Unox Nieuwjaarsduik 2020: ruim 10.000 helden een fris begin

Op 1 januari is het tijd voor de Unox Nieuwjaarsduik 2020. Elk jaar neemt het event weer in omvang toe. Dit jaar zelfs op 127 plekken in Nederland en ruim 60.000 mensen in totaal. Ik sta, met Ilja Vlietstra voor de foto’s, klaar aan de kustlijn op Scheveningen. Straks rennen om precies 12.00 ruim 10.000 mensen mijn kant op, en -hopelijk langs mij heen- de ijkoude zee in.

Dj, dansen en Gebroeders Ko

Unox nieuwjaarsduik 2020
Foto: Ilja Vlietstra

Het is fris met 4°C, mist en een koude wind. Het voelt alsof het vriest. Dj Maurice warmt de menigte op. Een zee van oranje mutsen springt met de muziek mee. Stilstaan is geen optie, ik spring en dans tussen de mensen door en met de mensen mee. Het valt mee met de gekke outfits dit jaar, een paar. Ook niet weg te denken zijn de Gebroeders Ko, die met “Ik heb een toeter op mijn waterscooter” de rest van de mensen met gemak meekrijgt.

€ 10.000,- voor Stichting Vaarwens

Stichting vaarwens nieuwjaarsduik 2020
Foto: Ilja Vlietstra

Ok van Batenburg, die precies 60 jaar geleden deze beweging startte, wil dit jaar met de Unox Nieuwjaarsduik 2020 de Stichting Vaarwens ondersteunen. Deze stichting vaart dagtochten met ongeneeslijk zieken, zodat zij er een dagje tussenuit kunnen met hun naasten. Unox doneert €1,- per deelnemer aan de stichting, wat een mooi bedrag van €10.000,- oplevert.

Ok van Batenburg en Unox

Unox nieuwjaarsduik 2020
Foto: Ilja Vlietstra

De organisatie vangt ons vriendelijk op in het pershok. We krijgen erwtensoep en een broodje worst. In 2016 sprak ik hier nog Ok van Batenburg, maar nu heb ik hem jammer genoeg niet gezien. Vanuit dit pershok kijk je uit over het strand en het machtig mooie event. De oranje mutsjes druppelen weer terug naar de start. Bibberende kinderen en uitgelaten -ook bibberende- volwassenen, allen fris het nieuwe jaar in.

National Geographic en de Jitters

We zien drones hangen in de lucht en vragen ons af waar het van is. het blijkt National Geographic, die een gave video maakt over de Unox Nieuwjaarsduik 2020 en ons kleine landje. Maar het echte Nieuwjaarsduikgevoel heb je natuurlijk pas als je zelf de zee in springt. Of hier vanaf de kustlijn, waar de menigte met al zijn energie mij en de andere pers ook zeker de Jitters geeft.

Unox Nieuwjaarsduik 2020: bedankt

Unox Nieuwjaarsduik 2020 pers ka hopster
Foto: Wil Looijestijn

Dank je wel organisatie, Unox, beveiliging, reddingsbrigade en andere medewerkers voor de goede zorgen. Dank aan de lieve persvrienden, zonder jullie is er echt geen feest. Artiesten bedankt voor de opwarming. En natuurlijk een grote dank aan de 10.000 Unox Nieuwjaarsduik 2020 helden, die er weer een mooie herinnering van hebben gemaakt.

Bekijk meer foto’s van Ilja Vlietstra, Thijs Tromp, Peter van der Wal en Stappen in Den Haag.