The Bruceband brengt ode aan Born in the USA; Jitters Outdoor

De Bosuil te Weert, niet geheel de buurt waar de meeste Jitterberichten vandaan komen, had zaterdag 18 mei 2019 de beste Bruce Springsteen Tribute op het podium staan: The Bruceband. Met een ode aan het 35-jarige (megavette) album Born in the USA. Dus, op naar Weert en de Jitters krijgen. En wat een feest was dat zeg.

The Bruceband sinds 2005 al aan ’t rocken

bruceband born in the usa weert

In 2008 kwam deze band op mijn pad. Ik ga nog steeds met een grote lach en een muzikale voldoening naar huis na het beleven van een avond met The Bruceband. Al heel wat avonturen meegemaakt met de band, van rockende poppodia tot van de grond komende festivaltenten. Waar deze mannen ook staan, overal is het feest. Dit jaar is al lekker wat geboekt en komen er nog steeds gigs bij. Met een setlist die bij een volle show drie en een half uur beslaat, spelen ze… Ja hoe?… Nou, op zijn Brucebands natuurlijk. Vol gas en gaan! Na deze megaband een paar jaar misgelopen te hebben is het eindelijk weer eens tijd voor een dosis BB.

De Bosuil in the USA

Zaterdagavond rond 18:00 uur komen we de Bosuil binnen. Superlieve mensen trouwens, voor ik het vergeet. We komen langs bassist Richard, drummer Michael, zanger Robert, toetsenist Marcel en alles-speler Dr. K die voor een warm bad zorgen. Alsof we ze gisteren voor het laatst hebben gezien. Hoe mooi? Even bijkletsen en dan gaat het warmdraaien beginnen. Geluidsman Marcel, die ook al heel wat jaar met The Bruceband op pad is, stelt het geluid naar hun wensen bij. Het licht ziet er ook al heel nice uit, dus de camera komt al uit de tas voor de eerste foto’s. De kleuren matchen perfect bij de band en de enorme Amerikaanse vlag-banner, alles fonkelt door de lichtstralen. De sfeer is gezet. Nog wat eten, de deuren gaan open, de band gaat backstage en het begint vol te lopen. Al snel is de Bosuil van beneden tot boven gevuld. 21:00 uur en het wordt rumoeriger. Een kwartier later staan ze op het podium en ja, De Bosuil is een stukje USA! Ready to rock als een malle!

De Bosuil on ‘Fire’

bruceband weert

Naar aanleiding van het 35-jarig bestaan van het album ‘Born In The USA’ speelt The Bruceband het gehele, 12 songs tellende, album integraal. Dus met voor ook niet super-Bruce-fans is er nu al gelijk een hoop om mee te zingen/schreeuwen. De eerste song is de titelsong en zorgt voor armen in de lucht en meezingmomenten. En op wat rustige nummers na, is dat dan ook de setting voor de hele avond, de gehele drie en een half uur. ‘I’m On Fire’, ‘No Surrender’, ‘Bobby Jean’, ‘Dancin’ In The Dark’ zijn maar enkele van de nog steeds veel gedraaide knallers die met volle overgave worden gebracht. Brucefans, Brucebandfans of niet, het is een groot feest. Tussen twee nummers door is het even stil. Boven is er een rare doordringende lucht. Zanger Robert zegt iets over een doek die tegen een lamp is gekomen, ‘niks aan de hand’. Waarop bassist Richard spontaan, hoe kan het ook anders, ‘Fire’ inzet. Binnen no time is alles opgelost en gaat het feest door…

The Bruceband Tougher than the rest!

The Bruceband Tougher than the rest!

Bruce Springsteen heeft in de jaren wel bewezen dat hij best divers is in wat hij brengt. Akoestisch, alleen, met The E-Streetband, de Seeger Session Band. En dat alles in zijn eigen stijl. The Bruceband volgt daarin. Alle facetten van de muziek van ’The Boss’ komen aan de beurt. Dat betekent ook dat de instrumenten aangepast worden en bandleden die verschillende stijlen moeten kunnen brengen. Nou, dat kunnen ze. Een van mijn favorieten Springsteen en Seeger songs ’Pay Me My Money Down’ krijgt net dat extraatje met gitarist Chris op de banjo en Marcel op accordeon. Bij het soudchecken hoorde ik een nummer dat ik niet vaak heb gehoord. Blijkt tijdens de show dat het een verzoekje is van een hardcore fan. Nou, met deze versie van ‘Roll Of The Dice’ kon ik de dankbaarheid van haar gezicht aflezen.

Baas van de avond

Nieuwe toetsenist Stan ‘de man’ zet een megamooie intro van ‘Point Blank’ in. Als nieuweling en dan ook nog jongste van deze band met al wat muziekgeschiedenis, doet hij muzikaal niets onder aan ze. Drummer Michael klapt alle soorten en maten beats onder de band. Dr.K ondersteunt alles met dwarsfluit, sax, gitaar, ukelele, noem het maar op en het staat om hem heen en wordt gebruikt, en hoe! Zanger Robert kent ook maar een stand en dat is de aan-stand. Vanaf de eerste noot tot aan de laatste van de avond is Robert ’De Baas van de avond’. De altijd volle belevenis van de band zorgt voor eenzelfde reactie bij het publiek. Zeker, ze zijn ‘Tougher Than The Rest’!

Vakmensen en muziektovenaars

Met nog een kleine pizzasessie, waar ‘American Skin’ en ‘Jersey Girl’ op een pizzadoos bij de band wordt aangeboden, veroveren ze nog meer harten. Na drie en een half uur is het klaar. Zoals altijd hebben ze het weer gebracht. Een avond vette muziek, top geluid, een van de mooiste belichtingen tot nu toe in een popzaal. Allemaal vakmensen, geluid- en muziektovenaars. En niet te vergeten de vriendelijkheid en betrokkenheid van De Bosuil, hebben de avond er een gemaakt om niet te vergeten.

Robert Philippi – Lead vocals, Guitar
Chris Lelieveld – Lead Guitar, Backing vocals
Dr.K – Sax-Mandoline, Percussion, Guitar, Backing Vocals
Richard Oude Vrielink – Bass guitar
Michael van Werven – Drums, Backing vocals
Marcel Wensink – Keyboard
Stan Jansen – Piano