TrashUre Hunt Summer Challenge 2019 met bijzondere bultrugwalvis

Voor wie vandaag 21 juni, aan het einde van de Keizerstraat de boulevard van Scheveningen op loopt, kan de dag niet meer stuk. In één dag is er een dorp aan vrolijkheid door de altijd enthousiaste Ralph Groenheijde en zijn mede-helden van TrashUre Hunt neergezet. Een betere dag voor de aftrap van de TrashUre Hunt Summer Challenge 2019 is er niet.

Vrolijke vierde editie

TrasUre Hunt Summer Challenge station

Vanaf vandaag beginnen we aan alweer de vierde editie van het leukste en langste festival dat er is: TrashUre Hunt Summer Challenge 2019. Een vrolijke Pipo-wagen, twee knalblauwe zeecontainers, schatkisten en een enorme walvis lachen ons tegemoet. Het lijkt wel of dit TrashUre Hunt Station een lijntje heeft met het universum en de zomer ècht heeft aangezet.

Trash Art met piraten en schatzoekers

TrasUre Hunt Summer Challenge schatzoeken

We worden welkom geheten door Ralph Groenheijde, de initiatiefnemer van TrashUre Hunt. Al vijf jaar jaagt hij op schatten op het Scheveningse strand en is inmiddels uitgegroeid tot Haagse Held. TrashUre Hunters zijn piraten, schatzoekers. De schatten zijn alles wat niet in de natuur thuis hoort. Flessen, peuken, tiewraps, luiers, dopjes, blikjes, kurken: Trash. Van de gevonden schatten worden kunstwerken gemaakt. 

Jojo de bultrugwalvis

TrasUre Hunt Summer Challenge  jojo bultrugwalvis

De laatste maanden is met man en macht gewerkt aan een wel heel bijzonder kunstwerk: Jojo de bultrugwalvis. Het is indrukwekkend. De uit 10.000 plastic drinkflesjes bestaande walvis lijkt wel net op Scheveningen te zijn aangespoeld. De kinderen raken niet uitgekeken. En zijn vooral heel trots. Want zij hebben allemaal hun flesje bijgedragen aan dit enorme kunstwerk. Gemaakt in samenwerking met museum Muzee en onder de bezielende leiding van TrashUre Hunter Caroline Dijkman. De echte Jojo zwemt gelukkig gewoon in zee.

Schatzoeken en bewustwording

TrasUre Hunt Summer Challenge

Ralph vertelt hoe hij vijf jaar geleden met een handjevol mensen op jacht ging op dit drukst bezochte stuk strand van Nederland. De buit was toen nog drie grote tassen vol. Vandaag de dag is het een stuk moeilijker geworden. Op datzelfde stuk strand worden er met een snel groeiend aantal jagers steeds minder schatten gevonden. De kinderen willen het verhaal niet verder horen: ze willen een tas en op jacht! Tassen komen te voorschijn en daar gaan ze… Bewust maken, motiveren en activeren, daar is Ralph meester in! 

Red een dier en heb plezier!

TrasUre Hunt Summer Challenge

De TrashUre Hunt Summer Challenge 2019 duurt 95 dagen. Iedere dag, vanaf vandaag tot 23 september, gaat Trashure Hunt met het publiek het strand opruimen. De tochten zijn tijdens laagtij, zodat er tijdens de vloed in de avond zo min mogelijk rotzooi de zee in kan spoelen. Als festivalbezoeker draag je bij aan een schonere leefwereld, red je dieren, heb je plezier en krijg je een gezonde portie lichaamsbeweging als bonus. 

Met je collega’s

TrasUre Hunt Summer Challenge

Er komt een groepje mensen hun gevonden schatten inleveren. Het zijn medewerkers van de Engelse Ambassade. Met acht personen hebben ze twee kilo’s bij elkaar gejut. Om een indruk te krijgen hoeveel werk het is om dagelijks alles te sorteren, wordt de buit op een kleed gestort. Het is mooi om de bevlogenheid te zien van alle TrashUre Hunters. 

Vuilnisvlegels

TrasUre Hunt Summer Challenge

Een gitarist leidt ons als de rattenvanger van Hamelen naar de dichtstbij gelegen strandtent, de Boonoonoonoos. Studenten van de HKU Game Development Department wachten ons op. Ook zij zijn aangestoken door het enthousiasme van Ralph en presenteren zich als de ‘Vuilnisvlegels’.  

TrashUre Hunt the Game

TrasUre Hunt Summer Challenge game

We krijgen een demo te zien van een heus TrashUre Hunt Game! Op je tablet of telefoon kan je nu zelf Ralph zijn. Je krijgt opdrachten, waarvoor je naar buiten moet. Echte trash verzamelen om digitaal èn in het echt aan je piratenschip te kunnen bouwen. Opnieuw wachten de kinderen niet af en duiken meteen in het spel.

Ook een bordspel is in de maak. Tijdens de laagtij wandelingen kwam TrashUre Hunter Diane op het idee.  Prachtig vormgegeven en een duurzame, leuke manier om mensen weer in contact te brengen met het ecosysteem waarin zij leven.

Gewoon meedoen dus

TrasUre Hunt Summer Challenge

Terug op het TrashUre Hunt Station proosten we. Wij Jitters (het scheelt maar één letter met jutters) gaan dit festival op zeker vaker bezoeken. Kijk voor de tijden en meer informatie op de website of op de TrashUre Hunt Facebookpagina.

Gewoon meedoen, want schatzoeken is leuk, de zomer is leuk, je weer kind voelen is leuk, Ralph is leuk en de schat in je zelf vinden is onbetaalbaar!