Warm Winterfest 2019 geeft de Jitters

Na drie jaar is er vandaag 30 maart eindelijk weer een editie van Popradar’s Winterfest. Een ontmoetingsplek voor muzikanten, organisators van festivals en vooral een groot feest voor muziekliefhebbers. Van workshops van en voor muzikanten tot vele optredens van uiteenlopende muziekstijlen in verschillende ruimtes. Benieuwd naar dit Winterfest 2019 en met heel veel Jitters, stap ik op de fiets naar Loosduinen.

Workshop backing vocals Rianne Walther

rianne walther popradar winterfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

Bij de ingang word ik warm ontvangen door de crew van Popradar, bekenden, vrienden en fotografen. En warm is het. De zon schijnt volop en maakt het meer een Lentefest. Wat is het toch heerlijk om in Den Haag te wonen. Zoveel creatieve mensen en diverse evenementen. Binnen is het even zoeken naar de juiste ruimtes. Jitter-buddy Iwan de Brabander is al vroeg bij de workshop backing vocals van zangeres Rianne Walther (o.a. The Indien). Iwan: “In de zaal zitten mensen van uiteenlopende leeftijden, die samensmelten in zang. Ze zingen een nummer met een van de chillste laidback bassline ‘come together’. En dat deden ze!”

Workshop songwriting Vince van Reeken

Vince van Reeken popradar winterfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

Vince van Reeken (o.a. DI-RECT) vertelt aan een volle ruimte hoe songs tot stand komen. We luisteren fragmenten van DI-RECT songs. Vince: “Songwriting is een heel proces in een band. Iedereen heeft zijn ideeën en brengt wat in. We vulden elkaar goed aan bij DI-RECT. Ik wilde uiteindelijk meer experimenteren met elektronica en nieuwe dingen uitproberen. Toen ben ik alleen verder gegaan.” Het verhaal over zijn muziekverleden is al een song op zich. Er volgt een gesprek met de mensen in de ruimte. Het is een mooi rondje om van elkaar te leren.

Dansen bij Van Wanko op Winterfest 2019

Van Wanko winterfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

De eerste band die we zien is Van Wanko. Heerlijk om deze vier Haagse bekende muzikanten Serge Naberman, Willem Bodhi, Arie Spaans en Bert Fonderie bij elkaar op het podium te zien spelen. Allevier zingen ze de nummers om de beurt op hun eigen unieke manier. En toch is het een geheel. De volle ruimte geniet met een drankje van deze Britpop. Er wordt gelachen, geklapt en gedanst. Serge doet de fantastische uitspraak: “We zijn natuurlijk al 100, maar de band is nieuw.”

Bandsessies met Share! en Whatels

bandsessies winterfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

Zoeken door een doolhof van kamertjes met nummers heeft ook zo zijn voordelen; ik beland steeds ergens anders en kom onderweg iedereen tegen. De handige app herinnert me dat Bandsessies begint en ik voeg me bij de rest in de zaal. WhatEls (Els Wentholt) zingt een eigen versie van Zombie van The Cranberries. Share! (Sharon Overkamp) geeft op haar sokken het publiek kippenvel. Pas geleden hebben ze voor het eerst bij Gluren bij de Buren gezien.

bandsessies winterfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

Ik blijf bewondering hebben voor Bandsessies van Stichting Anton Constandse. Voor de begeleiders/muzikanten Tjebbe Borggreve, Martin Pakvis en Martijn Schaepman. Maar vooral ook voor deze knappe jonge dames die met hun persoonlijke teksten hun ziel blootleggen. Ga er maar aan staan!

Andre Hazel’s kapel met Nelson en Jo Laureys

andre hazel winterfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

André Hazel host de ruimte ‘de kapel’ vandaag. Hij heeft nationale en internationale artiesten geregeld. André start met zijn eigen nummers en covers. Hij geeft alles wat hij heeft en entertaint met gemak. Het is niet druk in de zonnige ruimte met zomerse reggae/popmuziek, maar de sfeer is ongedwongen en gezellig. Na André start de Portugese Nelson Fonseca zijn show. Nelson zijn relaxte houding in combinatie met zijn laidback sound laat het publiek chillen. Iedere keer als hij zijn gitaar verruild voor de ukelele, moet ik lachen om hoe het eruit ziet. Net of de gitaar is gekrompen. Maar de sound is dan weer heerlijk vrolijk.

jo laureys winterfest 2019
Foto: Miran Winter

Als laatste kijken we naar de Belgische Jo Laureys. De ruimte is inmiddels goed gevuld met nieuwsgierig publiek. Jo: “Ik heb net 2,5 uur gereden speciaal voor dit event, dus het is fijn dat er ook mensen komen kijken.” Hij grapt dat niemand de zaal mag verlaten en dat hij ons in de gaten houdt. Als hij begint te spelen zijn we allemaal verrast. Wat supergave combi: zijn rauwe stem, stoere uiterlijk met hele relaxte muziek. We krijgen nog een toegift, want het ging veel te snel voorbij. Hier hadden we nog veel langer naar willen luisteren. Hopelijk komt hij nog eens terug. Petje af André!

Koen Herfst & friends

koen herfst en friends winterfest 2019
Foto: Iwan de Brabander

Met een verse bio friet en broodje kippendij (met echt heerlijk normale prijzen!) kletsen we buiten even bij met iedereen. Niet heel lang want de getalenteerde Koen Herfst begint met zijn vrienden aan zijn show. Koen kennen we van o.a. van Herfstfest. We staan als sardientjes in de kleine oefenruimte van Koen. Als ze starten met spelen, blazen ze ons omver in de knusse ruimte. De Amerikaanse multi-instrumentalist Harrison Young zingt met zijn fantastische blues/rock stem. De muziek is funky en allevier de muzikanten glunderen terwijl ze spelen. Het werkt aanstekelijk. Het is een cadeautje om hier letterlijk tussen te staan en deze energie te ervaren. Ze zijn stuk voor stuk talentvol en hebben enorme bewondering voor elkaar. En wij voor hen!

winterfest 2019

We kijken natuurlijk bij nog veel meer geweldige bands als de Suburbs, Durango, New Dosis Audio en Anemoon. Lang niet alles kunnen zien, maar wat een geweldige avond. Van ons mag Winterfest elk jaar wel. Of het nou in de lente of winter is. Dank je wel Popradar en Ready to Play voor de organisatie. Dank aan hosts en lieve crew voor de goeie zorgen. Artiesten bedankt voor de muziek. Dank je wel lieve vrienden, kennissen en nieuwe bekenden voor de knuffels en lol. Tot Winter/lentefest 2020!