Winnaars Haagse Popprijzen 2019; Haagse trots op Haags feestje

De afgelopen week stond in het teken van de Haagse Popweek 2019, die op grote hoogte werd ingeluid. Ook werd er druk gestemd op de genomineerden van de Haagse Popprijzen. En dan nu, 27 oktober is het eindelijk zover! Vanavond is de uitreiking van de Haagse Popprijzen 2019: De Music Support Award, Beste Haagse Initiatief en Beste Videoclip. En natuurlijk: de uitreiking van Dé Haagse Popprijs! Het belooft een op en top Haags feestje te worden in het Paardcafé.

GIAN

GIAN haagse popweek 2019
Foto: Remco Miltenburg

Het zou geen Haags feestje zijn als er niet een aantal Haagse bands op het programma staat. GIAN, de band rondom de twee zangers Johnny Ray en Eddie Dukan, start de avond. Het publiek wordt warm van de wat dromerige Nederlandstalige rap/hip hop. De trap beats onderstrepen de emoties van de teksten van songs als “Hennessy’ en ‘Balans’. De bas dreunt door ons lijf en laat het Paardcafé nog even natrillen. Wat een fijne start van de avond.

Beste Videoclip Goldband

Rob Kuiphuis, directeur Popradar, reikt onder luid gejoel de prijs voor Beste Videoclip uit aan de Haagse sensatie Goldband. Een band dat niet in een hokje te plaatsen valt. De muziek ook niet. Er is alleen de garantie dat iedereen springt en uit zijn dak gaat als deze band op een podium staat. De videoclip ‘Witte Was’ is als favoriet gekozen tussen andere clips van onder andere Niko, Son Mieux en DI-RECT.

Beste Initiatief Zeeheldenfestival

beste haagse initiatief 2019 Zeeheldenfestival
Foto: Remco Miltenburg

Het publiek kiest het Zeeheldenfestival, het buurtfeestje dat is uitgegroeid tot een van de leukste Haagse festivals, tot Beste Initiatief. Sjoerd van Schuylenburch, de nachtburgemeester van Den Haag, overhandigt de prijs aan de trotse Michel Kester, Arthur Janssen en Ernst Dom. Het festival wint van andere initiatieven als De Zwarte Ruiter, GUAP, Clubhopping, De Zolderkamer en Grauzone. En, in 2020 viert het Zeeheldenfestival alweer zijn 40ste verjaardag!

Magic Moon rockt en zwoelt

magic moon paardcafe haagse popprijs 2019
Foto: Remco Miltenburg

Ik raak aan de praat met Jos, de trotse vader van de zanger van Magic Moon: Robbert de Jongh. Jos: “Magic Moon maakt psychedelische rock. Mijn speaker stond vroeger vlakbij Robbert zijn slaapkamer. Voornamelijk klonk daar The Doors uit. Hij luistert al vanaf zijn zevende jaar naar dit genre.” De band heeft zijn schare fans -jong en ouder- meegenomen. Ze dringen voor het podium om een glimp van het knappe viertal op te vangen. Magic Moon start met een stevig rocknummer waarbij het publiek van links naar rechts geschud wordt. De gitaarriff zorgt ervoor dat het nummer in ons hoofd blijft hangen. Ze sluiten de set met een zwoel -wat rustiger- nummer, waarbij we ons verliezen in de gitaarsolo en de stem van de zanger. Het optreden had veel langer mogen duren!

Music Support Award Goldband

goldband beste videoclip
Foto: Remco Miltenburg

Naast Beste Videoclip wint Goldband ook nog de Music Support Award. Dolblij nemen de drie mannen Milo, Karel en Boaz de award aan. Ze krijgen ook een bedrag van €1.000,- om te investeren in hun muziek. Het publiek koos Goldband boven de andere genomineerden AVA NOVA, The Mighty Breaks en Magic Moon.

Winnaar Haagse Popprijs Son Mieux

Son mieux winnaar Haagse Popprijs 2019
Foto: Remco Miltenburg

De Haagse Popprijs 2019 wordt onder luid applaus uitgereikt aan de over the moon blije Haagse band Son Mieux. Deze prijs wordt niet door het publiek, maar door de popsector gekozen. De jury: “Vier jaar geleden won deze act nog de Haagse Popprijs voor Aanstormend Talent, de prijs die sinds vorig jaar de “Music Support Award” heet. Inmiddels kan Nederland niet meer om ze heen. Son Mieux is een ijzersterke band met een volwassen geluid, gepassioneerde shows en autobiografische songs die inmiddels door duizenden mensen worden meegezongen. Dit jaar lanceerde de band het debuutalbum in een uitverkocht Paard, speelde alle hoeken van Nederland plat en veroverde de radiostations.”

Niko sluit af

Niko Paardcafe Haagse popprijs 2019

We klappen en joelen nog even door voor Son Mieux op het podium. Er volgen wat fotomomentjes met hele blije bandleden. Daarna is het aan de band Niko om de avond af te sluiten. En hoe! De rauwe indie rock spat van het podium met een snelheid van 300 km per uur. Maar wel met melodie, want er wordt ook stevig gedanst, en hier en daar met een vette knipoog.

Bekend Haags

Er heerst een heerlijke sfeer in het stampvolle Paardcafé. Overal om me heen lopen bekenden uit de Haagse muziekscene als medewerkers van Popradar en muzikanten als Vince van Reeken, Robin Brock, Remco Visker (die ook deze avond presenteert), Janneke Nijhuijs, Jonathan Asabina (Banana Savannah). Dank je wel Popradar, bands en fijn Haags publiek voor deze toffe afsluiter van de Haagse Popweek.