Water en Brood: heerlijk biologisch-veganistisch eten

Veganistisch eetcafé ‘Water en Brood’ is sinds vorige week heropend. Water en Brood is gevestigd in kraakpand ‘de Vloek’ in Scheveningen. De krakers heb ik wel eens gezien bij een demonstratie in de stad. Wie zijn dan die kunstzinnige types met dreads? Wie eten er bij Water en Brood? En is veganistisch eten alleen sla? Ik maak een afspraak met Jonne voor een interview.

Water en Brood volle tent en bloemen

de vloek scheveningen

Ik probeer graag verschillende keukens uit, alleen veganistisch eten zou niet snel in me op komen. Ik weet ook niet wat ik er van moet verwachten. Het pand in Scheveningen is niet te missen, een groot roestbruin gebouw met prachtige muurschilderingen. Binnen wacht Jonne me op, een jongen met een vriendelijke lach en inderdaad kleine dreads. In Water en Brood staat een aantal tafeltjes en een kleine bar. De muren zijn behangen met posters en op de bar staan vazen met bloemen. We nemen plaats. Jonne vertelt over de eerste week na de opening: “We zaten gelijk weer vol met 50 dolgelukkige klanten. Ze brachten bloemen mee en het was geweldig om iedereen weer te zien.”

Biologisch-veganistisch eten

appeltaart Water en Brood Vloek

Ik krijg verse appeltaart en een kop koffie van een vriendelijk meisje, en ja, met dreads. En nu wil ik weten welke soort sla ze eten. “We serveren biologisch-veganistisch eten. Veganistisch betekent dat je helemaal geen dierlijke producten gebruikt. Al die producten zijn heel goed te vervangen.” Ik neem een hapje taart, die echt heerlijk smaakt. “Dat doen we niet alleen omdat sommigen hier het welzijn van dieren belangrijk vinden. We doen dat ook zodat iedereen hier kan eten en welkom is.” En dat merk ik ook. Ik zie er totaal anders uit dan Jonne maar mag hier mezelf zijn.

Driegangenmenu Water en Brood van de boer

interview water en brood

Elke dag serveert Water en Brood een driegangen-menu voor negen euro per persoon, zie ik op een krijtbord bij de bar. Er staat niet eens sla op. “Je krijgt een voorafje, een hoofdmaaltijd bestaande uit vijf verschillende kleine gerechten en een nagerecht. Een volledige maaltijd dus”, vertelt Jonne trots. “De ingrediënten halen we zoveel mogelijk bij kleinere lokale boeren en zorgboerderijen. Wat daar niet op voorraad is vullen we aan bij de groothandel die biologische spullen verkoopt.”

Gezinnen, opa’s en oma’s en krakers

water en brood veganistisch biologisch eten avond

“Niet alleen veganisten eten hier. 95% van onze klantenkring is geen veganist, laat staan vegetarisch.” Jonne’s blijheid werkt aanstekelijk en ik moet lachen. Ik vraag hem of ze het vlees dan niet missen. “Nee, klanten vertellen dat ze het eerst een vreemd idee vinden, maar voldaan naar huis gaan.” Er eten verschillende soorten mensen bij Water en Brood. Jonne vertelt dat zowel gezinnen en opa’s en oma’s tot de klanten horen. “Het is absoluut niet alleen voor de kraakscene, al komen die natuurlijk ook eten. Die mengelmoes maakt de sfeer binnen het eetcafé zo leuk.”

Collectief zonder winstoogmerk

Water en Brood is een vereniging en iedereen die hier komt eten betaalt een cent per dag lidmaatschap. Er werken drie personen bij Water en Brood en er is geen bedrijfsleider. Jonne: “We zijn allemaal gelijk en dragen het zoveel mogelijk als collectief. Dit is denk ik ook wat ons onderscheidt. We zijn niet bezig met winst maken. Zolang wij quitte draaien is dat perfect en dat lukt nu al elf jaar.”

Van kunst tot kamperen tussen de kippen

latex bij de vloek kunst

We lopen een rondje door de rest van het pand. Er is een concertzaal voor bands, een oefenplek voor beginnende bandjes, ateliers voor kunstenaars, een fietsenwerkplaats en er wonen ook mensen. Achter het pand is een kleine camping waar kippen rondhuppelen. “Op deze alternatieve camping mag iedereen in de zomer gratis kamperen met een tent”, zegt Jonne. Ik vind het allemaal geweldig, al weet ik niet of ik zo zou kunnen leven. Stiekem ben ik gehecht aan wat meer luxe en privacy.

Iedereen is welkom bij Water en Brood

water en brood menu

Jonne: “Ik hoop dat mensen die hier nog niet zijn geweest ook een keertje langskomen en ervaren wat wij doen. Alleen aan racisten en seksisten serveer ik geen eten. Voor de rest is iedereen welkom. Reserveer wel eerst even telefonisch.” En welkom voel ik mij inderdaad. De taart is op en ik krijg nog wat hapjes. Ik heb geen flauw idee wat het is, maar het smaakt heerlijk. Ik ga binnenkort zeker nog eens langs om uit te proberen wat op het menu staat.

Inmiddels is Water en Brood verhuisd naar de Beatrijsstraat.