Uit festival Den Haag; eerste Uit Nach 2016

‘Haags UIT festival groter dan ooit’ is de aankondiging op de website denhaag.nl. Met Miran fiets ik op 3 september vol verwachting naar deze eerste editie van de Haagse UIT nach 2016. Met bussen kun je vanavond verschillende theaters bezoeken. Een leuk concept, vinden we. Theaters geven een gratis kijkje in hun nieuwe programma. Op de Lange Voorhout sluit Robert John Henderson aan voor de foto’s en gezelligheid. We gaan kijken wat de theaters in de stad te bieden hebben.

Joris Wijsmuller opent Haagse UIT Nach 2016

weismuller haagse uit nach 2016
Foto: Robert John Henderson

We krijgen een drankje en kijken bij het kleine podium naar een zanger uit Curaçao. Hij heeft een goeie stem. Om ons heen dansen mensen van allemaal verschillende afkomsten. Misschien zijn de mensen van het Embassy Festival, wat hiervoor plaatsvond, gelijk hierheen gekomen. Joris Wijsmuller opent de avond met een praatje. Hij is trots op Haagse UIT nach 2016, zegt hij. En deze eerste editie moet nog beginnen. De pers en andere aanwezigen stappen in een cabriobus om een ronde via Theater Dakota te doen. Wij niet. Wij willen een andere route. We zwaaien de bus uit. Het is een leuke en gezellige start.

Van warme busrit naar koud Nest

het nest haagse uit nach 2016
Foto: Robert John Henderson

We stappen in een bus van Haagse UIT Nach 2016 met route 2 erop. Volgens het programma gaat deze bus naar Het Nest, de Nieuwe Regentes, Zuiderstrandtheater en de De Appel. De bus lijkt van binnen op een feestbus met leren banken in een rondje. We missen alleen nog de discobol en muziek. De sfeer is gezellig. We stappen uit bij het Nest. We zijn hier alle drie nog nooit geweest en zijn benieuwd naar de tentoonstelling happy like yesterday. Er blijkt niet heel veel te beleven. We missen een ontvangst of muziek en entertainment. Er staan een paar kunstwerken in een verder leeg pand. We gniffelen terwijl we vluchtig rondlopen. We blijven niet lang.

Fijne ontvangst in de Nieuwe Regentes

de regentes haagse uit nach 2016
Foto: Robert John Henderson

We wachten niet op de bus en gaan lopend naar de Nieuwe Regentes. Tour guide Robert John laat even onderweg het huis zien waar hij is geboren. Bij de Regentes krijgen we een fijne, warme ontvangst. Een vriendelijke dame vertelt over de Regentes en de route die we via een rood-wit lint op de grond kunnen volgen. Via het lint lopen we door het voormalige zwembad heen. Er is muziek en we voelen ons welkom.

de regentes haagse uit nach 2016
Foto: Robert John Henderson

In een zaaltje nemen we plaats we op kussens en krijgen we een overzicht van de aankomende voorstellingen. Daarna spelen twee mannen op percussie en een luit (snaarinstrument). Het is dromerig en sprookjesachtig. Na een rondje door het pand, nemen we een drankje en stappen de bus weer in.

Zuiderstrandtheater uit programma

Foto: Robert John Henderson

In de bus horen we dat we niet naar het Zuiderstrandtheater gaan. “Dat is afgelast, onze excuses,” vertelt de vrouw van de organisatie, “Wibi Soerjadi treedt daar op en mensen hebben ervoor betaald.” We vinden het apart, aangezien ze ermee adverteren dat Wibi daar vanavond optreedt. En eigenlijk willen wij alleen maar even het pand bij het strand bekijken. Maar dat gaat niet door. De volgende stop is de Appel. We zijn benieuwd. Alle drie kennen we ook dit theater niet. De afgelopen tijd heb ik wel berichten gelezen over een subsidiestop aan de Appel en dat ze door blijven vechten.

Gemiste kans voor de Appel

de Appel haagse uit nach 2016

Het pand van de Appel is met gele linten afgezet. Voor de ramen staan mensen met maskers. Het heeft een hele gekke en leuke sfeer. Alsof het pand gekraakt is en we er eigenlijk niet in mogen. Een clown vangt ons op bij de ingang. Tussen vuurtonnen door lopen we naar binnen. Het belooft een spannende en leuke voorstelling. Maar niets blijkt minder waar. We wachten in de gang. Er lopen acteurs; een stel scheldend op de trap, een paar met masker tussendoor en af en toe een met een schop. Na een tijdje wachten vragen we of er nog een voorstelling komt. Ze vertellen dat we een kaartje kunnen kopen. Ze zeggen niet waarvoor en ook niet hoe duur. We denken dat het bij de grap hoort. Maar er gebeurt verder niks, geen try outs, geen korte show. Een beetje gedesillusioneerd lopen we naar de bus terug.

Nieuwe editie Haagse UIT Nach kan vast beter

lange voorhout Haagse UIT nach 2016

De bus brengt ons terug naar het Lange Voorhout. Robert John, Miran en ik hebben veel lol met elkaar gehad. En uiteraard ook met de andere Hagenaars onderweg. De sfeer was leuk en open, zoals bij veel Haagse festivals. Echter de Haagse UIT Nach kan wel een en ander verbeteren bij de volgende edities. Volgens ons is het een gemiste kans voor sommige theaters. Wellicht was het gewoon nog een beetje wennen bij zo’n eerste keer. Gelukkig was de muziek op de Lange Voorhout leuk en had Theater de Nieuwe Regentes onze avond opgewarmd en laten zien hoe het ook kan.