Winterfest 2020: muziekfeest op z’n Haags

Zaterdag 29 februari 2020; Winterfest 2020. Lekker thuis bij de Haagse Popradar met 50 optredens in 15 ruimtes. Aangekomen bij het voormalige HPC-gebouw alleen maar bekende en blije gezichten. Den Haag is duidelijk uit zijn winterslaap ontwaakt en mensen zijn weer onder hun steen vandaan gekropen. Het blokkenschema belooft een gevarieerd programma met voor elk wat wils. Dit betekent ook voor iedere Jitter wat wils. Want ja, onze smaken en beleving verschillen nogal!

Supersonic Winterfest van Hedi

Supersonic Blues op Winterfest 2020
Supersonic Blues by crappy phone

Voor mij is de avond zeer overzichtelijk. Ik loop meteen door naar de Supersonic Shack op de begane grond. Deze ruimte heeft een programma geheel naar mijn smaak, samengesteld door Supersonic Blues. Bij binnenkomst tref ik voor mij bekende fijne mensen in de al snel vollopende ruimte, waarvan de tl-verlichting met een doek is afgedekt. De eerste set van Supersonic Blues heb ik gemist. Een leuke set met heavy sixties & seventies covers, hoor ik.

De tweede set met eigen nummers gaat beginnen. Drummer Lennart en bassist Gianni zetten de motor aan en met het gitaar- en stemgeluid van Timothy gaan we de psychedelische snelweg op. Kruispunten MC5 en Blue Cheer, richting Jimi Hendrix en Vanilla Fudge. Heel lekker dit. Ik volg de band vanaf het begin en heb ze zien groeien. Opvallend is, dat Timothy zijn lange haren heeft verruild voor een kort kapsel met bakkebaarden. Volwassen. Net zoals de band en klaar voor de grote zalen en festivals.  

Wat mij betreft zou Supersonic Blues weleens de band kunnen zijn, die de leegte, achtergelaten door het legendarische Orange Sunshine, gaat opvullen.

Gezellig feest in het hele pand

Uitstekende bar met statiegeld glazen

Na het optreden een rondje door het pand. Het is gezellig. Nee, het is supergezellig! Leuk is, dat er in de meeste oefenruimtes wel een optreden is en de sfeer overal top is. Voor mij is het veel even binnenstappen en met een ‘Oeps, ik ben verkeerd’, er snel weer er uit. Zo bevind ik mij zowaar in de Jazzclub. Is niet mijn ding, maar wat een verrassing om daar Avner Callender klarinet te zien spelen bij het DAS Trio. Dat wist ik helemaal niet! Weer wat geleerd en op naar de gezellig volle Radarzaal waar Rosie gaat beginnen. Deze veteranenband draait al mee sinds het HPC bestaat en klinkt als AC/DC. Na twee nummers heb ik het wel gezien en ga op mijn weg terug naar de Supersonic Shack, waar Baskar al begonnen is. Op de gang kom ik mede-Jitters Iwan en Bianca tegen. Zij hebben een heel ander programma.

Als een blok vallen voor Baskar uit Leiden

Baskar tijdens de eerste 3VOOR12 Leiden Clubavond in Gebr. de Nobel op 1 februari 2018.

De vijfkoppige band Baskar kende ik nog niet. Ik val meteen voor het orgelgeluid. Een Hammond met een Rhodes er bovenop. Effectenbakkies. Het is donker en de vloeistofdia’s verlichten niet veel. WoW! Wat is dit? De in de bio omschreven Instrumentale Space Funk klopt helemaal. Lekker om op te dansen ook. ‘Groovy’. Waar ken ik die drummer toch van? En dat orgelgeluid? Ik noteer ‘jaloers op geluiden uit het orgel’,  jazzy ‘Uriah Heep’ en ‘Birth of Joy’ in mijn notitieboekje. Als het licht aan gaat wordt alles duidelijk: niemand minder dan Birth of Joy’s Gertjan zit achter het orgel en Bob achter de drumkit. Fijne kennismaking Baskar! Met een nieuwe vinyl onder mijn arm verlaat ik na afloop de zaal. 

