Tess et les Moutons op Fruit Festival

Op 8 juni ga ik naar het optreden van Tess et les Moutons op het Fruit Festival in Den Haag. Speciaal voor dit gratis buurtfestival staat deze band als duo, Tess en Leon, op het podium. Als Fruit net zo gezellig is als voorgaande jaren, komt het meer dan goed. Benieuwd naar de band en de sfeer ga ik naar het Abrikozenplein.

Sunny Rays is verfrissend

fruit festival 2019 sunny rays

Het is nog niet heel druk vroeg op de dag. De sfeer op het festival is wel al gezellig en gemoedelijk. Als fotograaf mag je zelfs op het podium fotograferen. Dat komt niet heel vaak meer voor. Door de weersomstandigheden loopt het festival een half uur uit. Maar, alsof het zo moet zijn, kan ik dan gelijk een stukje van de band Sunny Rays zien en horen. Wat een enorm verfrissende band is dit. De muziek klinkt echt super chill. Een opkomende band om zeker in de gaten te houden.

Tess et les Moutons op Fruit

fruit festival 2019 tess et les moutons

Daarna is Tess el les Moutons aan de beurt. Het is genieten van de vrolijke energie die dit duo uitstraalt. Ze spelen Franse chansons. Na afloop vraag ik aan Tess wat ze van het festival Fruit vindt. Tess: “De sfeer op Fruit is geweldig, ondanks de hardnekkige storm. Superstoer van de organisatie dat ze zich niet hebben laten afschrikken: uiteindelijk klaarde het op en liet de zon het plein ook niet meer los. Ook leuk: de programmering is een allegaartje van bands, maar het klopt allemaal precies. Fruit voelde ook wel een beetje als ‘thuiskomen’. Het is altijd leuk om in mijn eigen stad te spelen.” En dat hebben we gemerkt aan het heerlijke optreden.

Tess en live optredens duo en band

Ik vraag haar hoe het voor haar is om live te spelen en wat het verschil is tussen als duo of met een band te spelen. Tess: “Spelen is het heerlijkste dat er is, dus waar dat gebeurt, doet vaak niet eens ter zake. Natuurlijk, Paradiso of een groot, gaaf festival, dat blijft je bij, maar ik herinner me soms juist de kleinere optredens het beste. Ik vind het te gek om met de hele band te spelen en een vol geluid tevoorschijn te toveren, maar intieme shows met alleen een accordeonist of gitarist, kunnen juist ook heel veel vrijheid geven. Op Fruit speel ik samen met Leon, al 15 jaar mijn beste vriend en muzikale compagnon. Dan moet je de nummers, die normaal gesproken in bandvorm worden gespeeld, opeens heel anders benaderen. Het is heerlijk om elkaar muzikaal zó goed te kennen om te kunnen improviseren.”

fruit festival 2019 tess et les moutons

Nieuwe single: Mon Paris

Tess komt ook nog met een nieuwtje: aankomende donderdag komt hun eerste Singel met clip uit! Tess: “Ik heb in de afgelopen jaren wel vaker geprobeerd liedjes in het Frans te schrijven, maar nooit vond ik ze goed genoeg. Daarbij is het Franse chanson zo’n bijna onuitputtelijk genre: ik blijf maar nieuwe nummers ontdekken die ik graag wil spelen. Hierdoor was er nooit de urgentie om eigen materiaal uit te brengen. Op de spreekwoordelijke plank ligt dan ook al jaren eigen werk, maar tot nu toe vond ik niets goed genoeg. Bij Mon Paris dacht ik meteen: ‘Dit wil ik opnemen, dit wil ik laten horen. Ik ben heel benieuwd of men net zo enthousiast is over dit nummer als over de chansonadaptaties die we gewoonlijk spelen.”

De band is binnenkort op verschillende plekken te zien als op Duinoord Begroot, Zeeheldenfestival en in café september. Ik ga zeker nog een keer langs om de hele band aan werk te zien.

Bekijk meer info over de band of optredens op de website en Facebookpagina.