Sunny Rays’ EP release

Het is vrijdag 25 september. Er is een mega storm op komst én de EP release van Sunny Rays, aan zee. Met flinke tegenwind en donkere wolken boven me, loop ik door de duinen richting strandtent De Fuut. Het begint al flink te druppelen wanneer ik mijn laatste stappen in het zand zet, maar zodra ik binnenstap, komen de zonnestralen me tegemoet. Vandaag is de dag dat Sunny Rays hun EP ‘Het Zonnige Leventje’ presenteert. De strandtent is gevuld met vrolijk publiek, even vergeten we allemaal wat voor heftige storm er op komst is…

Voorprogramma: ‘Eric speelt liedjes’

Foto: Iwan de Brabander

Bij een serieuze aangelegenheid als deze (grapje!) hoort natuurlijk een serieus voorprogramma (niet dus!). Vandaag warmen Eric Hoetjes en Rick Kappetein, onder de naam ‘Eric speelt liedjes’, het publiek op. Met zijn tijgerprint-broek en tropische overhemd, maakt Eric al meteen een gezellige indruk. Rick en hij hebben er duidelijk zin in. Al vóór het eerste nummer gespeeld is, vliegen de grappen ons om de oren. Er komen liedjes voorbij met teksten als ‘Ik denk niet dat het anders zou zijn’ en ‘Ik doe het maar even zo’. De term ‘kleinkunst’ dekt de lading waarschijnlijk het beste. De teksten zijn anders dan ik gewend ben van Nederlandstalige muziek en hier en daar komt een onverwachte gedachte van de schrijver naar voren. De tekst van ‘Om ons heen’ raakt bij mij -onverwachts- een gevoelige snaar. Anders dan de andere nummers, lijkt deze ons even écht dichtbij te laten komen. Met de cover van ‘Bella ciao’ sluit het duo de set vrolijk af. Een fijn voorprogramma; wij zijn klaar voor Sunny Rays.

Een stormachtig intermezzo

Tussen het voorprogramma en de officiële EP release is er een kleine pauze. De storm buiten is nu op volle kracht en onverwachts slaat er een ruit kapot. Even raast de storm door de strandtent en kort na de eerste ruit, sneuvelt ruit nummer twee. Het personeel en de bezoekers werken samen om zo snel mogelijk alles en iedereen veilig te stellen. Gelukkig is de plotselinge chaos snel weer onder controle. Sunny Rays, onverstoorbare zonnestraaltjes die het zijn, staan klaar voor hun EP release.

Sunny Rays

Foto: Iwan de Brabander

Sunny Rays start met de titelsong ‘Het Zonnige Leventje’ waarin -hoe toepasselijk- gezongen wordt dat er hier niets aan de hand is. Ik voel mijn schouders zakken, de ontspannen vibes van de band zijn zó aanstekelijk. Dit hadden we nodig! Vandaag speelt Jessica mee op trompet. Ondanks de storm buiten, weet zij de nummers een tropisch tintje te geven. Het nummer ‘Onzin’ geeft een kritische kijk op hoe we ons soms mee laten slepen in de verwachtingen van anderen. ‘Maar hoe hoog is de prijs om jezelf niet te zijn? En hoe groot is het verdriet van je afwezigheid?’ Hoe luchtig de nummers vaak ook klinken, de boodschap liegt er niet om. Het volgende nummer brengt flink wat emoties naar boven bij zowel Jana als Ramon, wat dit optreden nog zoveel mooier maakt. Échte mensen, met echte tranen. Ze zetten een prachtig voorbeeld van hoe jezelf te zijn, ook op het podium. Vandaag lijkt de opbouw van het nummer ‘Effe geen zin’ nog zoveel krachtiger dan normaal. Thomas zorgt voor een gillende gitaarsolo en het publiek is niet meer te houden. Nog een flink aantal vrolijke nummers volgen. Hoe vreemd de avond ook is, -met vliegend glas en een heftige storm buiten- Sunny Rays doet lekker haar eigen ding en klinkt beter dan ooit. Wat een top EP release! Op naar het volgende ‘zonnige’ optreden.