Winterfest 2020 van Iwan: muzikale storm

Iwan is er wat eerder om ook bij de muzikanten workshops van Popradar Music Support te zijn. Zijn beleving:

Toon gezet bij workshop backing vocals van Robin Brock

Workshop backingvocals Robin Brock Winterfest 2020 by Iwan de Brabander

Zoals altijd bij het begin van een festival lijkt het bij de workshop van Robin Brock stilletjes te beginnen. Schijn bedriegt en binnen 5 minuten is het 7 tegen of met Robin. Zijn kennis als muziekleraar, multi-instrumentalist en zanger bij diverse projecten brengt hij soepeltjes over. Muzikanten met en zonder ervaring krijgen tips en worden vocaal aan het werk gezet. Vragen en uitleg over klank-kleur, blenden, manier van, durven en alles wat er bij het zingen van backings wordt besproken. Door alle tips en tricks komt het aan het eind allemaal super-nice samen.

Samen leren schrijven met Anna Sylvia Trooster

Workshop songwriting Anna Sylvia Trooster Winterfest 2020 by Iwan de Brabander

Als ik mezelf toevoeg aan de groep bij Anna, is er alleen nog een staplaats. Na een voorstelronde geeft Anna wat theorie-les over bijvoorbeeld mogelijke rijmschema’s en hoe zij aan haar informatie komt om een song te schrijven. De groep deelt wat eigen ervaring in het schrijven en bedenken en de deelnemers gaan aan het werk. Vraag is om iets op papier te zetten met als uitgangspunt het hoe, wie, wat, waar, waarover en wanneer. Bij het bespreken van het resultaat was ik helaas alweer verder op pad. Begreep dat er leuke teksten uit zijn gekomen.  

The Limiters verbreken wat limieten

Loco Motive Winterfest 2020
The Limiters Winterfest 2020 by Iwan de Brabander

Het meesterlijk muzikale drietal van The Limiters is al wat jaren bij elkaar. Met een break achter de rug is het nu weer tijd om te laten horen wie ze zijn. Wat oude en nieuwe songs worden gespeeld en voor mij klonken ze allemaal als nieuw. Opgepoetst en superstrak met coole rauwe randjes. Oude limieten verbroken en nieuwe worden live gemaakt. En hoe rocky wil je het hebben. Frontman Lesley heeft wat problemen met zijn gitaar en damn dan ook aan het begin van een nummer zijn snaar kapot. Dan maar spelen met 5 snaren. Heel chill knallen is het met The Limiters! Drum, bass, zang, gitaar… Bam!

Crazy sound wave van Loco Motive 

Loco Motive Winterfest 2020
Loco Motive Winterfest 2020 by Iwan de Brabander

Met wat tijdsdruk is het voor Loco Motive een souncheckende start. Maar no problem voor de happy band. De fun en volgens mij ook wat zenuwen zitten erin. Leuke samenzang. Coole soundwave van de 5 beetje new-wave rockers. Publiek gaat lekker los en geniet! 

Trough my head met Leah Rye

Leah Rye Winterfest 2020
Leah Rye Winterfest 2020 by Iwan de Brabander

‘Wauw’ als reactie van mijn brein op het bereik en de klanken van stem en toetsen samenspel van Leah Rye. Voor het eerst in Den Haag wordt ze door een verrast publiek na elk nummer hardklappend bedankt. Inpakkende en grijpende teksten die haar soms geloopte stem en gevoelige toetsenspel extra hard bij je binnen doen komen. Bij mij in ieder geval. De mooi, met kleine lampjes, verlichte kamer doet ook wel mee met het huiskamer gevoel. Een meeslepend donker sprookje. Love it, hoop tot snel weer een optreden van Leah in de buurt!

Blue Side komt eraan 

Blue side Winterfest 2020 by Iwan de Brabander

Als aankomend talent en hiervoor ook een prijs te hebben gewonnen is het voor Blue side vandaag bewijzen dat die prijs wel verdiend is. De all ladies band speelt eigen nummers en wat covers (omdat ze ‘nog’ niet genoeg eigen werk hebben… maar dat komt eraan). Nice opkomend talent. Lekkere drum, bas, gitaar, toetsen en meervoudige zang. Cool! 

