. Wil je weten waar? Of wil je een street art tour doen? Check de website van The Hague Street Art.