Dichtbij Roos

ROOS Winterfest 2020
ROOS Winterfest 2020 by Iwan de Brabander

Roos rockt en funkt gelijk van het podium. Gelijk feest met niet veel voorkomende funk… Nederlandse funk. Maar ook de gevoelige Roos wordt blootgelegd aan het publiek. Die op haar beurt dan ook wel een roos van ROOS krijgt. Die alle vormen van de band dansend en meezingend inneemt. Een goed gesmeerde show vanaf de eerste seconde. Het publiek overal bij betrekkend en dan ook nog een muzikaal van top tot teen kloppende eenheid. Dan krijg je dit! Een funky shizzle!

Valice opened up

Valice Winterfest 2020 by Iwan de Brabander

Weer muziek van een andere plank brengende Valice heeft niet een maar twee frontvrouwen. Hun verhalen vertellende, poppy, singer songwriter-achtige teksten blenden mooi met de krachtige band en stemmen. Lekkere sound die je laat luisteren en meeneemt in de gedachten van Valice. Stevige bas, drums, gitaar met melodieuze gitaar, toetsen en zang! Nice!

De hitte van Sunny Rays

Sunny Rays Winterfest 2020 by Iwan de Brabander

Veel besproken maar niet omheen kunnende supervette teksten en muziek. Dus toch nog een paar woorden over de zonnestralen. De nieuwe gevoelige teksten van Sunny Rays komen binnen als een bom en met de happy vibe van de vier giganten staat binnen no time de kamer op z’n kop. En het was Heet!

Rosie rockt als een malle

winterfest 2020 met Rosie
Rosie Winterfest 2020 by Iwan de Brabander

Was het nou Rosie die songs van AC/DC doet of andersom. Deze rasrockers van het eerste uur hebben al heel wat podia gezien en Winterfest 2020 is weer een thuiswedstrijd. Publiek gaat met dezelfde rockfactor los als de band. De volle zaal gaat bijna uit zijn voegen op de rocking beats van de mannen. Los is het thema van dit jaar. Winterfest was een grote muzikale storm!

Winterfest 2020 van Bianca: 

Bianca is net als Iwan bij The Limiters aanwezig: Een band om meer van te horen in de toekomst. Ook is Leah Rye bij haar binnengekomen: heerlijke muziek om je even compleet in te verliezen. En voor Bianca is Roos een feest. Meer van de beleving van Bianca:

Altertide maakt indruk

In een simpele oefenruimte staat een zanger met elektrische gitaar klaar achter een microfoon. De bezoekers kijken nieuwsgierig om zich heen, we weten niet goed wat te verwachten. Dan begint Thomas te spelen en te zingen; wát een krachtig stemgeluid! Na een aantal rustige nummers, begint een bandlid cajon te spelen, wat vervolgens over gaat in stevige drums. De basgitarist sluit aan en voordat we het weten, worden we omver geblazen door de muziek van Altertide. Indrukwekkend!

I am Lotus

I am Lotus op winter fest 2020
Foto: I am Lotus by Bianca Wubben

Deze kersverse band, met doorgewinterde muzikanten, staat vandaag voor het eerst op de bühne. Het geheel zit er kleurig uit en de mannen krijgen met de eerste tonen het publiek meteen aan het dansen. De warme klanken doen ergens denken aan Paul Simon’s ‘Diamonds On The Soles Of Her Shoes’. Toch is het geheel totaal uniek en vooral supervrolijk. Het publiek gaat los tijdens dit eerste optreden van I Am Lotus; een gouden start voor de band!

Heerlijk avondje!

Een aantal bands gaan we zeker terugzien deze zomer op de Haagse podia èn daarbuiten. Superbedankt Popradar voor deze ‘enchanting evening’! Voor de 60 vrijwilligers en bijna de hele vaste Popradar-crew: jullie hebben met deze Winterfest 2020 editie toch maar weer mooi het leukste binnenfeestje van het jaar neergezet. Over smaak valt niet te twisten, maar we zijn het allemaal eens over de organisatie, die gesmeerd verliep, het prima geluid in iedere zaal, het korte wachten op het koude bier en het heerlijke eten. En toen het brandalarm af ging, raakte er niemand in paniek. Petjûh af!